Чому домашній Wi-Fi повільно працює і як його прискорити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми зібрали десять причин, через які інтернет від домашньої Wi-Fi-мережі може працювати непристойно повільно. Є тут як популярні, так і малоймовірні, але можливі причини. А ще ми додали поради щодо підвищення швидкості інтернету від вай-фая.

Істотне падіння швидкості інтернету в домашній Wi-Fi-мережі зазвичай визначається без замірів. На смартфонах починають довго вантажитися відеоролики, повільно відкриватися сайти, гальмувати онлайн-ігри та додатки соцмереж.

1. Заглючив смартфон, планшет, ноутбук

Спочатку потрібно зрозуміти, в чому причина. Може вай-фай-мережа ні в чому не винна. Можна відключити на телефоні Wi-Fi і мобільну мережу, а потім знову ввімкнути Wi-Fi. Але краще перезавантажити гаджет. Також потрібно з’ясувати, чи відчувають проблеми інші девайси, чи тільки ваш.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Програмні причини та віруси

Якщо у вас ноутбук, причина може бути в неправильних налаштуваннях або глюках встановленої операційної системи. Віруси і трояни теж можуть призвести до зниження швидкості інтернету. Це стосується і VPN-сервісів, які дехто використовує. І не забудьте про те, що через пандемію коронавірусу сильно підвищилося навантаження на мережу, тому низка інтернет-сервісів та онлайн-ігор можуть працювати повільніше.

3. Проблеми на стороні провайдера

Якщо ви впевнені, що у вас усе гаразд, зателефонуйте до служби техпідтримки й поцікавтеся, чи немає проблем на вашій лінії. Але для початку потрібно обов’язково виміряти швидкість інтернету, якщо вона не дорівнює нулю.

SpeedTest, Speedscheck – скористайтеся будь-яким зручним вам способом. Вимірювати швидкість потрібно на комп’ютері, причому інтернет-кабель потрібно витягнути з роутера і вставити безпосередньо в системний блок або ноутбук. Це обов’язкова вимога: так ви виключите перешкоди з боку Wi-Fi роутера. Якщо це неможливо, вимірюйте як є.

4. Ви забули заплатити абонплату

Деякі телеком-оператори не припиняють доступ в інтернет, а знижують швидкість до мінімуму, щоб ви могли онлайн заплатити за послуги зв’язку.

5. Wi-Fi роутер завис або заглючив

Вимкніть і ввімкніть роутер. Іноді це чудесним чином допомагає. Якщо ні, спробуйте вимкнути його на півгодини. Можливо, у вас зависла інтернет-сесія від провайдера. Так ви її гарантовано скинете.

Не плутайте дві речі. По-перше, провайдер обіцяє вам швидкість “до”, а не ту, що вказана в договорі. Тому зниження швидкості на 10-20% від зазначеної в договорі – це не привід для паніки. По-друге, швидкість вказується в Мбіт/с, а в торрентах – Мбайт/с. 1 Мбайт/с = 8 Мбіт/с. Якщо у вас тариф 100 Мбіт/с, то в торрентах буде в кращому разі 10-12 Мбайт/с.

6. Роутер старий і вже не справляється

Моделі, випущені в 2010-х роках, найімовірніше мають підтримку тільки стандарту 802.11n. Це 300 Мбіт/с у теорії для вхідного з’єднання. Однак споживачі отримають не більше 160 Мбіт/с. Розділіть їх на число абонентів, додайте перешкоди від інших роутерів, електронних приладів, передачу технічно даних – і ви отримаєте зовсім невисоку швидкість інтернету. Якщо все так і є, можете спробувати встановити нову прошивку, але краще поміняти девайс на новий.

7. Завантажено канал, на якому працює роутер

Кожен роутер може працювати приблизно на півтора десятка різних каналів. Канал вибирається автоматично. Якщо у сусідів вай-фай працює на тих самих каналах, вони починають один одному заважати. У такому разі потрібно проаналізувати навколишні Wi-Fi-мережі (наприклад, за допомогою мобільного застосунку Wifi Analyzer) і вручну виставити на роутері канал, вільний від перешкод. Тому сьогодні рекомендують купувати дводіапазонні роутери, оскільки діапазон 5 ГГц поки що “чистий”.

Чим хороший дводіапазонний роутер? Він одночасно роздає інтернет на двох частотах: 2,4 і 5 ГГц (тобто працюють дві вай-фай-мережі). Сучасні гаджети підтримують 5 ГГц і працюватимуть на цій частоті швидше. Однак у п’ятигігарцового діапазону менший радіус дії.

8. “Одна паршива вівця все стадо псує”
Якщо якийсь пристрій (наприклад, ноутбук) підтримує дуже старі стандарти Wi-Fi, деякі роутери автоматично знижують швидкість до стандартів найповільнішого пристрою. Так у знайомого через ноутбук швидкість знижувалася до теоретичних 54 Мбіт/с (стандарт 802.11g). Проблему вдалося вирішити перепрошивкою EEPROM Wi-Fi адаптера на ноутбуці.

9. Роутер далеко або заважають перешкоди

У чистому полі Wi-Fi можна зловити на відстані до 150-200 метрів, у приміщеннях це значення в кілька разів менше. Різні матеріали по-різному знижують потужність вай-фай сигналу. Тому роутер потрібно розташовувати в таких місцях, щоб по максимуму охопити використовувані кімнати. Для цього встановіть на смартфон програму з вимірювання рівня сигналу Wi-Fi і заміряйте швидкість у різних кімнатах.

10. У вас крадуть інтернет “хакери”

Малоймовірно, але раптом якийсь молодий “кулцхакер” зламав ваш роутер і безкоштовно користується інтернетом. Вичислити зловмисника не дуже складно: в інтернеті повно статей, як це зробити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.