eSIM і SIM: у чому різниця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В останніх моделях iPhone від Apple немає фізичного слота для SIM-карти. Це хороша новина для великих операторів зв’язку, але вона може засмутити деяких користувачів.

Починаючи з iPhone 14, випущеного у 2022 році, Apple повністю відмовилася від слота для SIM-карти на користь технології eSIM. У чому різниця між eSIM і фізичною SIM-карткою та чому ця зміна важлива?

Абревіатура SIM розшифровується як Subscriber Identity Module (модуль ідентифікації абонента). Ця технологія дає змогу оператору мобільного зв’язку зіставити ваш пристрій із вашим обліковим записом, щоб ви могли спілкуватися цією мережею. Коли оператор надає вам фізичну SIM-карту, він реєструє її унікальний ідентифікатор. Своєю чергою SIM-карта реєструє в мережі пристрій, коли ви її вставите, і ви можете користуватися послугами мобільного зв’язку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вбудована SIM-картка (еmbedded SIM, тобто eSIM) використовує ту саму схему, що й фізична SIM-картка, але її встановлено в мобільному пристрої на постійній основі та може бути запрограмовано за допомогою ПЗ. Виконання процедури налаштування (часто з використанням QR-коду від оператора) дає змогу мобільному пристрою під’єднатися до мережі без фізичної SIM-картки.

Перший пристрій, оснащений eSIM, з’явився 2015 року, але технологія почала активно поширюватися тільки 2019 року після запуску iPhone XR. Це був перший iPhone з підтримкою двох SIM-карт – фізичної nano-SIM і eSIM.

Дві SIM-карти підтримують усі пристрої Google Pixel, починаючи з Pixel 2, більшість останніх моделей Samsung Galaxy і невелика кількість телефонів інших виробників. Починаючи з лінійки iPhone 14, Apple дає можливість активувати одразу два профілі eSIM, повністю відмовившись від фізичного слота.

Найбільш очевидною перевагою eSIM є те, що вам не потрібно йти до офісу оператора зв’язку за SIM-карткою, або чекати, доки вона прийде поштою. Ви можете підписатися на тарифний план і негайно активувати його, використовуючи додаток оператора або навіть створивши профіль оператора вручну. (Звичайно, ваш телефон не повинен бути заблокований. Якщо ви спробуєте налаштувати eSIM для оператора на пристрої, заблокованому іншим оператором, ви отримаєте повідомлення про помилку).

Наявність двох SIM-карт – дуже корисна якість. Наприклад, ви можете використовувати одну SIM-карту для робочого номера, а іншу – для особистого. Для передачі даних необхідно вказати, яку карту використовувати, але ви можете перемикатися між ними. Ви навіть можете налаштувати кілька профілів eSIM і також перемикатися між ними в налаштуваннях.

Можливість використовувати дві SIM-карти особливо важлива під час міжнародних поїздок. Наприклад, можна використовувати тарифний план місцевого оператора для передавання даних і водночас не пропускати дзвінки та повідомлення, що надходять на домашній номер.

Наразі всі великі оператори зв’язку пропонують підтримку eSIM, але невеликим операторам і MVNO потрібен час, щоб оговтатися. Якщо ви плануєте перейти на новий iPhone і наразі використовуєте фізичну SIM-карту, варто дізнатися, чи підтримує ваш оператор новішу технологію.

У яких випадках відсутність фізичного слота для SIM-карти може спричинити незручність? Якщо ви звикли змінювати апарати, виймаючи SIM-карту з одного і вставляючи її в інший, дизайн eSIM вас розчарує. Можливо, ви зможете використовувати додаток або сайт оператора для перемикання, але це додасть вам труднощів.

Проблеми можуть виникнути, якщо ви захочете скористатися послугами недорогого оператора зв’язку або звикли брати передплачену SIM-картку для використання за кордоном. Для отримання цих послуг, найімовірніше, знадобиться фізична карта, і новітні пристрої Apple будуть марні.

Згодом рішення Apple відмовитися від фізичної SIM-карти, ймовірно, змусить ринок перейти на технологію eSIM, але цей процес може затягнутися на роки. Ну а поки що люди, які хочуть мати можливість використовувати фізичні SIM-картки, надаватимуть перевагу старішим пристроям Apple або пристроям Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.