Статті

Чи можна заряджати всі смартфони однією зарядкою

Share
Час читання: 4 хв.

Останнім часом виробники все рідше стали класти в коробку зі смартфоном адаптер живлення. Але що робити простим користувачам, якщо до цього вони володіли гаджетом іншого бренду? Чи можна використовувати його комплектний зарядний пристрій разом із новеньким смартфоном, чи вам доведеться докуповувати оригінальний адаптер?

Це зовсім непусте питання – сучасні адаптери живлення коштують зовсім чималих грошей. Принаймні, коли йдеться про оригінальні аксесуари, а не творінняза 100 гривень.

Чи можна заряджати смартфон неоригінальною зарядкою?

Відповідь на це питання побічно дають самі виробники, які поступово відмовляються від комплектних адаптерів. Адже, погодьтеся, мало яка компанія буде обмежувати перехід у свою екосистему нових користувачів, змушуючи їх платити за цей “привілей” додаткові гроші.

Часи пропієтарних зарядних пристроїв, сумісних тільки зі смартфонами конкретного виробника, залишилися далеко позаду. І сьогодні будь-який смартфон можна заряджати будь-яким адаптером. Справа лише в кабелі живлення з відповідним роз’ємом. Хоча останнім часом і це не можна назвати якимось обмежувальним фактором – більшість сучасних смартфонів використовують порт USB Type-C.

Винятком тут можна назвати лише Apple. Якщо до купівлі iPhone ви використовували тільки Android-смартфони, вам не обійтися без кабелю Lightning. Причому не будь-якого, а сертифікованого самою Apple. І річ тут не стільки у вищій якості схвалених купертинівцями кабелів, скільки у вшитій у них мікросхемі, яка повідомляє iPhone, що він має справу із сертифікованим аксесуаром. Без неї смартфон просто відмовиться заряджатися. Втім, уже скоро Apple може покинути клуб “обраних” – ходять чутки, що в найближчому майбутньому компанія перейде на стандартні кабелі Type-C.

Що станеться, якщо адаптер занадто потужний або слабкий?

Усі смартфони розробляються таким чином, щоб “брати” рівно ту або меншу кількість енергії, яку вони здатні прийняти. Іншими словами, якщо ваш смартфон розрахований на 25 Вт, а ви під’єднали його до зарядного пристрою потужністю 66 Вт, він візьме від ЗП тільки потрібні йому 25 Вт.

При цьому використання потужнішого зарядного пристрою не тільки не зашкодить смартфону, а й принесе чималу користь. Ті самі 66 Вт у нашому прикладі – це максимальна кількість енергії, яку здатний видати адаптер, працюючи в найактивнішому режимі. Тому що менша енергія потрібна від зарядного пристрою, то в більш щадному режимі він працюватиме. А це зі свого боку означає менше нагрівання і триваліший термін служби адаптера.

Приблизно те саме стосується й адаптерів меншої потужності. Наприклад, якщо ваш смартфон підтримує швидку зарядку потужністю 66 Вт, а у вас є тільки 33-Вт адаптер живлення, він також зможе зарядити гаджет. Щоправда, на таку зарядку піде набагато більше часу, а сам процес має кілька застережень, про які ми поговоримо трохи нижче.

А що щодо швидкої зарядки?

Якщо ваш смартфон не підтримує технологію швидкої зарядки, то тут все гранично просто. Без узгодження з контролером смартфона жоден адаптер з технологією швидкої зарядки не подасть більш високої напруги, а його сила струму виявиться обмежена банальним законом Ома. Іншими словами, на виході ми завжди матимемо ті самі 5В/1А, які зможе “переварити” смартфон без швидкої зарядки.

Якщо ж підтримка швидкої зарядки є і у смартфона, і в адаптера живлення, то тут, як то кажуть, можуть бути варіанти. Річ у тім, що на ринку є глобальні стандарти швидкої зарядки Quick Charge і Pump Express, а також безліч пропієтарних технологій, що просуваються окремими виробниками: Adaptive Fast Charging у Samsung, Dash Charge в OnePlus, Vooc в Oppo, TurboPower у Motorola і т. д. Не варто забувати і про перспективний стандарт Power Delivery, який розробив консорціум USB ще 2015 року, але лише нещодавно почав активно просуватися самою Google.

З пропієтарними технологіями все зрозуміло – вони сумісні тільки зі смартфонами бренду, який їх розробив. Що до Quick Charge, то ця технологія швидкої зарядки використовується в смартфонах на чипсетах Qualcomm, а Pump Express – MediaTek. А значить, якщо ваш у вас є адаптер живлення для смартфона на базі MediaTek, він зможе працювати зі смартфоном на платформі Qualcomm тільки в стандартному режимі 5В/1А. Іншими словами, ні про яку швидку зарядку тут не може бути й мови.

З пропієтарними технологіями все набагато складніше. Деякі з них засновані на Quick Charge і мають з нею зворотну сумісність, ну а деякі смартфони сумісні одразу з декількома стандартами швидкої зарядки. Щоправда, тут проблема може підкрастися з несподіваного боку: деякі стандарти швидкої зарядки на кшталт Dash Charge від OnePlus можуть працювати тільки з фірмовим кабелем.

Інакше кажучи, якщо ви хочете не просто зарядити смартфон, а зарядити його швидко, звертайте увагу не тільки на сумісність стандарту швидкого заряджання смартфона й адаптера живлення, а й на використання оригінального кабелю. Хоча з цим навряд чи виникнуть якісь проблеми, вони як і раніше поставляються в комплекті з більшістю смартфонів.

Висновки

Ви можете використовувати будь-який адаптер живлення для заряджання абсолютно будь-якого смартфона. Всі вони зможуть зарядити гаджет на стандартних 5В/1А. Причому потужніший адаптер не тільки не заподіє жодної шкоди смартфону, а й виявиться корисним – він зможе працювати в більш щадному режимі, зменшуючи нагрівання і збільшуючи термін служби аксесуара.

Якщо ж ви хочете отримати в своє розпорядження технологію швидкої зарядки, звертайте увагу на сумісність відповідних стандартів зарядного пристрою і смартфона, а також намагайтеся використовувати передбачений виробником кабель.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024