Чому домашній Wi-Fi працює повільно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз практично у кожній квартирі є кабельний інтернет, який підключений до Wi-Fi роутера. Багато людей не вдаються до подробиць, як це все влаштовано, а лише звертають увагу лише в тому випадку, коли починаються проблеми. У цій статті ми розглянемо чому домашній інтернет працює повільно або раніше працював швидко, а тепер став працювати повільно. Підпишіться на мій блог, поставте лайк – буду вдячний.

Wi-Fi працював раніше добре, а став погано, чому?

Таке дуже часто буває — на те є кілька вагомих причин. До речі, якщо у вас спочатку бездротовий доступ до мережі працює погано, то також прочитайте те, що написано нижче.

➤ Коли ви встановлювали Wi-Fi роутер, а це було, швидше за все, багато років тому, у вас не було великої кількості пристроїв. Чим більше гаджетів та комп’ютерів, які підключаються через Wi-Fi, тим вище навантаження на роутер. Навіть якщо ці гаджети нічого не завантажують, то все одно мікрокомп’ютеру, розташованому всередині маршрутизатора, потрібно витрачати свої ресурси.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ну, а якщо багато підключених абонентів починає щось завантажувати, то за законами фізики швидкість буде поділена на всіх, якщо зворотне не задано в налаштуваннях маршрутизатора. Як правило, проблема усувається покупкою потужнішого роутера (як мінімум сучасного), який спокійно триматиме безліч підключень.

➤ Навколо стало дуже багато пристроїв, які дають перешкоди вашому роутеру. Переважна більшість роутерів, особливо куплених кілька років тому, працюють на частоті 2.4 ГГц. Це не зовсім вдала частота – на ній працює дуже багато пристроїв. Якщо, скажімо, 10 років тому Wi-Fi був не у всіх, то зараз роутер встановлений буквально в кожній квартирі.

Принцип роботи Wi-Fi маршрутизатора такий, що необхідно в реальному часі аналізувати весь радіоканал і вичленяти потрібний (рідний) сигнал. Що більше перешкод, то складніше роутеру «витягти потрібну нотку» з какофонічного «оркестру», де кожен музикант грає свою партію.

Вирішити цю проблему можна двома способами:

✸ Придбати дводіапазонний Wi-Fi роутер, який може працювати на частоті 2.4 та 5 ГГц. Але тут варто розуміти, що пристрої повинні також підтримувати 5 гігагерцовий Wi-Fi. Якщо ваш ноутбук та смартфон були куплені нещодавно, то з великою ймовірністю вони вже підтримують сучасні стандарти бездротової мережі.

У випадку, якщо у вас немає пристроїв, які можуть працювати через бездротовий зв’язок із частотою 5 ГГц (наприклад, ноутбук і смартфон були куплені років 7 тому), то покупка нового маршрутизатора виявиться марною.

✸ Можна спробувати змінити розташування роутера. Можливо, саме в тому кутку, де зараз знаходиться пристрій, дуже багато перешкод. Особливо, якщо роутер стоїть біля вікна: адже кожен перехожий із увімкненим Wi-Fi у смартфоні створює перешкоди вашому роутеру.

Для більш точного визначення кращого розташування маршрутизатора, краще скористатися додатками для смартфона, які показують рівень сигналу Wi-Fi. Шукати такі програми потрібно в магазині за ключовими словами “Wi-Fi, аналіз Wi-Fi, потужність Wi-Fi”.

Які ще можуть бути причини повільного Wi-Fi?

  • Якщо інтернет працює повільно тільки на певному пристрої, то, можливо, проблема саме в цьому пристрої. Наприклад, коли комп’ютер або смартфон працюють повільно, часто недосвідчений користувач вважає, що проблема саме з підключенням до мережі.

Також у цьому випадку слід перевірити налаштування маршрутизатора: можливо, саме на цей пристрій є якісь обмеження щодо трафіку.

  • Можливо, ваш роутер вже не здатний видавати ті технічні характеристики, які були при покупці пристрою. Термін експлуатації таких пристроїв не більше 5 років, а при інтенсивній роботі елементи всередині починають деградувати погіршення роботи пристрою в цілому. Адже найчастіше роутери працюють 24/7. Можливо, настав час уже поставити новий сучасний маршрутизатор.
  • Необхідно також проаналізувати налаштування роутера. Траплялися випадки, коли до пристрою несанкціоновано підключилися сусіди. Або ж у налаштуваннях стоїть якесь обмеження щодо трафіку чи потужності. Іноді варто спробувати досвідченим шляхом підібрати канал зв’язку замість автоматичного вибору.
  • Ви знаходитесь занадто далеко від Wi-Fi маршрутизатора або ж від роутера до пристроїв, що підключаються, є які-небудь перешкоди. Навіть стіна з гіпсокартону досить пристойно гасить радіосигнал. У випадку, якщо ваша квартира має багато кімнат і вони досить великої площі, то одного роутера може не вистачити: для хорошого покриття потрібно кілька пристроїв або повноцінна MESH система.

Також зараз є у продажу потужні маршрутизатори з чотирма і більше антенами — можливо такого пристрою вистачить для повноцінного покриття будинку або квартири.

  • Не варто виключати і провайдера. Можливо, є проблема з телекомунікаційним обладнанням, яке стоїть у вашому багатоквартирному будинку чи найближчому розподільчому щитку. Перевірити таку проблему досить просто – потрібно підключити комп’ютер або ноутбук безпосередньо за допомогою кабелю та переглянути параметри підключення: виміряти швидкість.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.