Статті

Що робити, якщо не вмикається телефон

Share
Час читання: 4 хв.

Деякі власники смартфонів стикаються із ситуацією, коли мобільний пристрій вимикається і не бажає працювати. Не варто впадати в паніку, вважаючи, що гаджет зламався і негайно нести його в сервісний центр. Іноді проблему можна вирішити самостійно, не вдаючись до послуг спеціалістів.

У статті ми розглянемо, з яких причин може перестати вмикатися смартфон, що робити, якщо мобільний пристрій не вмикається.

Чому не включається смартфон: основні причини

Перш ніж почати «реанімуючий» дії, слід з’ясувати, чому телефон не запускається.

На думку фахівців, причини цього поділяються на три основні групи:

  1. Проблеми з акумулятором та зарядним пристроєм. Наприклад, якщо довгий час не користуватися девайсом, воно не функціонуватиме через глибокий саморозряд батареї. Якщо смартфон не працює після заряджання, можливо, батарея не зарядилася або несправна; є проблеми із ЗУ або роз’ємом для заряджання. Іноді гаджет запускається лише при з’єднанні із ЗУ. І тут, швидше за все, проблема з АБ.
  2. Апаратні проблеми. Можуть мати місце різні несправності апаратних елементів. Також пристрій може не працювати після удару або падіння, нагрівання та охолодження. Перегрів виникає і через ресурсомісткі програми або заводських дефектів АБ. Вібрація телефону без увімкнення свідчить про те, що обірвався шлейф, зламався дисплейний модуль, сталося замикання на платі, несправний контролер живлення або всередину корпусу потрапила волога. До апаратних проблем відносять і пошкодження кнопки блокування, флеш-пам’яті, запобіжника та інших деталей.
  3. Помилки ПЗ. Відсутність запуску після перезавантаження виникає через недостатню пам’ять, збій програмного забезпечення, вірусів, помилок системи. Якщо гаджет не запускається після оновлення ОС, то процедура пройшла некоректно. Таке ж може статися і після перепрошивки, якщо встановлено невідповідну або пошкоджену версію ОС, стався збій живлення.

Що робити, якщо не вмикається телефон Андроїд

Важливо визначити причину поломки або хоча б зробити деякі дії, спробувавши врятувати становище.

Огляд на предмет механічних пошкоджень

Іноді візуальний огляд дозволяє виявити причину несправностей. Наприклад, може здутися батарея – вона не підлягає ремонту, її слід замінити.

У разі несправної SIM-картки, картки пам’яті або пошкоджених контактів усередині телефон може виснути або повністю реагувати на зовнішні впливи. Слід вийняти елементи та запустити пристрій без них. Якщо воно «оживе», можна визначити, що спричинило збій.

Якщо телефон потрапив під дощ або контактував з водою, швидше за все, він не запрацює через вологи, що потрапила всередину, особливо за відсутності водозахисту. Відкрийте кришку, дістаньте сім-карту і картку пам’яті, протріть їх сухою тканиною і залиште телефон на певний час у розібраному вигляді.

Переконайтеся, що роз’єм і ЗУ не пошкоджені, не потрапили пил або сміття. Спробуйте підключитись до іншої розетки. Перевірте, чи не закривають сенсори телефону чохол та інші аксесуари, чи не затиснуті ними кнопки. Спробуйте змінити зарядне.

Трапляється, що причина таїться в дисплеї: якщо він несправний, то навіть заряджений телефон не запуститься.

Перевірка на віруси

Несанкціоновані програми вносять непередбачувані зміни та можуть спричинити збій ПЗ. Вони з’являються, якщо користувач завантажує підозрілі сторонні програми.

Рекомендується мати на пристрої встановлену антивірусну програму. Якщо вона відсутня, а збій уже стався, скористайтеся порадами професіоналів.

Ваші дії:

  1. Для власників смартфонів Samsung – перезавантажте апарат у безпечному режимі. Віруси, якщо вони є, не впливатимуть на роботу. Для цього натисніть та утримуйте кнопки живлення та зменшення гучності. Якщо на дисплеї з’явиться фірмовий логотип, відпустіть кнопку живлення, продовжуючи утримувати другу. Коли телефон запуститься, відпустіть гучність. У нижньому лівому куті з’явиться опція «Безпечний режим».
  2. Для користувачів Хiaomi – зайдіть у програму безпеки, відкрийте розділ «Перевірка безпеки» та проаналізуйте пристрій. Після завершення операції можна вручну видалити всі виявлені шкідливі програми та запустити інші рекомендовані програмою процеси.
  3. Для тих, хто має Honor або Huawei – запустіть диспетчер телефону на робочому столі, відкрийте опцію «Сканування на віруси». При виявленні шкідливих об’єктів система запропонує видалити їх. Після очищення девайс функціонуватиме у звичайному режимі.

Перезавантаження

Іноді неправильно встановлені програми або оновлення прошивки призводять до системного збою і можуть вимкнути смартфон або призвести до його зависання. Врятувати ситуацію зможе примусове перезавантаження.

На Андроїді слід затиснути одночасно кнопки живлення та зменшення звуку та утримувати їх 10–25 секунд. Пристрій запропонує користувачеві вибрати опцію – перезавантаження або перехід у режим відновлення. Вибирайте примусове перезавантаження hard reset.

На айфоні 7-ї серії використовують поєднання бічної кнопки включення та зменшення звуку, а всі наступні моделі перезавантажуються за допомогою послідовного натискання клавіш зменшення та додавання звуку та натискання з утриманням бокової кнопки.

Що ще можна зробити, якщо жоден із способів не допоміг

Випробувавши всі методи та не досягши бажаного результату, можна підключити телефон до комп’ютера/ноутбука за допомогою кабелю USB. Програмне забезпечення знайде пристрій і передасть відповідні команди, які, можливо, його реанімують.

Можна також скинути до заводських налаштувань. При цьому пропадуть усі дані, що є на диску: контакти, зображення, аудіо- та відеофайли, повідомлення, паролі та інша інформація. Бажано хоча б раз на два тижні створювати резервні копії своїх даних, інакше проблем не уникнути. Але якщо іншого виходу не залишається, варто пожертвувати деякою інформацією для відновлення гаджета.

Щоб примусово скинути налаштування, використовують комбінації наступних клавіш (залежно від моделі телефону):

  • додавання звуку + живлення;
  • зменшення гучності + харчування;
  • клавіші гучності – живлення – “додому”.

Після появи напису про входження в режим Recovery вибираємо опцію factory reset – заводське скидання.

Іноді допомагає оновлення прошивки пристрою або відкат до старої операційної системи. Прошивку скачують на комп’ютер з інтернету, підключають телефон до ПК і дотримуються інструкцій.

Мобільні телефони мають властивість виходити з ладу або барахлити. Іноді вони несподівано вимикаються без видимої причини. Перш ніж звертатися по професійну допомогу, варто спробувати з’ясувати причину і виправити ситуацію самостійно. Якщо перепробовані всі способи, а мобільник все одно не вмикається, зверніться за діагностикою до сервісного центру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    “Vodafone” готує важливе нововведення для своїх абонентів

    Компанія «Vodafone» готується до важливих змін, які вплинуть на багатьох абонентів. Ці зміни пов’язані з…

    28.06.2024

    Нове оновлення вбиває комп’ютери з Windows 11

    Компанія Microsoft випустила нове оновлення для операційної системи Windows 11, яке виявилося проблемним. Якщо ви…

    28.06.2024

    Нова watchOS 11 припиняє підтримку рекордної кількості моделей Apple Watch

    Важливою новиною є те, що компанія Apple готується до випуску нової версії своєї операційної системи…

    28.06.2024

    “Дія” отримала нові функції: керування медичними даними тепер онлайн

    Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про розширення функціоналу мобільного додатку "Дія", що надасть громадянам доступ…

    28.06.2024

    Windows 10 отримає ще п’ять років підтримки та оновлень

    Компанія Acros Security, яка розробила сервіс мікропатчів 0Patch для підвищення безпеки програмного забезпечення, повідомила гарну…

    28.06.2024

    Instagram почав тестувати ШІ-чати на основі своїх користувачів

    Instagram запускає нову функцію AI Studio, яка дозволяє блогерам створювати чат-ботів. Поки що ранній тест…

    28.06.2024