Статті

Чи варто міняти старий Wi-Fi-роутер на новий

Share
Час читання: 3 хв.

Якщо коротко – так, варто, але є нюанси! Зараз розповімо які. Для багатьох маршрутизатор схожий на холодильник, який можна поставити на відведене місце, застромити шнур живлення в розетку і забути на довгі роки. Адже сучасні холодильники навіть не потрібно іноді розморожувати.

Як зрозуміти, що роутер пора міняти

Якщо сигнал Wi-Fi не покриває всю площу квартири або будинку, часто виникають проблеми з відтворенням відео, повільно завантажуються сайти, гаджети несподівано відвалюються від мережі – це все ознаки того, що ваш роутер не справляється зі своїми завданнями. Навіть якщо ви не помічаєте особливих проблем, слід зважати на вік обладнання – як з точки зору віку конкретного пристрою, так і віку моделі. Модель навіть відносно недавно купленого роутера, може бути присутньою на ринку років 5. Якщо ви користуєтеся однодіапазонним маршрутизатором випуску 2010 року, то користуєтеся бабусиним ручним міксером, а не сучасним потужним і багатофункціональним побутовим приладом. Технологія Wi-Fi розвивається вже кілька десятків років. У нових стандартах Wi-Fi збільшувалася швидкість приймання та передавання даних, а також площа покриття. У 2020 році з’явився стандарт Wi-Fi 6, або 802.11ax – новітня версія мережі для бездротової передачі даних. Із середини 2020 року продаються роутери з підтримкою цього стандарту. Wi-Fi 6 орієнтований на інтернет речей: до мережі можна під’єднати одночасно всі розумні пристрої в будинку, швидкість передавання даних не впаде. Сьогодні актуальний роутер із підтримкою Wi-Fi 5, або 802.11ac. Його продуктивності цілком вистачить більшості користувачів на кілька років. А ось роутер стандарту 802.11n, пора міняти.

Для початку перевіримо роутер

Є безкоштовний сервіс, утім, скористатися ним можуть клієнти будь-якого провайдера. Часто причина проблем із завантаженням відео або онлайн переглядом ТБ криється в маршрутизаторі, а не в якості інтернет-з’єднання або роботі провайдера.

Що потрібно для перевірки?

Переконайтеся, що на комп’ютері на час тесту вимкнено торрент-клієнти, VPN-сервіси, сторонні додатки, оновлення програм.
Перейдіть за посиланням і натисніть кнопку “GO”.
Перевірку можна повторити в різний час доби для чистоти експерименту.

Якщо швидкість доступу істотно відрізняється від заявленої в тарифному плані, роутер працює некоректно. Сервіс запропонує пройти короткий тест із 5 запитань і дасть рекомендації щодо вирішення проблеми. Можливо результати тесту змусять задуматися над купівлею нового маршрутизатора.

Топ-3 причин оновити роутер

Вище швидкість

Якщо вам не вистачає швидкості, варто перейти на новий стандарт. Щоправда, це має сенс, якщо ваші гаджети теж його підтримують, інакше швидкостей 802.11ac не досягти. Перевірте реальну швидкість доступу до Інтернету, якщо ваш провайдер підтримує швидкість на рівні стандарту 802.11n, роутер потрібно змінювати. Причин повільного інтернету може бути кілька:

1. Велика кількість пристроїв, які використовують Інтернет.

2. Проблеми із мережею. Якщо при проводовому підключенні швидкість відповідає заявленій у тарифі, спробуйте переключити роутер на інший канал. Якщо це не допомогло вирушайте за дводіапазонним роутером.

3. Застарілі пристрої можуть працювати погано через застарілі начинки. Роутер надсилає інформацію не безпосередньо, він обробляє її, шифрує-дешифрує, перенаправляє. Потужний процесор та великий обсяг оперативної пам’яті дозволяють сучасному роутеру не гальмувати під час роботи.

Ширша зона покриття

Іноді для збільшення зони покриття достатньо переставити роутер, змінити антени або використовувати репітер. Але новий гаджет можна вибрати і так, щоб він однозначно володів більш якісною передачею і більшою зоною покриття. Для цього необхідні дві антени (краще знімні: вони якісніші і їх можна замінити при необхідності) з коефіцієнтом посилення 5dBi та підтримка MIMO . Останнє говорить про те, що антени рознесені між собою так, щоб забезпечувати максимальну продуктивність і не створювати перешкоди один для одного. Більше двох антенів використовувати вдома немає сенсу. Дешеві пристрої можуть створювати третю антену перешкоди самі собі, а дорогі навряд чи окупляться.

Простіше налаштувати

Раніше процес налаштування роутера був досить складним. За останні кілька років інтерфейс налаштувань маршрутизаторів радикально змінився і став зрозумілим для середнього користувача. Можна просто включити роутер в розетку, підключити кабель до ноутбука, зробити елементарні маніпуляції, і сказати: «Ну, ось запрацювало!».

Роутер потрібно змінювати лише в тому випадку, якщо є проблеми з передачею даних через Wi-Fi. Або якщо ваші гаджети підтримують більш сучасні стандарти, ніж маршрутизатор. При підвищенні швидкості дротового інтернету та розширенні парку техніки теж варто задуматися про придбання нового агрегату. А от якщо все встановлено, все працює і все влаштовує, можна і не поспішати з покупкою.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024