Статті

Чому в телефоні має бути змінний акумулятор і карта пам’яті

Share

Коли виходить новий телефон, ми залишаємо його без уваги і читаємо новини далі. Якщо він нас зацікавив, ми читаємо або дивимося його огляд, а багато хто починає прицінюватися до нього. Але дуже невелика кількість людей, яка зазвичай не перевищує 2-3 осіб, включно зі мною, цікавляться, що в нього з акумулятором. І ні, нас цікавить не його ємність або швидкість зарядки, це йде вже потім. Насамперед хочеться дізнатися, чи можна поміняти його самому. Звичайно, надії на це мало, хоча свої плюси – і дуже великі – в цьому є. Тому я дуже засмучений, що вже понад 10 років телефони зі змінним акумулятором, якщо і випускаються, то тільки в ультрабюджетному сегменті.

Чи можна відремонтувати телефон самому

Напевно, невеликим винятком може вважатися тільки Fairphone 5 і його попередники в лінійці. Звісно, я не буду його купувати і вам не раджу, але як же здорово тримати його в руці і розуміти, наскільки він відрізняється від сучасних телефонів. Такий підхід одразу нагадує старі Nokia у двох їхніх проявах – можливість кастомізувати телефон зовні та можливість міняти компонент, який найбільше зношується. Адже, погодьтеся, якби можна було за кілька сотень рублів купити новий акумулятор і встановити його в телефон самому, популярність статей про те, як правильно його заряджати, щоб довше не міняти, зійшла б на нуль. А зараз вони викликають величезний інтерес, що ми завжди бачимо за статистикою переглядів.

Коли зараз мені до рук потрапляє телефон зі знімним акумулятором, я завжди одразу дістаю його, щоб перенестися в ті часи, коли це було нормою. Тоді ніхто навіть не думав, що можна приклеїти задню кришку до корпусу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тоді телефони створювалися з огляду на зручність і ремонтопридатність. Ви могли зняти задню та/або передню рамку і змінити колір усього телефону за 300-500 гривень, а якщо дряпали його, то просто купували новий корпус і раділи життю. Коли штатна батарея починала проявляти ознаки старіння, ви просто міняли її на нову. Ось це був час!

Телефон із розширенням пам’яті

Ще одна річ, яка якось поступово відходить у минуле – слот для карт пам’яті microSD. За винятком кількох смартфонів із розширюваною пам’яттю, сьогоднішні флагмани відмовилися від цього. Зате беруть 3000-5000 гривень за наступний крок пам’яті. Але ж хороша карта пам’яті на 128 ГБ коштує не більше однієї тисячі гривень. Але можна купити і щось за 500 гривень.

Як використовувати стару карту пам’яті, якщо новий смартфон її не підтримує.

Усе це змусило мене замислитися про недоліки, які нав’язують Apple, Samsung, Google і деякі інші виробники смартфонів. Коли телефон починає мені говорити про те, що пам’ять закінчується, я не можу просто купити карту пам’яті або збільшити її обсяг і забути про це. Мені треба обов’язково чистити вбудовану пам’ять. Наскільки нерозумно, що телефон з камерою, яка знімає відео в 4K 60fps, має бути обмежений внутрішнім сховищем, нехай і великим. Тим більше зараз, коли у світі стало багато блогерів і їм телефон потрібен як камера. А будь-яка камера передбачає можливість заміни батареї і носія інформації (карти пам’яті).

Це стане в нагоді і в звичайному житті, адже багато хто використовує телефон у роботі і їм потрібно багато фотографувати. До акумулятора це теж стосується. Якщо він сів, його можна було б просто замінити на новий, а не обмотуватися проводами від зовнішнього акумулятора. У цьому разі й рюкзаки з USB зникли б як клас.

І це не кажучи вже про те, що я міг би просто замінити батарею через кілька років, щоб мій телефон залишався актуальним протягом чотирьох років оновлень, які пропонують уже багато виробників.

Чому в телефонах немає роз’єму для навушників

Якимось чином прогрес не дозволив зробити цей крок. Озираючись назад, я бачу, наприклад, що компанії висувають аргументи проти порту 3,5 мм. Його було важко захистити від води, і він займав багато цінного місця всередині телефону. Тут можна погодитися, адже всередині він справді доволі великий, а виводити музику по дроту можна через USB Type-C або Lightning, якщо у вас iPhone. Але перехід на Bluetooth – це зовсім не те ж саме, що відмова від змінного акумулятора.

Реальних причин прибирати слот microSD теж немає (крім жадібності компаній), так само як і не існує реальної альтернативи незнімному акумулятору. Єдине рішення – заплатити більше за вищий рівень пам’яті і відправити телефон у ремонт для заміни батареї. Взагалі, купуючи телефон, ми просто позбавляємося можливості щось поміняти. Купивши машину, ми можемо поміняти диски, магнітолу, колонки і навіть фари. А телефон буде того кольору і з тією пам’яттю, якими вони були спочатку, а будь-який ремонт можливий тільки в майстерні і тільки за великі гроші.

Ось уже понад 10 років, переходячи на новий телефон, ми не міняємо тільки одного – незмінний акумулятор і неможливість збільшення пам’яті за дешево. Багато хто перестав про це замислюватися. Але ж я занурений у середовище гаджетів і для мене дістати майже будь-який телефон у тимчасове або постійне користування досить просто. Але я все одно не розумію, як так можна було прив’язати нас до постійної купівлі нової моделі.

Чи потрібен телефон зі змінним акумулятором

Тут, чим чорт не жартує, може й справді доведеться задуматися про купівлю Fairphone 5, який досить складно знайти в Україні. Але хотілося б, щоб інші виробники теж пропонували щось подібне. Нехай це будуть тільки деякі лінійки або спеціальні серії в лінійках. Упевнений, що їх би добре купували. Але нікому це не потрібно або потрібно зворотне. Тому маємо те, що маємо.

Знімні акумулятори – це чудово, і я не можу дочекатися, поки виробники телефонів придумають, як впровадити їх до 2027 року. Цей закон поки відноситься тільки до Європейських країн, але все може змінитися. Та й створюючи телефон з урахуванням вимог такого великого ринку, виробники в будь-якому разі будуть відвантажувати свої пристрої і на інші території. Можливо, від цього постраждає вологозахист. З іншого боку, складні телефони вже захищені від занурення у воду, але ж у це ніхто не вірив, включно зі мною. Тож тепер я впевнений, що проблеми із захистом від води не стане на заваді створенню хорошого телефона зі змінним акумулятором.

Я не думаю, що буду вказувати знімний акумулятор або слот microSD як абсолютні вимоги для моєї наступної покупки, але з цього моменту вони будуть серйозно впливати на моє рішення. Їхня відсутність тепер більше схожа на брудний прийом маркетологів, а не на справжнє благо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Шахраї вимагають гроші за листування до WhatsApp – що робити

    Останнім часом шахраї все частіше використовують месенджери для розлучення громадян на гроші. Не є винятком…

    20.05.2024

    Вже завтра відбудеться презентація Microsoft Build 2024: де дивитись пряму трансляцію

    Компанія Microsoft готується до своєї найбільшої щорічної конференції Microsoft Build 2024. Захід пройде в офлайн-форматі…

    20.05.2024

    iOS 18 буде використовувати штучний інтелект у сповіщеннях, календарі та фоторедакторі

    Інсайдер і журналіст Марк Гурман з Bloomberg розкрив деякі подробиці про можливості штучного інтелекту в…

    20.05.2024

    Xiaomi запустила в глобальний продаж планшети Redmi Pad Pro з 12,1-дюймовим екраном

    Xiaomi розпочала продаж глобальних версій планшета Redmi Pad Pro, які близько місяця тому дебютували на…

    20.05.2024

    Найтонший iPhone представлять у 2025 році

    Apple, швидше за все, представить своє 16 покоління iPhone у вересні, але вже є припущення…

    20.05.2024

    Apple та OpenAI всіх здивують на WWDC 10 червня

    Apple планує насамперед використовувати підхід із використанням штучного інтелекту, вбудованого безпосередньо у пристрої iPhone. Проте…

    20.05.2024