Як часто потрібно міняти кулер на процесорі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Усередині будь-якого комп’ютера є центральний процесор. У процесі своєї роботи мікросхема виділяє велику кількість тепла. Для того щоб процесор не перегрівався і, як наслідок, не вийшов з ладу, на ньому розташована система охолодження.

Реклама

Як правило, система охолодження процесора являє собою металевий радіатор, на корпусі якого встановлено вентилятор. Мотор крутить лопаті вентилятора, потоки повітря охолоджують радіатор і процесор не нагрівається до критичних температур.

Будь-яка система охолодження потребує періодичної уваги. У цій статті ми розглянемо, як часто потрібно міняти вентилятор на процесорі. Не забудьте підписатися на мій канал і поставити лайк – буду вдячний.

У яких випадках потрібно міняти кулер?

  • У процесі роботи вентилятор став сильно шуміти. Це може бути пов’язано як із забрудненням лопатей (можна просто очистити), так і з деградацією самого вентилятора. Проблема може бути з електродвигуном або підшипниками – з часом будь-який механічний пристрій під впливом сили тертя втрачає свою первісну функцію;
  • Вентилятор не видає потрібні оберти і, як наслідок, це призводить до перегріву процесора. Обороти можна подивитися через BIOS/UEFI, а також через спеціальний софт під ОС;
  • Процесор нагрівається до високих температур (точну температуру конкретного процесора краще дивитися в документації). Але тут важливо розуміти: можливо, причина сильного перегріву в тому, що потрібно просто поміняти термопасту і перевірити кріплення кулера;
  • Під впливом високих температур засувки, які притискають вентилятор до радіатора (або радіатор до процесора), можуть втратити свої властивості. Чим гірший контакт, тим сильніше нагріватиметься процесор. У цьому випадку, систему охолодження процесора краще замінити на нову.

Як часто потрібно міняти систему охолодження процесора?

Якихось чітких термінів немає – система охолодження може спокійно працювати роками і навіть десятиліттями, але може і деградувати раніше експлуатаційного терміну. Приділяти увагу системі охолодження потрібно в тому разі, коли температура процесора підвищується, особливо, якщо це відбувається без будь-яких видимих причин.

Наприклад, ви не запускаєте ресурсо-вимогливі додатки і ваш процесор сильно нагрівається. Самі вентилятори рідко коли втрачають свої властивості – якщо комп’ютер працює дуже довго, такий варіант не виключений. У більшості ж випадків обслуговування системи охолодження зводиться до заміни термопасти між процесором і радіатором, а також очищенням системи від бруду.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ