Топ-5 головних проблем екрана смартфона та причини їх виникнення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Екран є не тільки найважливішою, а й найбільш проблемною частиною смартфона. З ним постійно щось відбувається. І якщо неприємні моменти на кшталт передчасного вимкнення підсвічування усуваються через зміну налаштувань, то деякі проблеми продовжують давати про себе знати незалежно від виставлених параметрів. Саме про такі неполадки ми сьогодні і поговоримо, попутно з’ясувавши, що робити, якщо екран телефону не працює або робить це некоректно.

Як прибрати биті пікселі на телефоні

Переважна більшість проблем, пов’язаних з екраном смартфона, виникає в процесі експлуатації пристрою. Однак биті пікселі, що являють собою точки на дисплеї, які неправильно відображають кольори, можуть бути присутніми і на новому девайсі.

Зазвичай биті пікселі на екрані з’являються внаслідок заводського браку або механічного впливу й усуваються тільки шляхом заміни матриці. Звучить невтішно, але часом все не так страшно, як може здатися на перший погляд, і проблему вдається вирішити за допомогою спеціального застосунку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для початку вам знадобиться гарненько зарядити смартфон, а потім – встановити Dead Pixels Test and Fix. Ця програма доступна в Google Play і є абсолютно безкоштовною. Далі дійте за інструкцією:

  • Запустіть додаток.
  • Перейдіть у розділ “Лікування пікселів.
  • Натисніть кнопку “Старт”.
  • Наберіться терпіння і дочекайтеся закінчення процедури.

Через цей же додаток можна перевірити екран на наявність битих пікселів
За замовчуванням лікування битих пікселів займає 40 хвилин. Якщо це не допоможе – повторіть процедуру або спробуйте промасажувати дефектну ділянку екрана. Іноді так теж можна вирішити проблему.

Плями на екрані телефону

Тільки уявіть, яку кількість незручностей завдасть подібна пляма
У процесі експлуатації пристрою ви можете помітити плями на екрані. Причина їх появи безпосередньо залежить від кольору дефектної ділянки:

  • Жовта (світла) пляма. З’являється через вплив високих температур (перегрів корпусу, постійне використання екрана без блокування або потрапляння прямих сонячних променів). У такому разі можна спробувати прикласти холодний предмет до місця дефекту, але з імовірністю 95% проблему вдасться вирішити тільки заміною дисплея.
  • Чорна пляма. Виникає через механічні пошкодження або потрапляння вологи в корпус. Не піддається лікуванню без заміни екрана смартфона.
    Фіолетова пляма. За аналогією з дефектом чорного кольору така може з’явитися внаслідок потрапляння вологи. Варіант вирішення – висушити смартфон після контакту з водою.
  • Кольорова пляма. З’являється з однієї з причин, викладених вище, а також є наслідком програмного збою. Тому іноді проблему вдається вирішити оновленням прошивки або скиданням смартфона до заводських налаштувань.

Щоб ніколи не стикатися з подібними неприємностями, користуйтеся мобільним пристроєм акуратно і стежте за температурою його корпусу, не допускаючи перегріву. Також не залишайте екран постійно ввімкненим.

Смуги на екрані телефона

Вертикальні смуги на екрані – ще одна проблема, яка виникає після падіння смартфона і будь-якого іншого механічного впливу. Наявність подібних артефактів свідчить про пошкодження матриці або дисплейного шлейфу, а для усунення неполадок доведеться звернутися в сервісний центр.

Утім, іноді смуги на екрані телефона з’являються через збій ПЗ. Щоб зрозуміти, чи так це насправді, потрібно перейти в безпечний режим Андроїд. Якщо смуги немає, але вона з’являється у звичайному режимі, то для вирішення проблеми знадобиться скинути налаштування пристрою.

Залишкове зображення на екрані

Ця проблема властива більшості смартфонів з AMOLED-матрицями і з’являється через порушення правил експлуатації. Якщо ви залишатимете дисплей постійно ввімкненим, на ньому рано чи пізно з’явиться залишкове зображення. Тобто на нейтральному тлі буде видно силуети іконок додатків та інших картинок.

Більше подробиць про цю проблему ви дізнаєтеся в тексті з розповіддю про те, як на моєму Redmi Note 10 Pro вигорів екран. На жаль, подібний дефект теж не вийде усунути без заміни дисплейного модуля. Але можна знизити ймовірність появи залишкового зображення на екрані. Для цього потрібно ввімкнути автоблокування і автояскравість, а також уважно стежити за температурою корпусу.

Чорний екран на телефоні

Якщо інші проблеми нехай і доставляють дискомфорт, але все-таки дають змогу так-сяк користуватися пристроєм, то чорний екран на телефоні може змусити вас викинути гаджет. При виникненні подібної несправності потрібно переконатися, чи функціонує сам девайс. Для цього виконайте примусове перезавантаження Андроїд або спробуйте зателефонувати на свій телефон.

Апарат не подає ознак життя? Тоді поставте його на зарядку, а якщо не допоможе – зверніться до сервісного центру. Також тільки за допомогою фахівців ви зможете усунути несправність, якщо не працює екран, а сам смартфон подає ознаки життя. Ймовірна причина виникнення проблеми – пошкодження або від’єднання дисплейного шлейфу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.