Який діапазон Wi-Fi вибрати: 2,4 ГГц або 5 ГГц

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо у вас є Wi-Fi-роутер, то ви напевно замислювалися про різницю між діапазонами 2,4 ГГц і 5 ГГц. Ось чим вони відрізняються один від одного і який з них варто вибрати.

Зовсім недавно найпоширенішим діапазоном у Wi-Fi-роутерів був 2,4 ГГц. Річ у тім, що подібна частота вирізняється найкращою пробивною здатністю, тому вона чудово підходить для великих домашніх приміщень і для корпоративних офісів. Водночас у цього діапазону є два серйозних недоліки: безліч перешкод і обмеження за швидкістю передачі даних. Проблема в тому, що на тій самій частоті працюють Bluetooth-пристрої, магнетрони мікрохвильовок. Для вимогливих завдань такий діапазон просто непридатний.

Роутери з підтримкою діапазону 5 ГГц затребувані сьогодні більше, ніж раніше. Цей діапазон має 33 канали і може забезпечити пропускну здатність до 1200 Мбіт/с. Незважаючи на меншу пробивну здатність, з цією частотою перешкоди відчуваються набагато менше, ніж з 2,4 ГГц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато Wi-Fi-роутерів можуть зараз працювати одночасно у двох діапазонах. Найкращим же рішенням для багатоквартирного будинку є діапазон 5 ГГц. Водночас якщо вам потрібна велика площа покриття і для вас не особливо важлива швидкість інтернету, то вибирайте 2,4 ГГц. Також якщо у вас значний бюджет і вам потрібно зробити швидкий інтернет по всьому будинку або офісу, то краще вибрати Mesh-мережу на 5 ГГц або кілька репітерів.

Важливо ще враховувати й те, що не всі розумні пристрої зараз здатні працювати на частоті 5 ГГц.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.