Чи шкідливо залишати ноутбук завжди увімкненим у розетку

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

У чому перевага ноутбуків і MacBook? Безумовно, їхня мобільність. Ці зручні пристрої дають змогу працювати, займатися серфінгом або дивитися відео в спокійній обстановці навіть у поїзді, у подорожі або на відпочинку. Але оскільки мало хто з нас перебуває в дорозі без перерви, ноутбуки не проводять більшу частину часу у своєму призначенні за межами столу і розетки – скоріше навпаки.

Реклама

Ноутбуки часто проводять більшу частину свого життя вдома. Вдома більшість людей під’єднують ноутбук до розетки, оскільки в цьому випадку не потрібно заморочуватися із зарядкою або розрядкою акумулятора. Те ж саме відбувається і на роботі. Таким чином, портативний комп’ютер несподівано виконує роль настільного ПК або Mac, не будучи для цього призначеним.

Вплив постійного заряджання:

Нині батареї ноутбуків дедалі частіше вбудовуються в корпус ноутбука і не можуть бути так просто замінені. Тому швидко виникає запитання: Чи не шкодить постійна зарядка акумулятору і чи не скорочує термін його служби? Ось відповідь на це запитання.

Розуміння старих і нових моделей:

Для старих моделей на це запитання можна відповісти чітко і коротко: Так, для дуже старих мобільних комп’ютерів не варто залишати їх біля розетки. Є ризик перезарядки, зокрема й тому, що акумулятори старих ноутбуків самі по собі доволі старі й за час експлуатації вже встигли неабияк зноситися.

Однак у нових моделях це вже не так критично: Стійкі батареї та сучасне програмне забезпечення захищають накопичувач енергії від негайного пошкодження під час постійної зарядки. Процеси заряджання своєчасно припиняються, а так зване “струменеве заряджання” забезпечує підтримання повного заряду сучасних акумуляторів із мінімальними стрибками енергії, щойно вони хоч трохи розряджаються. При цьому MacBook або ноутбук більше не отримує “робочий струм” від батареї, струм перенаправляється і береться безпосередньо з основної мережі.

Хронічні проблеми з батареєю: Напруга і нагрівання:

Отже, все гаразд? На жаль, ні. Незважаючи на наявність таких захисних функцій, акумулятори, постійно під’єднані до мережі, страждають двома хронічними захворюваннями: занадто високою напругою і занадто сильним нагріванням.

Літієві батареї страждають від постійно високої напруги:

Почнемо з найбільшої з двох проблем – високої напруги. На акумулятор впливає не стільки регулярне проходження струму, скільки стан його заряду. Адже з кожним відсотком заряду напруга на акумуляторі також збільшується, а це впливає на його хімічне старіння.

Хоча таке старіння відбувається в кожному акумуляторі, воно особливо швидко відбувається за особливо високої або низької напруги (тобто за дуже високого або дуже низького рівня заряду). Рекомендоване енергетичне вікно з мінімальним зносом для літієвих батарей становить від 30 до 70% від їхнього максимального заряду. Якщо пристрої постійно перебувають у розетці, то батарея “живе” на найвищому рівні енергії, що означає підвищене навантаження на основний компонент.

Занадто сильне нагрівання прискорює знос накопичувача енергії:

Проблема номер два: тепло. Навіть без активного використання літієві батареї з часом самі втрачають заряд. Якщо пристрої під’єднані до мережі, то такі втрати заряду відразу ж компенсуються, і батарея нагрівається від регулярних мікрозарядів. Це прискорює його знос, і продуктивність також може постраждати. При активному використанні температура корпусу і, відповідно, батареї підвищується ще більше.

Оптимальний догляд за батареєю:

Тим не менш, ми не рекомендуємо постійно підключати і відключати ноутбуки вдома, щоб підтримувати оптимальний рівень заряду батареї в діапазоні від 30 до 70%. З одного боку, це жахливо дратує, а з іншого – батарея повинна постійно заряджатися або розряджатися, тобто активно працювати, а це, мабуть, складніше завдання, ніж підтримання максимальної ємності.

Літій-іонні акумулятори зазвичай витримують від 500 до 1000 циклів заряджання, після чого стає помітним процес старіння: ємність зменшується. Тому такі обмежені цикли заряджання краще приберегти для мобільного використання, коли немає можливості під’єднатися до розетки. Сьогодні у вас є й інші розумні способи захисту та збереження батареї.

Поради щодо захисту батарей ноутбуків:

Раціональний догляд за батареями не становить особливої складності. Щоб продовжити термін служби накопичувача енергії, можна зробити таке.

Вийміть батарею (якщо це можливо): Якщо батарею встановлено не стаціонарно, то найкращий спосіб оздоровлення схильного до стресу накопичувача енергії простий: Просто витягніть компонент із корпусу, коли пристрій під’єднано до розетки (але спочатку вимкніть його!). При цьому також слід звернути увагу на правильний рівень заряду: для зберігання оптимальним є захисний заряд у 70%.

Використовуйте Smart Charging або інтелектуальну зарядку в Windows: У сучасних ноутбуках під управлінням Windows 10 і Windows 11 за допомогою цієї функції можна принести чимало користі своєму акумулятору. Максимальна ємність батареї тимчасово перевизначається: приблизно до 80% від фактичного максимуму. Таким чином, батарея завжди залишається в здоровому енергетичному вікні навіть при активному підключенні до мережі. У ноутбуках Lenovo, наприклад, це працює і в їхньому власному менеджері під назвою Lenovo Vantage.

Рекомендації Apple щодо використання акумулятора: Компанія Apple пропонує власні корисні рекомендації щодо максимального збільшення продуктивності батареї MacBook.

Уникайте негайного перезарядження: Якщо під час роботи в мобільному режимі батарея розрядилася незначно, не варто одразу ж заряджати її. Пам’ятайте, що акумулятор почувається найкомфортніше в діапазоні від 30 до 70% від максимального заряду.

Якісні компоненти: Уникайте дешевих зарядних кабелів і адаптерів, оскільки вони можуть мати поганий контроль заряду або дешеву схему.

Врахування температурного режиму: Чи то ноутбуки, MacBook, чи то смартфони: Літієві батареї найкраще працюють у температурному діапазоні від -10 до +40 градусів Цельсія. Тому забороняється потрапляння прямих сонячних променів, особливо влітку, а також слід утримуватися від заряджання за умови сильного нагрівання або сильного охолодження акумуляторів.

Насамкінець слід зазначити, що, хоча сучасні ноутбуки розраховані на те, що більшу частину часу вони перебуватимуть у розетці, все ж таки необхідно враховувати і довгострокові перспективи здоров’я батареї. Хронічні проблеми, пов’язані з високою напругою і нагріванням, можуть сприяти деградації батареї. Однак можна вжити практичних заходів щодо зниження цих наслідків, наприклад, використовувати інтелектуальні функції заряджання, підтримувати оптимальний рівень заряду й уникати екстремальних температур. Дотримуючись цих рекомендацій, користувачі зможуть максимально продовжити термін служби і підвищити продуктивність батарей своїх ноутбуків.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ