Чому в телефоні повільно працює браузер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повільна робота мобільного браузера – часта проблема, з якою стикаються користувачі бюджетних телефонів. Розповімо, чому гальмує браузер на смартфоні, і що з цим можна зробити.

Велика кількість відкритих вкладок

Насамперед потрібно перевірити, скільки вкладок відкрито в браузері. Чим їх більше, тим сильніше навантажується додаток. Кількість відкритих вкладок у більшості браузерів відображається в квадратному значку на головній сторінці.

Якщо натиснути на нього, відкриється список усіх вкладок – їх можна закрити або окремо, або вибравши дію “Закрити всі вкладки”, якщо така кнопка є.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Накопичився кеш

Інша причина того, що мобільний браузер почав гальмувати – накопичений кеш. Якщо додаток працює довше кількох місяців, а його тимчасові файли жодного разу не очищали, то вони можуть стати причиною проблем зі швидкодією браузера. Очистити кеш можна кількома способами:

  • У налаштуваннях самого браузера. Найчастіше потрібна опція знаходиться в розділі “Конфіденційність” або “Безпека”. У ньому потрібно вибрати дії “Очистити кеш” або “Очистити історію”, після чого вибрати пункт “Кеш”.
  • У налаштуваннях смартфона. Повністю видалити кеш будь-якого браузера можна з налаштувань телефону – для цього в розділі “Додатки” необхідно знайти потрібний браузер і перейти в пункт “Використання пам’яті”. Далі залишається вибрати дію “Очистити кеш” і підтвердити видалення.

Очищення кешу не видалить викачані через браузер файли, а лише позбудеться тимчасових даних, які можуть не тільки гальмувати браузер, а й забивати внутрішню пам’ять телефону. Видаляти кеш рекомендується приблизно раз на 2-3 місяці, щоб підтримувати стабільну роботу браузера.

Проблема в самому браузері

Іноді на телефоні гальмує якийсь конкретний браузер. Причина може бути в самій програмі або її поганій сумісності зі смартфоном певного бренду. У цьому разі рішень проблеми може бути кілька:

  • Оновити мобільний браузер у магазині додатків – програма може почати гальмувати, якщо її давно не оновлювали, тому важливо встановити на телефон свіжу версію браузера.
  • Спробувати інший браузер, наприклад, попередньо встановлений виробником або будь-який сторонній. Якщо і він гальмує, то проблему потрібно шукати далі.

Слабкий смартфон

Багато з мобільних браузерів досить вимогливі, тому на телефоні має бути достатньо оперативної пам’яті, щоб додаток працював швидко. Моделі, які мають 1-2 ГБ ОЗП, найчастіше стикаються з гальмами і зависаннями в роботі браузера, оскільки їхніх ресурсів не вистачає на фонові процеси й одночасний інтернет-серфінг.

Якщо смартфон справді слабкий, допомогти в цій ситуації можуть кілька рішень:

  • Регулярне перевстановлення браузера. Після видалення та повторної інсталяції мобільний браузер позбувається відкритих вкладок, кешу та інших чинників, які можуть уповільнювати його роботу. Часто таке рішення хоч і тимчасово, але допомагає прискорити браузер на смартфонах з невеликим ОЗП.
  • Встановлення полегшеної версії браузера. У багатьох популярних браузерів є Lite-версії. Вони створені спеціально для слабких пристроїв і мають тільки найнеобхідніші функції без будь-яких “обтяжуючих” можливостей. Завантажити таку версію можна через магазин додатків або APK-файл з офіційного сайту.

Деякі браузери спочатку створені для роботи зі слабкими пристроями і позиціонуються як “легкі” програми з невеликою вагою. Серед них можна виділити “Via Browser”, “Pure Web Browser”, “OH Web Browser”, “Stargon Browser” і деякі інші.

Запущено інші додатки

Оскільки запущений мобільний браузер вимагає значного об’єму ОЗП для швидкої роботи, то й інші додатки, що працюють, можуть на це впливати. Якщо на смартфоні спочатку запущено багато програм, частина з яких ще й працює у фоні, то браузер почне гальмувати. Виправити це можна, якщо:

  • Перед роботою в браузері закрити всі невикористовувані додатки.
  • У налаштуваннях смартфона пройтися списком усіх додатків і перевірити, кому з них видано дозвіл працювати у фоновому режимі. За необхідності відкликати цей дозвіл у тих програм, яким робота у фоні не потрібна.

Як альтернативний варіант, у режимі розробника власник може встановити обмеження на кількість додатків, які можуть одночасно працювати у фоновому режимі. Однак робити це варто лише на найслабших смартфонах, щоб, наприклад, випадково не пропустити повідомлення в месенджері, яке не зможе працювати у фоновому режимі через встановлене обмеження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.