Статті

Що робити зі старим непотрібним смартфоном: 10 сценаріїв використання

Share

Брючні ремені з велосипедних шин, декор для дому зі старих скейтбордів, брошки з кераміки, шопери зі старого текстилю – все це приклади upcycling-підходу, що передбачає повторне використання речей у новій якості. Цей тренд набрав популярності в останнє десятиліття і виник як відповідь на надмірне споживання, яке збільшує кількість непереробленого сміття на звалищах і в такий спосіб призводить до забруднення довкілля.

За підрахунками експертів, приблизно 70% токсичних відходів у світі припадає на викинуті на смітник гаджети та побутову техніку. Було підраховано, що до 2030 року на планеті буде 74 млн тонн електронного сміття – за обсягом це дорівнює приблизно 150 хмарочосам Бурдж-Халіфа (висота цієї будівлі становить 828 метрів).

Концепція upcycling пропонує відповісти на це повторним використанням, зокрема, застарілих смартфонів. У наші дні цей рух вийшов за межі кола ентузіастів, до нього приєдналися і корпорації. Наприклад, щоб скоротити кількість електронних відходів, у ПАР старі смартфони Samsung застосовуються як камери відеоспостереження для боротьби з браконьєрами, а у В’єтнамі, Індії та інших країнах – допомагають медикам діагностувати захворювання очей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Знаходячи друге життя і новий формат використання, старі пристрої можуть ще довго послужити.

1. Домашній будильник і трекер для сну

Висипатися потрібно, нехай не 8 годин, але хоча б годин 6, чого може бути достатньо для дорослої людини. І ці 6 годин мають бути спокійними. Тоді, встаючи вранці, людина не почуватиметься так, немов усю ніч працювала, а не спала. Відстежити якість сну і зробити пробудження практично безболісним допоможе ваш старий смартфон. Це ціла система, основне завдання якої – відстеження якості сну власника, і визначення оптимального моменту для пробудження.

2. Система відеоспостереження

Старий смартфон може бути використаний для турботи про безпеку, наприклад, маленької дитини або домашньої тварини, а також як частина системи безпеки вдома або в невеликому офісі. Пристрій легко перетворюється на портативну IP-камеру, якщо його встановити в місці, за яким потрібно стежити, а потім на нього і на основний смартфон завантажити спеціальний застосунок, наприклад, Alphred. Два девайси синхронізуються – відеоспостереження завжди під рукою.

3. Мультимедіа-пристрій

Старий смартфон як аудіо- та відеоплеєр дасть змогу заощаджувати заряд на основному девайсі, що дуже зручно під час заміського хайкінгу, коли далеко не завжди є можливість заповнити батарею. Для активації цієї функції потрібно встановити додатки для перегляду фільмів або прослуховування музики і за необхідності розширити пам’ять старого смартфона MicroSD-картою. Тепер улюблений трек можна слухати, дивлячись на мальовничий пейзаж навіть далеко від цивілізації, а новий епізод улюбленого серіалу – дивитися прямо в наметі.

4. GPS-навігатор для автомобіля

Додатки для навігації швидко витрачають заряд акумулятора, тому зручно мати для цих цілей окремий пристрій, який, до того ж, не обов’язково забирати з машини і витрачати час на його запуск. Щоб використовувати старий смартфон таким чином, знадобиться мінімум коштів – купити автомобільний тримач для девайса і встановити на пристрої додаток для навігації.

5. Мікроскоп

Старий смартфон може стати чудовою підмогою на шкільних уроках біології. На ньому можна не тільки розглядати клітини і мікроорганізми, а й фотографувати побачене. Для цього знадобиться збільшувальна лінза з лазерної указки (витягти її можна за допомогою плоскогубців і викрутки) і офісний пластилін. Лінзу потрібно закріпити за допомогою пластиліну на об’єктиві камери смартфона. Тепер, увімкнувши пристрій у режимі фотографування, можна бачити світ у режимі макро, якщо піднести до будь-якої поверхні або спеціального навчального препарату для мікроскопа. Відеоінструкції, як зробити такий незвичайний пристрій, можна знайти в YouTube.

6. Перекладач

Використовувати старий смартфон як перекладач – чудове рішення для таких подорожей, коли діставати технічну новинку може бути недоречно або небезпечно. Із заздалегідь встановленим додатком-перекладачем і завантаженими мовними пакетами, девайс дасть змогу розуміти іноземну мову навіть в автономному режимі.

7. Додатковий wi-fi-роутер для дому

Старий смартфон може бути чудовим підсилювачем сигналу wi-fi. Для цього потрібно підключити девайс до інтернету, встановити спеціальний додаток і розмістити пристрій на тому місці, де потрібно розширити зону покриття wi-fi. А для фрілансерів і віддалених робітників старий девайс може стати роутером, що працює в режимі роздачі інтернету в кафе, парку і будь-якому іншому приємному місці для роботи на ноутбуці або планшеті. Все, що потрібно купити, – це sim-карту з вигідним тарифом. Інструкція з організації роздачі у нас теж є.

8. Датчик освітленості у квартирі

У багато смартфонів вбудовано сенсор освітленості. Він потрібен, щоб затемнити екран, коли пристрій підноситься до вуха для розмови. Для цього сценарію використання старого смартфона знадобиться “розумна” лампочка, що працює в одній з екосистем через застосунок. Такий сценарій можна задіяти, наприклад, у застосунку SmartThings: лампа автоматично вмикатиметься, коли старий девайс, що працює в режимі датчика освітленості, подасть сигнал про зниження рівня освітлення. У SmartThings уже з основного смартфона можна налаштувати сценарії такого ввімкнення, наприклад, тільки, коли господар удома.

9. Звукова сигналізація

Старий смартфон з функцією детекції звуку можна використовувати не тільки як сигналізацію, а й для дистанційного контролю за ситуацією вдома або на дачі – навіть відповідати на стукіт або дзвінок у двері в режимі інтеркому, якщо раптом нагрянули гості. У деяких виробників є власні додатки для реалізації різних сценаріїв використання старих смартфонів. Наприклад, у Samsung це Galaxy Upcycle (є в Galaxy Store). З його допомогою можна зробити старий девайс одним із датчиків системи “розумного” будинку і керувати ним із застосунку SmartThings на основному смартфоні.

10. VR-пристрій

Старий смартфон можна використовувати як джерело відеосигналу для VR-шолома – ця практика допоможе заощадити ресурс нового пристрою. Використовувати просто – під’єднати девайс до окулярів віртуальної реальності і насолоджуватися подорожжю згенерованими світами. Як економ-варіант ось такі окуляри, в які фізично вкладається смартфон.

Як бачимо, концепція upcycling, застосована щодо смартфонів, допоможе істотно заощадити і зробити життя набагато комфортнішим. До речі, у нас ще багато цікавих матеріалів про нові моделі – наприклад, чи реально 200-мегапіксельна камера корисна для фотозйомки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    OpenAI спростував чутки про створення пошуковика – конкурента Google

    Минулого тижня інформагентство Reuters із посиланням на неназвані джерела повідомило, що компанія OpenAI нібито готується…

    11.05.2024

    Нічна зарядка смартфона – небезпечна чи ні

    Як зручно заряджати мобільний телефон вночі! Навіть якщо ввечері рівень заряду акумулятора близький до нуля,…

    11.05.2024

    Чи можна заряджати звичайний телефон швидкою зарядкою

    Що буде, якщо підключити телефон або смартфон, який не підтримує швидке заряджання, до зарядного пристрою…

    11.05.2024

    З якими моделями iPad працює Apple Pencil Pro

    Кілька днів тому Apple представила свій четвертий розумний олівець — Apple Pencil Pro. Оскільки тепер…

    11.05.2024

    ChatGPT може з’явитися в iPhone

    Apple та OpenAI завершують узгодження умов договору про використання функцій ChatGPT в iOS 18, пише Bloomberg з…

    11.05.2024

    Штучний інтелект навчився обманювати людей

    Чимало систем штучного інтелекту (ШІ) вже навчилися обманювати людей. Це стосується навіть тих систем, які…

    11.05.2024