Як вибрати Wi-Fi роутер. На що звернути увагу

Хороший роутер необхідний для кожного будинку. Скільки коштує Wi-Fi роутер? Як його вибрати? Читайте нашу статтю!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi роутер, який ви обираєте для свого будинку, дуже важливий. Адже його призначення – забезпечити доступом до інтернету всі пристрої у вашому домі: комп’ютери, Smart TV, смартфони, планшети, колонки та багато іншого. Від нього залежить, чи зможете ви повною мірою скористатися придбаним підключенням до Інтернету, яке покриття в окремих кімнатах і стабільність роботи всієї домашньої мережі. Тож який роутер вибрати? Ми розповімо, на що слід звернути особливу увагу, щоб насолоджуватися якісним з’єднанням без перешкод.

Який Wi-Fi роутер буде найкращим?

Рішення про те, який роутер для дому найкращий, залежить від індивідуальних очікувань домочадців. Від роутера залежить, чи зможуть ваші пристрої – комп’ютер, телевізор, приставка, смартфон, планшет тощо – отримати доступ до мережі, а також якість з’єднання. – Роутер визначає, чи можуть ваші пристрої – комп’ютер, телевізор, приставка, смартфон, планшет тощо – отримати доступ до мережі, а також якість з’єднання. Чи впливає роутер на стабільність інтернету вдома або в офісі? Звичайно, тому на людині, яка обирає пристрій, лежить велика відповідальність.

Скільки коштує роутер?

Звичайно, це залежить від технічних параметрів. Пристрої цього типу можна придбати як за ціною менше 1000 гривень, так і в межах, що наближаються до 10000 гривень. Ціна, як правило, відображає якість виготовлення та можливості, які обладнання надає користувачеві. Найдешевшими є маршрутизатори для радіоінтернету, які пропонують низьку пропускну здатність і якість з’єднання. У середньому ціновому діапазоні можна знайти кабельні маршрутизатори з пристойними технічними параметрами. З іншого боку, найдорожчими будуть мобільні оптоволоконні маршрутизатори високого класу. Ці пристрої зазвичай мають вбудований 4G LTE модем і гарантують високий рівень комфорту при користуванні інтернетом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Який роутер для дому? На що звернути увагу при виборі?

Як вибрати найкращий роутер? Досить важливим фактором, який впливає на вибір електронного обладнання, є його бренд – адже репутація виробника зазвичай йде пліч-о-пліч з якістю. З цієї причини не варто хапатися за перший-ліпший пристрій, який ви побачили на акції, краще обирати моделі перевірених компаній, таких як Huawei, D-Link або TP-LINK. Роутер ASUS завжди буде викликати набагато більше довіри, ніж роутер невідомого бренду (так званий noname).

Інші критерії, які слід враховувати, щоб вибрати хороший роутер:

  • підтримувані стандарти бездротового зв’язку;
  • кількість портів (USB, LAN, слот для SIM-карти тощо)
  • кількість антен;
  • можливості безпеки створюваної локальної мережі;
  • спосіб підключення до Інтернету;
  • додаткові можливості, які пропонує пристрій.

Найкращий Wi-Fi роутер вам також допоможуть знайти, серед іншого, рейтинги та оцінки, які користувачі залишають в Інтернеті. Якщо обрана модель має багато позитивних відгуків, це означає, що її варто спробувати у себе вдома. Пропозиції в конкретних цінових категоріях можна знайти в рекомендованих статтях в кінці цього посібника.

Що стосується підтримуваних стандартів бездротового зв’язку, то найкраще вибрати інтернет-роутер, який підтримує найновіший стандарт Wi-Fi (наприклад, 5 або 6) і працює в дводіапазонному режимі (на частотах 2,4 і 5 ГГц). Це забезпечить дуже швидку передачу даних і високу пропускну здатність, а також усуне будь-які перешкоди або затримки в захопленні сигналу. Наразі найпотужнішим Wi-Fi роутером є роутер стандарту 802.11ac.

Що стосується кількості портів, то цей критерій важливий для того, щоб мати можливість підключати до мережі різні типи пристроїв – наприклад, зовнішні диски, флешки, додаткові модеми або принтери. Хороший бездротовий маршрутизатор може мати до 6-8 LAN-портів і 3-4 USB-порти. Це означає, що користувачеві не потрібно використовувати розгалужувачі і він може підключати до мережі більше одного пристрою одночасно та обмінюватися даними між ними.

Щодо кількості антен, то коли мобільний роутер має кілька антен, користувачеві не потрібно спеціально купувати додаткові підсилювачі Wi-Fi сигналу. Якісні пристрої можуть мати до 4-х антен, наприклад, 2 внутрішні та 2 зовнішні, завдяки чому не тільки продуктивність інтернету буде дуже високою, але і його радіус дії. Таким чином, створеним локальним з’єднанням можуть користуватися члени сім’ї, які проживають на різній відстані від джерела бездротової мережі.

Функції безпеки дуже важливі, коли мова йде про вибір маршрутизатора. Вони призначені для запобігання небезпечним атакам, таким як проникнення в мережу кіберзлочинців. Хороший і швидкий Wi-Fi роутер повинен підтримувати шифрування VPN і мати вбудований брандмауер. Такі технології, як WPA2 і фільтрація MAC-адрес пристроїв, підключених до мережі Wi-Fi, також вітаються. Це забезпечить високий рівень захисту від небажаних атак.

Останні два важливі аспекти – спосіб підключення до інтернету і додаткові функції. Що стосується портів, то найпоширенішим є роутер RJ-45, який підключається до модему за допомогою кабелю Ethernet. Інші доступні варіанти – роутер з роз’ємом RJ-11 або роутер для SIM-карт. Що стосується додаткових функцій, то більшість пристроїв постачаються з попередньо встановленим власним програмним забезпеченням, наданим виробниками. Однак деякі бренди пропонують можливість встановити додаткові системи, наприклад, ті, що розширюють можливості конфігурації маршрутизатора. Якщо ви просунутий користувач і хочете мати більше контролю над своїм обладнанням, варто скористатися цією можливістю.

Як працює роутер? Модем проти маршрутизатора – відмінності

Як взагалі працює роутер для ноутбука або комп’ютера? Це невеликий пристрій, стаціонарний або мобільний, який дозволяє розділити вашу інтернет-мережу з усім обладнанням, яке знаходиться в межах досяжності. Розділяючи інтернет-сигнал, до мережі Wi-Fi можна підключити телевізор, приставку, смартфон, планшет і комп’ютер. Більше того, сигнал залишається незмінним, незважаючи на одночасний доступ такого різного обладнання.

У чому різниця між роутером і модемом? Модем – це електронний пристрій, який забезпечує доступ до мережі для певного пристрою. Він добре працює, коли користувач має намір користуватися мобільним інтернетом на одному пристрої. Маршрутизатор, з іншого боку, підключається до модему і використовується для розподілу інтернет-з’єднання між різними пристроями. Він надає можливість надати кожному з них окремий IP-номер.

В даний час дуже популярні роутери з вбудованим модемом і роутери з підтримкою зовнішнього модему. Перші є 2-в-1, після придбання яких більше немає необхідності додатково оснащувати себе модемом – вони виконують функції обох пристроїв. Другі, з іншого боку, мають спеціальний слот для SIM-карти або USB-порт, який дозволяє підключити до роутера зовнішній модем мобільного зв’язку. Для забезпечення сильного мережевого сигналу їм часто потрібні додаткові антени або підсилювачі.

Який роутер для кабелю?

Бездротовий або дротовий маршрутизатор завжди повинен бути адаптований до способу, яким інтернет-сигнал досягає вашого пристрою. Який з них найкраще підійде для кабельного підключення? В якості кабельного маршрутизатора добре підійде обладнання з підтримкою xDSL, яке підключається до кабельного телебачення через порт Ethernet RJ45 або WAN/LAN. Мінімальна пропускна здатність повинна становити 300 Мбіт/с. Також вітається наявність додаткової функції у вигляді батьківського контролю.

Пристрій від ASUS, наприклад, також підійде в якості роутера для кабельного телебачення. За ціною близько 5000 гривень ви отримаєте обладнання, оснащене WAN-портом RJ45, з підтримкою технології xDSL і новітнього стандарту Wi-Fi (802.11ax). На цьому переваги не закінчуються. Маршрутизатор використовує два частотні діапазони (2,4 ГГц і 5 ГГц), підтримує шифрування даних VPN і має чотири гігабітні порти LAN, що дозволяє підключати до мережі різні системи.

В якості ТВ-маршрутизаторів підійде як обладнання Huawei, так і роутери TP-link. Варто вибирати пристрій, оснащений портом RJ45, що підтримує шифрування WPA3 і використовує технологію xDSL. Цей тип рішення коштує близько 3000 гривень. За цю ціну користувач отримає два частотні діапазони, високу швидкість передачі даних та найвищий рівень захисту. Додатковою перевагою є новий стандарт Wi-Fi 6, який останнім часом став домінуючим серед розумних домашніх пристроїв.

Найкращий роутер – які характеристики визначають швидкість роутера?

Від чого залежить швидкість інтернету? Основним фактором є технічні параметри роутера, наприклад, стандарт Wi-Fi. В даний час більшість пристроїв підтримують стандарт 802.11n, а це означає, що вони захоплюють діапазони частот 2,4 ГГц і 5 ГГц і можуть досягати максимальної швидкості до 600 Мбіт/с. Однак доступне і новіше обладнання, а найновіший стандарт Wi-Fi (802.11ac) дозволяє підтримувати частоти 5 ГГц і досягати максимальної швидкості до 2,6 Гбіт/с.

Що ще робить домашній бездротовий маршрутизатор швидким? Окрім можливостей маршрутизатора, є й інші ключові фактори:

  • стан інфраструктури доставки інтернету;
  • продуктивність, стан і конфігурація пристрою, що використовує мережу;
  • місце розташування роутера.

Що стосується стану кабелів, то вони повинні бути технічно справними. У разі виникнення будь-яких проблем із сигналом варто перевірити це в першу чергу. Якщо ви підозрюєте пошкодження інфраструктури, зверніться до свого інтернет-провайдера.

Навіть якщо у вас вдома хороший бездротовий роутер, проблеми з якістю сигналу все одно можуть виникати через поганий стан або неправильне налаштування пристроїв, що використовують мережу. Особливо це стосується старого обладнання. Щоб користуватися хорошим з’єднанням, регулярно оновлюйте драйвери мережевих карт на вашому комп’ютері та ноутбуці. Переконайтеся, що програмне забезпечення, яке ви використовуєте, є найновішим. Також перевірте систему на наявність шкідливих вірусів, які можуть вплинути на роботу вашого пристрою, в тому числі на його підключення до Інтернету.

Швидкість бездротового маршрутизатора також залежить від місця розташування вашого пристрою. Бездротовий сигнал може послаблюватися товстими стінами, нішами та каналізаційними стояками, тому найкраще розміщувати роутер у центральній частині квартири або будинку, на відкритому просторі та на висоті не менше 1,2 метра. Поблизу не повинно бути інших електронних пристроїв, які можуть створювати перешкоди для сигналу Wi-Fi.

Якщо роутер працює повільно, незважаючи на правильне підключення та розташування, причина може полягати в застарілому керуючому програмному забезпеченні. Ще одна причина проблеми – недостатні технічні параметри пристрою. Обираючи бездротовий роутер, варто перевірити, яку максимальну ширину каналу він підтримує. Сучасні роутери повинні підтримувати два діапазони частот Wi-Fi (2,4 ГГц і 5 ГГц), в ідеалі обладнання повинно автоматично визначати, яка частота буде більш ефективною в тій чи іншій ситуації. Тоді інтерференція мережевого сигналу буде зведена до мінімуму.

Як збільшити радіус дії роутера і посилити сигнал мережі?

Один з варіантів – придбати спеціальний підсилювач сигналу. Цей тип пристрою коштує від 2000 до 4000 гривень. Звичайно, з технічної точки зору, він не прискорить швидкість вашого роутера, але може допомогти усунути проблему зі слабким покриттям, яке постійно падає. Однак перед тим, як інвестувати в ще одну одиницю обладнання, варто ретельно проаналізувати інші можливі причини проблеми. Тож спершу перевірте параметри пристроїв, які використовують інтернет. Потім оновіть драйвери мережевої карти. Після кожної дії перевіряйте швидкість інтернету за допомогою спідтесту.

Якщо інтернет все ще працює повільно, перевірте, чи не застарів веб-браузер, який ви використовуєте. Потім перевірте, чи не перевантажене ваше обладнання – вимкніть усі непотрібні програми та проскануйте комп’ютер на наявність шкідливого програмного забезпечення. Якщо всі ці кроки виконані, а проблема не зникає, перевірте місцезнаходження роутера у вашому домі. Якщо радіус дії пристрою не покриває всю квартиру або будинок, то варто скористатися підсилювачем сигналу Wi-Fi.

Маршрутизатор і безпека даних

Як перевірити безпеку мого роутера? Однією з найпростіших форм захисту від небажаного доступу є зміна стандартного мережевого імені та встановлення достатньо надійного мережевого пароля. Ні в якому разі не використовуйте стандартні імена користувачів і паролі, змінюйте їх на більш довгі і складні. При встановленні пароля використовуйте різноманітні символи – великі та малі літери, спеціальні символи та цифри. Крім того, у вікні налаштувань варто поставити галочку напроти опції фільтрації за MAC-адресами. Тоді до мережі зможуть підключатися лише авторизовані пристрої.

Як налаштувати Wi-Fi роутер так, щоб він був безпечним? Цей процес може зайняти від кількох хвилин до декількох хвилин. Для його виконання потрібно:

  • підключити Wi-Fi роутер до джерела живлення;
  • увійти в панель керування роутером (дані для входу надаються провайдером)
    вибрати опцію конфігурації, а потім вкладку, що відповідає за бездротові мережі;
  • змініть назву мережі;
  • захистити мережу паролем (для цього виберіть WPA/WPA-2 і встановіть власний пароль).

Ще один спосіб захистити локальну мережу – придбати роутер з кнопкою WPS (Wi-Fi Protected Setup). Функція WPS призначена для спрощення входу до пристрою. Для того, щоб підключитися до мережі, користувач повинен натиснути кнопку на корпусі роутера. Це економить багато часу, оскільки не потрібно вводити жодних паролів. Однак він менш безпечний, тому, якщо ви хочете отримати найвищий рівень захисту, роутер повинен мати вимкнену функцію WPS. Щоб вимкнути її, просто увійдіть в адміністративну панель і вимкніть опцію Увімкнути WPS.

Ви також можете підвищити свою безпеку при використанні інтернету, використовуючи VPN, або віртуальну приватну мережу. Роутери з VPN шифрують ваші дії в Інтернеті, щоб ви могли безпечно користуватися публічними точками доступу. Використання VPN приховує вашу IP-адресу, запобігає відстеженню історії переглядів і ускладнює хакерські атаки. Технологія робить пристрій невидимим для тих, хто може захотіти його зламати. Вона також дозволяє користуватися сайтами, які заблоковані в певних країнах.

Який роутер для приватного будинку, а який для квартири в багатоквартирному будинку?

Вибираючи роутер для будинку або квартири в багатоквартирному будинку, головне, що потрібно враховувати, – це метраж. Якщо в невеликому приміщенні однозначно вистачить дешевого пристрою, то для одноповерхового будинку з великою кількістю кімнат знадобиться роутер з великим радіусом дії. Тому хорошим вибором може стати роутер з Wi-Fi 6 і більше антенами. Цікавим рішенням для великих домогосподарств є mesh-система, яка передбачає розгортання декількох роутерів для формування єдиної, узгодженої мережі. Кожен пристрій автоматично підключається до маршрутизатора, який має найсильніший сигнал у цьому місці – немає необхідності перемикатися між ними самостійно. Таким чином, mesh-система забезпечує великий радіус дії, а також стабільне з’єднання, але слід пам’ятати, що це також досить дорогий варіант.

Може статися так, що ви живете в окремому будинку, де немає мережевої інфраструктури. Який роутер вибрати в такому випадку? У такій ситуації вам доведеться зробити ставку на мобільний інтернет, для чого вам знадобиться мобільний роутер або стаціонарний роутер з вбудованим 4G/LTE модемом і слотом для SIM-карти.

Незалежно від того, чи шукаєте ви роутер для приватного будинку або для квартири в багатоквартирному будинку, найголовніше – визначити, як ви найчастіше користуєтеся інтернетом. Для епізодичного перегляду соціальних мереж і новин вам не потрібен складний пристрій. Однак для завзятих геймерів все буде інакше. Навіть найменші перешкоди в мережі можуть зіпсувати всю гру, тому людям, які багато грають онлайн, рекомендуються ігрові роутери. Що повинно бути в такому обладнанні? Перш за все, потужний процесор, оперативна пам’ять не менше 256 МБ і підтримка діапазону 5 ГГц. До цього часто додаються такі функції, як Game Boost або Killer Prioritisation Engine, які надають пріоритет ігровим пристроям з точки зору підключення.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.