Названо 11 речей, які потрібно врахувати під час купівлі роутера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нам часто пишуть в коментарях: “Збираюся купити новий роутер. Який порадите?” Почну з набору вимог до маршрутизатора сьогодні.

Wi-Fi 6

Не виключено, що чули або читали про нього як про “AX”. Сучасний стандарт Wi-Fi. Не стану вдаватися в технічні подробиці, лише зазначу, що інтернет стане працювати швидше. І справа не тільки в прирості підтримуваної швидкості, а ще й в оптимізації роботи при підключенні численних пристроїв.

Думайте про майбутнє

Часи, коли в будинку був один комп’ютер із доступом до інтернету, у минулому. У кожного члена сім’ї – смартфони, часом планшети. Ігрові консолі, смарт-телевізори і навіть побутова техніка передбачає роботу з Wi-Fi. Припущу, що таких приладів у вас сьогодні немає і навіть не плануєте ними обзаводитися, вважаючи “чайник із доступом до Мережі” забавою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Своєї точки зору не нав’язую, але нагадаю, “розвагами для гіків” вважали і сам інтернет, і доступ до нього за допомогою телефону, і багато інших технологій, без яких у 2023 році “не обійтися”.

Актуальний пристрій буде куплено в потрібний момент, погляди переглянуто, а роутер (з чималою ймовірністю) залишиться колишнім. Маршрутизатор купують не на один рік, тому рекомендую придивлятися до моделей “на виріст”.

Гігабітні порти

Підтримується швидкість до 1000 мегабіт на секунду. Особливою інновацією давно не є. І все ж зверніть увагу на наявність портів. За їх відсутності працювати з відеопотоками некомфортно. З урахуванням того, яку роль відео відіграє сьогодні, припущу, що подібного контенту у вищій якості стане більше.

Якщо користувач давно не міняв роутер і помітив, що відео “гальмує”, ймовірна причина – у застарілих мегабітних портах (до 100 мегабіт на секунду).

Захист від шкідливих програм

Бажано, щоб у програмному забезпеченні роутера було передбачено захист мережі від шкідливого ПЗ (віруси – лише одна з категорій шкідливого софту).

Важливо, оскільки пристрої працюють під управлінням різних ОС. Впевненості в тому, що на кожному девайсі працює надійний антивірус немає.

Захист дітей від небажаного контенту

Для дітей і підлітків інтернет – основне джерело інформації та засіб спілкування. Корисний для навчання, допомагає дізнатися нове і розважитися. Батьки не можуть постійно контролювати використання Мережі підростаючими користувачами. Завдяки функціоналу батьківського контролю є можливість заблокувати доступ до певних категорій сайтів і обмежити час використання інтернету.

Важливо, щоб батьківський контроль не просто був передбачений у ПЗ маршрутизатора. Необхідно, щоб налаштування здійснювалися просто.

Простий інтерфейс налаштувань

Звідси – наступна вимога: інтуїтивно зрозумілий інтерфейс налаштувань маршрутизатора. Треба, щоб з перших хвилин виглядало як сучасне ПЗ, а не щось із далекого минулого.

Інформація про всі пристрої в мережі

Відображення інформації про кожен з підключених до бездротової мережі пристроїв і швидкості їхніх портів.

Хороша вентиляція

Отвори на маршрутизаторі – не елемент дизайну. Необхідні для відведення надлишкового тепла. Навіть якщо не подобається з погляду естетики – потрібні, якщо їх багато, це добре.

Додаток для смартфона

Багатьом користувачам зручніше, щоб керувати обладнанням можна було з телефона. Наявність застосунку для мобільних ОС – момент, на який також раджу звернути увагу.

USB-порти

У будинку тільки один принтер? У 2023 розумно. Порти USB на роутері передбачають спільне використання друкувального пристрою кожним із підключених до мережі ПК, телефоном або планшетом. Рекомендую USB 3.0, а не 2.0.

Дводіапазонний

Краща підтримка моделлю обох діапазонів: 2,4-гігагерцевого (старого) і 5-гігагерцевого (нового).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.