Оперативна пам’ять смартфона – що це таке

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Обираючи телефон, не в останню чергу ми звертаємо увагу на розмір оперативної пам’яті, або ОЗП, або RAM. Розбираємося, що таке оперативна пам’ять у смартфоні, за що вона відповідає і яка потрібна.

Що таке ОЗП у телефоні?

Оперативний запам’ятовувальний пристрій – цифрове сховище, в яке завантажуються дані додатків, необхідні для їхньої безперебійної роботи тут і зараз. Крім того, ОЗП використовує операційна система смартфона. Виглядає оперативна пам’ять як невеликий чип квадратної або прямокутної форми.

А вбудована пам’ять смартфона – це інше?

Так, це вже інший вид пам’яті. Її ще називають ПЗП – постійний запам’ятовувальний пристрій. Він теж записує і зберігає дані. Різниця – у способі зберігання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вбудована пам’ять зберігає дані постійно: сюди встановлюються додатки, записуються фото і відео, завантажуються файли. Дані не стираються доти, доки ви самі їх не видалите.

Оперативна пам’ять, навпаки, зберігає дані тимчасово – тільки ті, які в цей момент потрібні для роботи системи та активних додатків. Тому обсяг ОЗП у телефоні завжди менший, ніж ПЗП. Крім того, “оперативка” працює швидше і витрачає заряд батареї. Під час завершення роботи програми дані з оперативної пам’яті видаляються. Те саме відбувається під час вимкнення і перезавантаження смартфона.

За що відповідає оперативна пам’ять у телефоні?

Головна функція оперативної пам’яті – забезпечувати працездатність і швидкодію смартфона: драйверів, графічного чіпа, процесора і, як ми вже з’ясували, операційної системи та додатків. Коли користувач запускає додаток, потрібні дані завантажуються в ОЗП. Операційна система аналізує їх і надсилає команди процесору та графічному чипу – в результаті на екрані з’являється картинка, і застосунок починає роботу. Усе це займає частки секунди.

А внутрішня пам’ять?

Частину вбудованої, або флеш-пам’яті, займає операційна система – тому навіть у новому смартфоні вільного місця трохи менше, ніж заявлено в характеристиках. Основний обсяг пам’яті зазвичай займають додатки та файли: від списку контактів до відеороликів.

Уся оперативна пам’ять однакова? Ні, є різні типи ОЗП з різною швидкістю обробки інформації. Що вища пропускна здатність, то швидше працюють додатки, “важкі” ігри не “гальмують”, і можна виконувати безліч завдань одночасно.

Зараз у смартфонах зустрічаються три типи оперативної пам’яті:

  • LPDDR3 з пропускною спроможністю до 2 133 Мбіт/с
  • LPDDR4х – до 4266 Мбіт/с,
  • LPDDR5 – до 6200 Мбіт/с. Найшвидший і технологічний тип пам’яті, який витрачає мінімум енергії. Таке ОЗП встановлюють на флагманські смартфони, наприклад на Samsung Galaxy S22.

На що впливає оперативна пам’ять у смартфоні

Якщо коротко – на швидкість роботи пристрою. ОЗП відповідає за зберігання та обробку всіх даних, які використовує пристрій у конкретний проміжок часу. Якщо користувач відкриває браузер і гортає стрічку, то пристрій виділяє певний обсяг оперативної пам’яті на підтримку цієї активності. А якщо, прибравши додаток у фоновий режим, запустить гру, то об’єм використовуваної оперативної пам’яті збільшиться (щоправда, водночас браузер витрачатиме менше ОЗП, ніж під час активного використання).

Крім цього, оперативна пам’ять підтримує роботу операційної системи смартфона і встановлених додатків, необхідних для його коректної роботи. Це означає, що ОЗП працює безперервно, підтримуючи базові функції мобільного пристрою. Що більше додатків на смартфоні відкрито одночасно, то більше навантажується оперативна пам’ять. І якщо вона буде перевантажена понад міру, пристрій може гальмувати і навіть зависнути. Щоб уникнути подібного сценарію, в смартфони Samsung вбудована інтелектуальна система RAM Plus, яка дозволяє пристрою виділяти на поточні завдання більше оперативної пам’яті за рахунок внутрішнього накопичувача, резервуючи частину пам’яті.

Якщо резюмувати, від обсягу оперативної пам’яті залежить:

  • Скільки додатків можуть працювати одночасно, зокрема у фоновому режимі
  • Швидкодія телефону
  • Швидкість завантаження додатків
  • Хороша робота ресурсномістких застосунків, наприклад деяких ігор і відеоредакторів.

Скільки “оперативки” потрібно смартфону?

У сучасних смартфонів обсяг ОЗП становить 4-16 Гб. З них 1,5-2 Гб забирає операційна система і призначена для користувача оболонка (у Samsung це One UI). Що більше залишається вільної оперативної пам’яті після завантаження системи, то краще працює все інше.

Наприклад, поштовий клієнт у фоновому режимі завантажує в ОЗП всього 30-50 Мб інформації. А ось месенджер з безліччю активних чатів, браузер з великою кількістю відкритих вкладок, гра зі складною графікою або камера, що знімає відео в якості 4К, займуть до декількох гігабайт. Якщо телефон потрібен для базових завдань – пошта, мобільний банк, соцмережі, месенджери, – достатньо 4-6 Гб “оперативки”. Але для ресурсномістких ігор, зйомки та обробки контенту краще обирати пристрій потужніший.

Як звільнити оперативну пам’ять?

Якщо смартфону не вистачає обсягу оперативної пам’яті, додатки можуть працювати повільно і навіть примусово закриватися. Швидкість завантаження сторінок у браузері в такому разі теж падає.

Щоб виправити ситуацію, потрібно звільнити оперативну пам’ять і прискорити роботу пристрою. Закрийте непотрібні додатки, зокрема ті, які працюють у фоновому режимі. Це можна зробити трьома способами:

  • Вручну закрити кожен додаток.
  • Разом закрити все непотрібне в налаштуваннях смартфона. У пристроях Samsung треба вибрати розділ “Оптимізація” і натиснути “ОЗП”. Система відключить фонові додатки та звільнить пам’ять.
  • Перезавантажити телефон.

Чи можна збільшити ОЗП на телефоні?

Так! Додатковий чип поставити не можна, зате можна провести розширення ОЗП віртуально, програмними методами. Наприклад, за допомогою технології Samsung RAM Plus. У цьому разі під “оперативку” перейде частина вбудованої пам’яті. Опція вмикається автоматично за необхідності, нічого налаштовувати не треба.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.