Смартфон вимагає очистити пам’ять – чому і що робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо на смартфоні з’явилося повідомлення з вимогою очистити пам’ять, хоча власник не знає, чим забитий пристрій, причин найчастіше дві.

1. У телефоні неправильно відображається вільне місце у внутрішній пам’яті. Така проблема може виникнути через збій у роботі телефону або з деяких інших причин. У деяких випадках проблема зникає після перезавантаження та оновлення програмного забезпечення смартфона у його налаштуваннях.

2. Пам’ять забита неочевидними даними та файлами. Не завжди зрозуміло, що забиває пам’ять, тому перерахуємо найпоширеніші джерела її нестачі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кеш додатків

Кожна програма зберігає в собі тимчасові файли, що допомагають йому швидше завантажувати різні дані – чим більше контенту (фото, відео, аудіо і т.д.) користувач споживає в конкретній програмі, чим більше буде його кеш. Тому, якщо телефон вимагає очистити пам’ять, рекомендується переглянути кеш соціальних мереж, браузерів і сервісів для прослуховування музики. Зробити це можна в налаштуваннях у розділі Програми.

Завантажені файли месенджерів

Декілька гігабайт внутрішньої пам’яті може займати кожен з месенджерів (наприклад, WhatsApp і Telegram) – ці програми за замовчуванням завантажують переглянуті в чатах та групах файли у внутрішню пам’ять телефону. Видаляти їх потрібно вручну або в самому додатку (у розділах налаштувань “Дані та сховище” або “Дані та пам’ять”), або у відповідних папках через вбудований диспетчер файлів у смартфоні.

Великі програми

Потрібно перевірити, чи на телефоні немає програм, які займають занадто багато місця. Особливо це стосується мобільних ігор, які через численні оновлення можуть забивати пам’ять телефону. Дізнатися, скільки важать програми, можна в розділі «Пам’ять» або «Сховище». Там необхідно вибрати пункт «Додатки» — у ньому програми найчастіше відсортовані від найбільших до найменших із зазначенням розміру.

Важливо! Якщо знайти джерело проблеми не вдалося, а пам’ять на телефоні, як і раніше, повністю зайнята, найпростіше скинути телефон до заводських налаштувань – ця дія не тільки повністю очистить пам’ять, але й виправить збої, через які пам’ять відображається неправильно. Перед скиданням обов’язково потрібно перенести важливі файли на сторонній носій, оскільки це повністю очистить телефон.

Як уникнути цієї проблеми у майбутньому?

Щоб вільної пам’яті на смартфоні завжди було достатньо для будь-яких потреб, варто дотримуватися кількох правил:

  • Періодично очищати кеш додатків – робити це варто раз на кілька місяців.
  • Вимкнути автоматичне завантаження файлів у месенджерах або встановити автовидалення через певний термін, якщо така опція доступна.
  • Видаляти програми, що не використовуються, особливо якщо ті великі і займають багато місця.

Найголовніша порада полягає в тому, щоб спочатку купувати телефон не з мінімальним обсягом пам’яті. Як би власник не намагався, але моделі з 16, 32 і навіть 64 ГБ пам’яті швидко забиваються, тому що частина їх пам’яті вже зайнята ОС та оболонкою. Гігабайт, що залишилися, вистачає на кілька великих додатків, а кеш і збережені файли швидко «добивають» пам’ять до кінця.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.