Процесори Intel Raptor Lake: від Core i3-13100 до Core i9-13900KF

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тринадцяте покоління Intel Core під назвою Raptor Lake отримало чимало архітектурних покращень порівняно з минулим 12-тим поколінням. Зросла частота потужних ядер, збільшилася кількість енергоощадних ядер, виріс об’єм кешу, прискорилася оперативна пам’ять, додалася підтримка 8K HDR відео. Як результат, новий Core i5-13400 наздогнав дорожчого i5-12600K, а Core i5-13600K навіть обігнав старшого i7-12700. У цій статті ми розповімо про п’ять найцікавіших моделей Intel Core 13-го покоління для ігрових і професійно-робочих ПК.

Офіційним дистриб’ютором процесорів Intel в Україні є компанія ASBIS.

Intel Core i3-13100 — універсальний бюджетний процесор як для офісного комп’ютера з вбудованою відеокартою, так і для початкового ігрового ПК з дискретним графічним прискорювачем. Має чотири фізичних ядра потужної архітектури Raptor Lake, кожне з яких ділиться на два віртуальні потоки Hyper-Threading. Завдяки чому швидший за шестиядерні моделі минулих поколінь. Технологія Turbo Boost автоматично розганяє одне ядро до 4.5 ГГц, або всі ядра до 4.3 ГГц. Додаткових енергоощадних ядер не має, це вже прерогатива Core i5 і вище.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зате має інтегровану відеокарту Intel UHD 730 на архітектурі Xe. Вона дозволяє не тільки запускати популярні кіберспортивні ігри CSGO і Dota 2, але й плавно відтворює 1080p, 4K і навіть 8K фільми, в тому числі з розширеним колірним діапазоном HDR. Підтримуються всі популярні кодеки: H264 AVC, H265 HEVC, VP9 WebM і навіть новітній AV1. Медіаенкодер Quick Sync вміє ще й прискорювати відеомонтаж Adobe Premier і MAGIX Vegas, а також стрімити на Twitch або YouTube. Помірний теплопакет 89 Вт дозволяє без зайвого шуму охолоджуватися боксовим кулером.

Intel Core i5-13400F — народний ігровий процесор, який суттєво швидший за попередника 12400F. На додачу до шести потужних ядер з підтримкою Hyper-Threading отримав ще чотири енергоощадні ядра Gracemont. Загальна кількість обчислювальних потоків відповідно дорівнює шістнадцяти (у попередника було лише дванадцять). За розпаралелювання програмного забезпечення відповідає розумний алгоритм Intel Thread Director. Він доручає потужним ядрам виконання складних завдань, як то веб-браузер, гра, програмування чи відеомонтаж.

Додаткові ж енергоощадні ядра відповідають за відносно прості фонові процеси: антивірус, музичний плеєр, месенджери. Це не тільки прискорює роботу ПК, а й знижує енергоспоживання, нагрівання і відповідно шум вентиляторів. При повному одночасному навантаженні на всі ядра теплопакет дорівнює 148 Вт. Але це можливо лише в синтетичних бенчмарках, тоді як при топовій роботі чи грі показник TDP буде суттєво нижчим. Індекс F означає відсутність вбудованої відеокарти, що у випадку ігрового ПК є розумною економією, адже все одно буде потужніша дискретна.

Intel Core i5-13600KF — зараз це, мабуть, найшвидший геймерський процесор. Він складається з шести P-Cores і чотирьох E-Cores, що разом дає десять ядер і шістнадцять потоків. На більшу кількість потоків не вміють розпаралелюватися навіть сучасні ігри, вже не кажучи про старі. Частота авторозгону 13600KF може досягати солідних 5.1 ГГц. Ііндекс F, по аналогії з молодшим 13400F, означає відсутність iGPU, тоді як індекс K — розблокований множник. Це дозволяє на материнських платах з чипсетами Z690 і Z790 вручну розігнати процесор до ще вищої частоти.

Залежно від потужності підсистеми живлення VRM і конкретного екземпляра процесора, вдасться досягнути результату 5.5 – 5.7 ГГц. Щоправда, теплопакет при цьому точно перевищить офіційно заявлені виробником 150 Вт. Отже, для охолодження знадобиться повітряна башта чи система рідинного охолодження. Підтримують всі процесори Intel Core 13-го покоління обидва типи оперативної пам’яті: DDR4 і DDR5. Друга працює на вдвічі вищій частоті (6400 проти 3200 МГц), хоча реальний приріст пропускної здатності дещо менший.

Intel Core i7-13700 — вже більш багатоядерний, а тому швидше професійно-робочий, ніж ігровий процесор. Ресурсоємні завдання, як то 4K-відеомонтаж і 3D-рендеринг, отримують суттєвий приріст швидкодії від розапарелювання на велику кількість потоків. А їх у i7-13700 аж двадцять чотири: вісім великих ядер з Hyper-Threading і стільки ж маленьких ядерець. Інтелектуальний планувальник Thread Director вміє використовувати P-Cores і E-Cores разом для однієї програми. Тепловиділення при цьому становить 253 Вт.

Вбудована відеокарта Intel UHD 770 має 32 кластери графічних мікроядер, що у півтора рази більше, ніж у UHD 730 у Core i3-13100. Окрім невибагливих ігор, перегляду фільмів, монтажу і стримінгу, iGPU ще й прискорює роботу програм на основі штучного інтелекту або, точніше кажучи, нейромереж. Технологія називається Intel GNA і використовується, наприклад, у додатку Topaz Gigapixel для підвищення чіткості фотографій. Корисною для професійного ПЗ буде й можливість встановити хоч 128 ГБ оперативної пам’яті.

Intel Core i9-13900KF — найшвидший процесор на ринку і буде залишатися таким, як мінімум, до виходу 14-го покоління Intel Core. Має конфігурацію великих і малих ядер 8 + 16, що вкупі дає аж 32 потоки. А це вже рівень серверних процесорів Xeon, які просто так не купиш, лише у складі робочих станцій. Тоді як 13900KF можна встановити в будь-яку материнську плату з чипсетом Intel 600 чи 700-тої серії. Але все ж бажана материнка на 15-20 фаз живлення, щоб процесор стабільно працював на своїй максимальній частоті авторозгону 5.8 ГГц.

А якщо плануєте вручну розганяти проц до 6 ГГц, знадобиться ще й двохбаштовий повітряний кулер або краще трисекційна водянка. Підтримують процесори Core 13-го покоління новітню шину PCI-Express 5.0. Вона має вдвічі вищу пропускну здатність порівняно з PCIe 4.0 і вчетверо вищу порівняно з PCIe 3.0. Перші дискретні відеокарти з PCIe 5.0 вийдуть лише у наступному році (орієнтовно це будуть GeForce RTX 5000). А от твердотільні накопичувачі M.2 PCIe 5.0 продаються вже зараз — їхня швидкість становить захмарні 10 – 15 ГБ/с.

Актуальні ціни на процесори Intel Core 13-покоління: Rozetka, Telemart, Brain.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.