Смартфон вимагає очистити пам’ять – чому і що робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато користувачів стикалися з ситуацією, коли їхній смартфон раптово відображав повідомлення з вимогою очистити пам’ять. Розкажемо, як можна вирішити цю проблему.

Смартфон неправильно відображає пам’ять

Іноді телефон вимагає очистити пам’ять, хоча видаляти нічого. Таке може статися і в результаті збою – смартфон неправильно відображає обсяг вільного та зайнятого місця у внутрішньому сховищі, через що і з’являється таке повідомлення. Насамперед потрібно переконатися, що пам’ять телефону справді забита. Для цього попередньо необхідно:

  1. Перезавантажити телефон.
  2. Відкрийте налаштування смартфона та знайдіть розділ «Оновлення програмного забезпечення» або «Оновлення системи».
  3. Перевірити, чи є нові оновлення, і оновити програмне забезпечення.
  4. Дочекайтеся завершення встановлення та повторного перезавантаження телефону.

Якщо смартфон, як і раніше, вимагає очистити пам’ять, необхідно скористатися програмами, які аналізують внутрішнє сховище — вони покажуть, чи справді воно забите, і що саме в ньому зберігається. Найчастіше такі програми відображають інформацію у вигляді зрозумілих діаграм, де перераховані найважчі файли та папки в телефоні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Додатки, що аналізують пам’ять смартфона, можна знайти в магазині Google Play. У них достатньо вбити фразу «аналіз пам’яті телефону» або «аналіз дисків», а потім вибрати і встановити додаток, що сподобався — при виборі варто орієнтуватися на співвідношення позитивних і негативних відгуків, а також високий рейтинг.

Очищення кешу додатків

Кеш є тимчасові файли, які поступово накопичуються в кожному додатку. Значна його частина зберігається у різних соціальних мережах, браузерах, музичних стрімінгових сервісах та інших програмах, де користувач переглядає чи прослуховує найбільше контенту — фотографій, відеороликів, аудіо тощо.

Іноді кеш програм необхідно очищати, якщо на смартфоні невеликий обсяг внутрішньої пам’яті. Зробити це можна у налаштуваннях телефону:

  1. Відкрити розділ «Всі програми».
  2. Вибрати програму, яка часто використовується для перегляду контенту.
  3. Відкрити підрозділ “Використання пам’яті”.
  4. Вибрати дію “Очистити кеш”.
  5. Виконати те саме з іншими додатками.

На деяких смартфонах є вбудована програма «Диспетчер телефону». У ньому можна вибрати дію “Очистити пам’ять телефону”, а потім вибрати дію “Очистити кеш програм” – це дозволить видалити тимчасові файли всіх програм одночасно.

Видалити завантажені файли в месенджерах

Популярні месенджери мають функцію, яка автоматично завантажує всі отримані та переглянуті файли у чатах, групах та на каналах. Поки її не відключити, програма забиватиме пам’ять телефону, а сам власник може і не знати про це. Видалити всі завантажені файли та деактивувати цю функцію можна в налаштуваннях месенджера, наприклад:

  • У месенджері WhatsApp необхідно знайти розділ налаштувань «Дані та сховище».
  • У месенджері Telegram знадобиться відкрити розділ «Дані та пам’ять».

Крім того, видалити файли месенджерів можна і через вбудований диспетчер файлів – у його внутрішньому пошуку необхідно вбити назву потрібного месенджера, знайти його папки (наприклад, WhatsApp Images) і видалити їх вміст, якщо вона більше не потрібна.

«Важкі» програми

Пам’ять смартфона може бути забита і великими програмами, особливо якщо ті часто оновлюються і стають ще «важчими». Знайти та видалити їх можна, якщо у розділі налаштувань «Пам’ять» («Сховище») вибрати «Програми». Тут програми відсортовані за розміром із зазначенням ваги, що дозволяє легко визначити, скільки місця займає кожна програма.

Що робити, щоб телефон не вимагав очистити пам’ять?

Проблема з раптовою вимогою звільнити пам’ять смартфона з’являтиметься час від часу, якщо не дотримуватись певних правил, які дозволять уникнути її в майбутньому:

  1. Періодичне очищення кешу додатків раз на кілька місяців дозволить не накопичувати тимчасові файли до розмірів, коли почнуть забивати пам’ять.
  2. Якщо відразу вимкнути автозавантаження файлів у месенджерах або увімкнути автовидалення, їх не доведеться очищати вручну.
  3. Програми, які не використовуються, краще видаляти відразу, щоб ті не накопичувалися.

Крім того, важливо відразу розраховувати, скільки пам’яті в телефоні знадобиться власнику в майбутньому – моделі з 16 і 32 ГБ внутрішнього сховища вже наполовину заповнені системними файлами, а отже, цього обсягу вистачить на вкрай недовгий період. Рекомендується звертати увагу на смартфони як мінімум з 64 ГБ внутрішньої пам’яті, щоб її не довелося очищати занадто часто.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.