Через що падає швидкість Wi-Fі чи можна це виправити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хочете прискорити роботу Wi-Fi? Дотримуйтесь цих методів, щоб виправити повільну швидкість інтернету, яка псує ваше проведення часу в мережі.

В один момент ви домінуєте в останній онлайн-грі, завантажуючи великі файли у фоновому режимі, а в інший – ледь можете завантажити простий веб-сайт.

Можливо, з’єднання гірше на одному пристрої або в певній частині будинку. Незалежно від причини, ви не можете отримати повну швидкість від свого маршрутизатора. Якщо це ваш випадок, вам слід спробувати виправити коливання швидкості Інтернету та подолати ненадійне Wi-Fi з’єднання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отже, якщо ви задавалися питанням, чому Wi-Fi у вашому домі працює повільно і з’єднання періодично зникає, читайте далі, оскільки ми проведемо вас через процес усунення неполадок Wi-Fi.

1. Протестуйте підключення до Інтернету

Перш ніж досліджувати мережу Wi-Fi, необхідно з’ясувати, чи не пов’язана проблема з вашим постачальником послуг Інтернету (ISP). Якщо у вас є ноутбук, комп’ютер або мобільний пристрій, протестуйте своє з’єднання на спеціалізованому сайті, такому як Speedtest, уникаючи поширених помилок тестування швидкості Wi-Fi, щоб отримати точні результати.

Щоб виміряти швидкість Wi-Fi та Інтернету при фізичному підключенні до маршрутизатора, підключіть пристрій до маршрутизатора за допомогою кабелю Ethernet і подивіться, чи коливається швидкість завантаження і з’єднання. Це також допоможе вам перевірити швидкість інтернету для ігрових приставок.

Оскільки кабельні з’єднання мають вищу швидкість, слід очікувати невеликого падіння швидкості на пристроях, підключених до Wi-Fi. Якщо підключення через кабель не збільшує швидкість на багато, найімовірніше, проблема у вашому провайдері. Багато провайдерів можуть проводити віддалену діагностику, тому варто звернутися до їхньої служби підтримки для вирішення проблеми. Ви також можете перевірити, чи немає регіональних проблем або неполадок, що впливають на підключення до Інтернету.

Однак якщо швидкість значно збільшується при фізичному підключенні до маршрутизатора, можливо, проблема пов’язана з вашою мережею Wi-Fi. У цьому випадку ми рекомендуємо спробувати інші способи усунення несправностей. Наприклад, якщо ви намагалися зайти на певний сайт, скористайтеся сайтом на кшталт Down For Everyone або Just Me, щоб дізнатися, чи не відключений сайт і для інших користувачів.

2. Оновіть прошивку маршрутизатора

Як і в інших сферах вашого цифрового життя, ви повинні переконатися, що прошивка вашого маршрутизатора оновлена. Ці оновлення часто містять безліч виправлень помилок і важливих виправлень безпеки, що дає змогу підвищити швидкість Wi-Fi і розв’язати всі проблеми з підключенням.

Перш ніж приступати до подальшого усунення неполадок, ознайомтеся з нашим посібником з оновлення прошивки маршрутизатора – це може позбавити вас від декількох годин безплідної роботи.

Уже встановлено останню версію прошивки? У такому разі перезавантажте маршрутизатор, щоб очистити його кеш. Аналогічним чином, якщо у вас низька швидкість на конкретному пристрої, перевірте, чи встановлено всі останні оновлення програмного забезпечення, перш ніж приступати до усунення несправностей.

3. Переключіть канали Wi-Fi

Мережі Wi-Fi віщають на безлічі різних каналів і в двох окремих частотних діапазонах. У США існує 11 стандартних каналів Wi-Fi, тоді як в усьому світі їх зазвичай 13. На зорі розвитку бездротових мереж маршрутизатори віщали тільки в діапазоні 2,4 ГГц.

Але в міру того, як все більше людей стали оснащувати свої будинки мережами Wi-Fi, кількість каналів Wi-Fi довелося розширити. Більшість сучасних маршрутизаторів віщають у діапазонах 2,4 і 5 ГГц, а маршрутизатори Wi-Fi 6E – ще й у діапазоні 6 ГГц, збільшуючи кількість доступних каналів Wi-Fi.

Хоча це дає вам більше можливостей, завжди є ймовірність, що інша мережа Wi-Fi або електричне обладнання вже віщають на тому ж каналі, що й ваша мережа. Переповненість певного частотного каналу може призвести до уповільнення роботи вашої мережі та може бути причиною ваших проблем.

4. Перевірте споживання смуги пропускання

Якщо ви виявили, що швидкість Wi-Fi падає періодично або в певний час доби, то, можливо, програмне забезпечення або інші пристрої з’їдають вашу пропускну здатність. Великі завантаження, потокове відео або онлайн-ігри можуть споживати більшу пропускну здатність, тому перевірте їх насамперед.

Ви можете дізнатися, що використовує пропускну здатність вашого Wi-Fi, безпосередньо з маршрутизатора або за допомогою сторонньої програми. Зазирнувши в налаштування маршрутизатора, ви зможете визначити, які пристрої під’єднані до вашої мережі. Якщо є якісь пристрої, які ви не впізнаєте, то їх слід видалити.

Також можна запустити антивірусну перевірку комп’ютера, щоб видалити шкідливі програми, які можуть уповільнювати швидкість завантаження і вивантаження.

5. Оптимізуйте розташування маршрутизатора

Під час першого налаштування Wi-Fi розміщення маршрутизатора, ймовірно, останнє, про що ви думаєте. Однак оточення навколо маршрутизатора може суттєво вплинути на якість мережі.

Хоча ми їх не бачимо, бездротові сигнали проходять навколо нас. Але вони можуть сповільнюватися або, в деяких випадках, повністю блокуватися. Бетон і метал настільки ефективно блокують бездротові сигнали, що їх навіть використовують у клітинах Фарадея. Щоб обійти цю проблему, ознайомтеся з нашими порадами щодо збільшення швидкості Wi-Fi і розширення радіусу дії Wi-Fi у вашому домі.

Отже, якщо маршрутизатор розташований у підвалі з бетонними стінами, перенесіть його в інше місце в будинку. Також постарайтеся розташувати маршрутизатор у центрі будинку. Сигнали Wi-Fi поширюються на 360 градусів, тому для найкращого покриття не обов’язково розташовувати маршрутизатор в одному кінці будинку.

Електричні перешкоди та перешкоди від мікрохвильових печей і навіть різдвяних гірлянд можуть уповільнити роботу Wi-Fi. Також слід спробувати виявити й усунути “мертві зони” або “мертві точки” бездротової мережі у вашому будинку.

Якщо слабкий сигнал впливає на швидкість інтернету, а ви не можете перемістити маршрутизатор, подумайте про інвестування в подовжувач Wi-Fi або сітку Wi-Fi. Ви навіть можете використовувати старий маршрутизатор для посилення або розширення сигналу в різних частинах вашого будинку. Якщо ви віддаєте перевагу купити новий пристрій, вам не доведеться розоряти банк, щоб інвестувати в одну з найкращих мереж mesh Wi-Fi.

6. Посильте безпеку Wi-Fi

Якщо під час розслідування було виявлено підозрілі клієнтські пристрої, можливо, хтось отримав несанкціонований доступ до вашої мережі Wi-Fi. Це може бути як нешкідлива ситуація, наприклад, сусід під’єднався до вашої мережі, так і щось набагато більш загрозливе.

Щоб переконатися в безпеці маршрутизатора, з’ясуйте, чи використовує ваша мережа Wi-Fi протокол безпеки WEP, WPA, WPA2 або WPA3, і використовуйте надійний пароль бездротової мережі.

Багато маршрутизаторів використовують “admin” як ім’я користувача за замовчуванням, а пароль встановлено на “password”. Ці заводські облікові дані легко використовувати, тому негайно змініть їх.

У більшості маршрутизаторів пароль за замовчуванням записаний десь на самому пристрої. Використовуйте його для входу в веб-інтерфейс маршрутизатора, де ви можете вручну встановити новий пароль бездротової мережі.

7. Оновіть застаріле обладнання маршрутизатора

Якщо ви користуєтеся одним і тим самим маршрутизатором понад кілька років, подумайте про оновлення, щоб посилити сигнал Wi-Fi. Вам не доведеться витрачати значні суми, щоб побачити значне поліпшення.

Одним із найпростіших способів є оновлення антени вашого маршрутизатора. Більшість маршрутизаторів оснащені стандартними антенами, які мають обмежений радіус дії. Ви можете придбати антену післяпродажного обслуговування всього за $10, тож це не потребуватиме від вас великих витрат.

Сам маршрутизатор може створювати перешкоди для швидкості. Якщо у вас є швидкісний тарифний план, подумайте про перехід на новіший маршрутизатор, щоб скористатися перевагами кращої пропускної здатності, але переконайтеся, що він може впоратися з кількістю пристроїв, підключених до мережі.

Виправте швидкість Wi-Fi і візьміть її під контроль

Створення оптимального налаштування Wi-Fi не завжди буває простою справою, але воно варте витрачених зусиль. Наступного разу, коли ви захочете пограти в онлайн-гру, подивитися Netflix або поритися в Інтернеті, ви будете вдячні за те, що витратили час на оптимізацію своєї мережі.

Оновлення апаратного та програмного забезпечення маршрутизатора, його правильне розташування і вибір найкращого каналу дадуть вам змогу значно підвищити швидкість Wi-Fi. Проте, навіть з урахуванням усіх цих налаштувань вам може знадобитися підвищення продуктивності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.