Статті

У яких випадках необхідно відключати 4G на смартфоні

Share

вже понад 10 років. Одними з головних переваг технології експерти називають можливість використовувати ширший діапазон частот, а також її побудову на базі вже наявного обладнання з порівняно легкою інтеграцією стандартів GSM і WCDMA.

Крім того, завдяки високій швидкості мережі 4G на смартфонах можна використовувати додатки, застосування яких раніше було обмежено мережами Wi-Fi – LTE забезпечує теоретичну пікову швидкість передачі даних до 326,4 Мбіт/с, що в рази більше, ніж у всіх її попередників.

Незважаючи на всі ці плюси, є ситуації, за яких режим 4G на смартфоні все-таки краще відключати. Про кожну розповідаємо докладніше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У місцях із поганим покриттям мережі 4G

Якщо ви виїхали за місто або просто перебуваєте в місці з поганим покриттям LTE, перехід на 3G підключення може не тільки істотно підвищити якість зв’язку, а й збереже рівень заряду вашої батареї.

Річ у тім, що в місцях поганого приймання радіомодулю 4G у телефоні доводиться постійно “моніторити” наявність вишок LTE і “перестрибувати” на більш доступні стандарти, залежно від пріоритету і сили їхнього сигналу. А це призводить до підвищеної витрати енергії акумулятора.

У принципі, радіомодуль – другий за ресурсовитратністю пристрій у телефоні після екрана. Але на відміну від нього, радіомодуль працює постійно, навіть коли телефон перебуває в режимі очікування.

Щоб смартфону не довелося витрачати додаткову енергію на пошук мережі та перемикання між протоколами, слід встановити в налаштуваннях системи режим “Тільки 3G” або “Тільки 2G”, у разі, коли інтернет зовсім не потрібен. Така опція є в меню “режим мережі”. Так ви зможете збільшити автономність смартфона на 30%.

У разі великої завантаженості мережі 4G

У густонаселених районах міст, а також у години великої завантаженості мереж 4G, багато користувачів скаржаться на зниження якості зв’язку. Уникнути цієї проблеми також допоможе перехід у режим мережі 3G.

Незважаючи на те, що пікова швидкість з’єднання у 4G набагато вища, іноді відбувається з точністю до навпаки: 3G працює швидше навіть там, де 4G не справляється з базовими потребами пересічного інтернет-користувача.

Як показує практика, швидкість з’єднання 3G мереж, особливо в густонаселених районах, а також у години підвищеного навантаження на базові станції, часто може бути навіть вищою, ніж швидкість 4G.

На тарифних планах з лімітним інтернетом

Якщо ваш тарифний план передбачає обмеження на споживання і роздачу трафіку, то перехід на мережі третього покоління також може стати для вас соломоновим рішенням. Безумовно, режим 3G не заблокує доступ до інтернету, а лише змусить деякі додатки “стримати апетит” у споживанні трафіку.

Під час передачі важливих даних

Робота з важливими або конфіденційними даними в інтернеті – ще одна причина, через яку варто відмовитися від використання 4G мереж.

Згідно з дослідженнями групи вчених з Рурського і Нью-Йоркського університетів, мережі 4G більш уразливі для різного роду кібератак, ніж їхні попередники. Це пов’язано з проблемами під час передачі 4G пакетів на рівні перевірки їхньої цілісності.

Під час роботи мереж четвертого покоління в смартфонах хакерам простіше перехоплювати і модифікувати зашифровані пакети даних. Зробити це можна за допомогою DNS підміни, і подальшої ретрансляції даних на стільникові вишки.

Ночами

Більшість сучасних мобільних додатків вимагають підключення до інтернету. Багато з них продовжують запитувати доступ до нього навіть у фоновому режимі роботи смартфона. Це, своєю чергою, часто призводить до непередбачуваних витрат трафіку і відсотків зарядки. Щоб цього уникнути, вночі краще відключати режим 4G на смартфоні, а ще краще повністю перекривати передачу мобільних даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Кабінет міністрів обмежив роботу онлайн-казино

    Кабінет міністрів ухвалив постанову про протидію негативним наслідкам функціонування азартних ігор у мережі Інтернет. Вона…

    20.05.2024

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024