Як вибирати зарядний блок для смартфона у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні вже нікого не здивуєш підтримкою надшвидкої зарядки в 120 Вт або навіть 200 Вт. Це реалії світу технологій, де гаджети стають швидшими, потужнішими і заряджаються до 100% буквально за кілька хвилин. Пам’ятаєте, як ще років 10 тому можна було купити будь-який блок живлення і забути про проблему?

Звичайно, ви можете вчинити так само і зараз, але не чекайте, що блок живлення прослужить довго.

Вся увага на якість

Зарядний пристрій (ЗП) за 100 гривень або 500 гривень – у чому різниця? І дійсно, багато покупців вважають, що не варто переплачувати за ЗП. На жаль, це велика помилка. Річ у тім, що сучасні зарядні пристрої стали не тільки потужнішими, а й складнішими.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен другий смартфон має підтримку швидкої зарядки, а це вже зовсім інші технології, ніж були раніше. Тому під час вибору блоку живлення, ви маєте звернути увагу на ціну. Занадто низька вартість не виникає на рівному місці. Виробники можуть заощадити на характеристиках і мікросхемах, які контролюють заряд. Найочевидніше, з чим ви зіткнетеся, – низька швидкість заряджання і відсутність підтримки швидкого заряду.

Дешеві пристрої виходять з ладу через перегрів і можуть нашкодити смартфону. Тому немає сенсу економити на хорошому блоці живлення.

Характеристики вирішують

Не будемо вдаватися в глибокі технічні подробиці, тим більше багато покупців їх не вивчають. Щоб вибрати відповідний варіант блока живлення для смартфона, необхідно зіставити характеристики пристроїв: роз’єм під’єднання (micro USB – швидкий або звичайний), вихідний струм на порт (версія USB – 2.0 або 3.0), а також наявність функції швидкої зарядки.

Враховуємо особливості всіх блоків живлення, а саме – вихідний струм. Що більша ця характеристика, то швидше йде зарядка. Зазвичай у сучасних швидких зарядках використовується струм не більше 3А – це оптимальний варіант.

До слова, зарядні пристрої з кількома портами матимуть відмінний вихідний струм і заряджатимуть не так швидко. Звісно, все залежить від якості самого блоку і технологій, які використовував розробник.

І остання характеристика – вихідна потужність. Зрозуміло, слід підбирати блок з урахуванням потужності смартфона. Сучасні протоколи дають змогу підвищувати напругу в роз’ємі до 22В, підвищуючи потужність зарядки до 33 Вт, 60 Вт і понад 120 Вт при струмі 5А. Не варто забувати, що швидка зарядка працюватиме тільки за наявності “швидкого” кабелю живлення, який має збільшену прохідну потужність.

Купуйте оригінальні блоки живлення або вибирайте ЗП від перевірених виробників з урахуванням характеристик смартфона. Тоді ви точно не помилитеся.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.