Чого не потрібно робити, щоб не стати жертвою шахраїв в Інтернеті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шахраї переконливі та винахідливі, тому незайвим буде нагадати основні правила протидії їм. У нашій пам’ятці – кілька правил безпеки, які допоможуть не потрапити на вудку шахраїв.

Нікому не кажіть коди з SMS

Це правило №1 у боротьбі з шахраями. Звичайно ж, ви про нього чули. Але ми все-таки нагадаємо ще раз, що співробітники банків таку інформацію ніколи не запитують, а ось шахраї будуть їй вкрай раді. Отримавши код, вони можуть увійти до вашого онлайн-банку, щоб вивести гроші, або з вашої картки оплатити покупку на якомусь сайті. Обидва варіанти, м’яко кажучи, неприємні, тому будьте пильні.

Бережіть дані банківської картки

Постарайтеся не “світити” дані своєї банківської картки, особливо якщо йдеться про оплату на незнайомому ресурсі. Але головне – ніколи нікому не повідомляйте CVC-код. Це три цифри на зворотному боці вашої банківської картки, які слугують PIN-кодом для онлайн-транзакцій. Якщо хто-небудь запитує у вас такий код, це привід насторожитися. Для звичайних переказів на карту така інформація не потрібна, але ось, заволодівши нею, шахраї легко можуть викрасти ваші гроші.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Безпечних” рахунків не існує

Досить часто шахраї грають на страху людей втратити свої гроші. Якщо людина починає панікувати і діяти на емоціях, зловмисникам не складе труднощів обвести її навколо пальця.

Ось одна з популярних схем розводу: вам телефонує “співробітник” служби безпеки вашого банку, ЦБ України або навіть правоохоронних органів. Він повідомляє, що хтось намагається викрасти гроші з ваших рахунків, і пропонує план “порятунку”: вивести кошти на “безпечний” рахунок. Так ось: ніяких “безпечних рахунків” не існує, це черговий виверт зловмисників і спосіб виманити у вас гроші. Якщо все ж таки турбуєтеся, чи все гаразд із вашими рахунками, рекомендуємо самостійно звернутися до служби підтримки банку або перевірити стан рахунків у банківському застосунку.

Не довіряйте співрозмовникам-незнайомцям, ставтеся критично до всієї інформації з їхнього боку та перевіряйте її самостійно. Якщо йдеться про операції з рахунками – зв’яжіться з банком самі. Хтось повідомляє, що ваш родич потрапив у біду і йому потрібні гроші – зателефонуйте близькій людині й уточніть, чи все у нього гаразд. Найімовірніше, він ні про які “проблеми” навіть не підозрює.

Не вірте обіцянкам легких грошей

У листі повідомляють, що ви виграли багато грошей у лотерею, в якій ви навіть не брали участі? Однофамілець з Уганди хоче подарувати вам будинок і потрібно відправити кілька доларів його адвокату, щоб оформити угоду? Або вам заповів велику суму троюрідний дідусь, про якого ви навіть не чули, і потрібно сплатити “мито” для вступу в спадок? Рекомендуємо відразу такі листи видалити, а відправників заблокувати.

А ще тільки шахраї обіцяють “заробіток в інтернеті без вкладень”, інвестиції під 500% річних та інші золоті гори за пару кліків мишкою. Такі гучні слова зазвичай означають лише одне: що вас намагаються обдурити. Результат таких історій зазвичай один: після того, як жертва перераховує гроші, всі ці “інвестори” та адвокат з Уганди одразу ж зникають.

Запам’ятайте: перераховувати гроші незнайомцям в інтернеті – майже завжди погана ідея. І навіть якщо в приват написав ваш улюблений блогер із пропозицією збільшити ваш заробіток, ставтеся до таких повідомлень критично і не поспішайте погоджуватися – адже шахраї часто видають себе за відомих персон.

Не поспішайте переходити за посиланнями з повідомлень

Це стосується не лише послань від незнайомців: навіть зі знайомими будьте уважні. Акаунт будь-кого з ваших знайомих можуть зламати, щоб надіслати всім контактам шкідливі посилання, які несуть у собі вірус або відкривають доступ до ваших особистих даних. Кіберзлочинці активно цим користуються.

І ще уважно дивіться на адресу посилання: як правило, шахраї просто переставляють літери або додають зайві символи, щоб здавалося, що посилання веде на знайому вам адресу. Наприклад, avitto.ru або sales_avia. Помітили щось дивне або побачили, що email відправника схожий на збірну солянку зі знаків і букв? Не відповідайте на лист і не клікайте на посилання. Одразу відправляйте в “Спам”.

Занадто низькі ціни – це завжди підозріло

Великий розпродаж, вигідна акція, величезні знижки та низькі ціни – всі ці пропозиції збивають з пантелику і змушують втрачати пильність. Перш ніж терміново оплачувати замовлення в інтернет-магазині, почитайте, що пишуть про цей сайт (і чи пишуть взагалі) інші користувачі.

Критично оцінюйте всю інформацію, яку зможете знайти. Якщо переважна більшість відгуків тільки позитивні, але при цьому вони написані як під копірку і зводяться до тексту “як здорово, що я зробив покупку”, це привід насторожитися. Навіть про роботу великих онлайн-майданчиків обов’язково є негативні відгуки.

Не варто економити, якщо ви не впевнені в якості товару або надійності магазину. У жодному разі не купуйте техніку в невідомих онлайн-магазинах, якщо її не можна перевірити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.