Що гріється всередині стаціонарного комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-який комп’ютер нагрівається під час роботи. На жаль, поки що не винайшли зовсім безшумних комп’ютерів. Так, є ноутбуки з пасивною системою охолодження (без вентиляторів), але вони дуже слабкі і підходять хіба що для роботи з документами. Усередині будь-якого системного блоку буде кілька кулерів. Щонайменше два – всередині блоку живлення і на процесорі. Попереджу відразу – стаття підійде недосвідченим користувачам з метою загального розвитку.

Блок живлення

Усередині будь-якого системного блока є блок живлення, який являє собою невелику коробочку. Він повинен видавати всі потрібні для ПК напруги і тримати навантаження. Чим воно вище, тим більше тепла виділяють деталі всередині блоку. Тому БЖ практично завжди має вентилятор, а то й два.

Процесор

Найголовніша мікросхема комп’ютера, яка займається всіма обчислювальними процесами. Під час роботи виділяє дуже багато тепла і споживає велику кількість електричної енергії. Охолоджується за допомогою радіатора з вентилятором. У випадку з рідинним охолодженням також підключається до всієї системи. Без охолодження комп’ютер пропрацює недовго і вимкнеться, також можливий вихід з ладу головної мікросхеми за відсутності належного охолодження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чіпсет

Друга за важливістю мікросхема на корпусі материнської плати. Чіпсет визначає функції материнської плати. У ньому виробник закладає всі специфікації плати. Чіпсет відповідає за взаємодію інших елементів один з одним. Мікросхема може мати як невеликий радіатор, так і радіатор з вентилятором (особливо в старих моделях материнських плат).

Відеокарта

Відеокарта – окремий пристрій, який встановлюється в слот на материнській платі. Відеоадаптер може бути, а може й не бути – тоді за виведення зображення відповідає процесор. Відеокарта сильно нагрівається в процесі роботи і може мати кілька вентиляторів і дуже масивний радіатор. Особливо відеокарта гріється в іграх з високим FPS.

Оперативна пам’ять

Мікросхеми пам’яті теж нагріваються в процесі роботи. Але радіатор на оперативну пам’ять здебільшого необхідний тим користувачам, які проводять різні експерименти з комп’ютером, всіляко його розганяючи. У більшості ж плат оперативної пам’яті радіатор виконує виключно декоративну функцію.

SSD-накопичувач

Також нагрівається під час роботи. Більшість моделей не потребують радіатор, однак, можливість встановлення системи охолодження на SSD є. Наприклад, для 2,5-дюймових моделей він не потрібен зовсім, а дуже швидкі NVMe m.2 майже напевно будуть комплектуватися радіатором.

Корпус

Тут варто розуміти, що чим потужніший комп’ютер, тим він буде сильніше нагріватися. Тому на корпусі може бути кілька вентиляторів. Зараз у трендах так звані MESH корпуси – їх продувають потужні вентилятори з усіх боків: радіатори на пам’ять і SSD можуть бути і зовсім не потрібні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.