Як відрізнити дзвінки шахраїв від дзвінків справжніх співробітників банку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дзвінки від імені співробітників безпеки банку – одна з найпоширеніших шахрайських схем. За якими ознаками можна зрозуміти, що телефонують не справжні співробітники банку, а зловмисники?

Прохання повідомити конфіденційну інформацію

Під час дзвінка шахраї намагаються отримати доступ до банківської картки жертви або до її особистого кабінету. Для цього вони можуть під різними приводами просити у клієнта повідомити їм конфіденційні дані, які справжній співробітник банку ніколи не попросить:

  • Повний номер картки – співробітникам відомі її останні 4 цифри (про що їх можна запитати), а повний номер їм не потрібен.
  • CVV/CVC-код на зворотному боці картки – конфіденційна інформація, яка має бути відома тільки власнику.
  • Секретний код з SMS-повідомлення від банку – повідомляти його не можна нікому, включно зі співробітниками банку.
  • Дані для входу в особистий кабінет у додатку або на сайті – логін і пароль також мають бути відомі тільки користувачеві.

Справжні співробітники банку можуть ставити інші запитання. Наприклад, для підтвердження операції їм достатньо відповіді “так/ні”. Крім цього вони можуть попросити назвати кодове слово, яке було придумано і зафіксовано банком під час першого оформлення картки. Якщо телефонують з метою соц. опитування, то питати будуть тільки про ступінь задоволеності роботою банку – жодні конфіденційні дані і тут називати не потрібно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шахраї кваплять і морально тиснуть на жертву

Завдання шахраїв полягає в тому, щоб збити жертву з пантелику, заплутати, налякати і тимчасово “відключити” її критичне мислення. Для цього вони квапитимуть її, перераховуючи негативні наслідки зволікання (крадіжка грошей зловмисниками, штраф від банку, оформлення кредиту невідомими тощо). При цьому шахраї відмовлятимуться просто заблокувати картку клієнта, якщо він про це попросить. Вони також будуть проти, коли жертва запропонує розібратися в ситуації у відділенні банку – аферисти завжди наполягають на тому, що проблему можна і потрібно вирішити телефоном.

Справжній співробітник банку заблокує карту на вимогу клієнта. Він не стане відмовляти її від особистого відвідування банку або завершення виклику – якщо жертва запропонує повісити слухавку, щоб вона могла сама зателефонувати в банк і упевнитися в правдивості слів тих, хто телефонував, справжній співробітник не буде проти.

Вимога куди-небудь переказати гроші або оформити кредит

Шахраї можуть просити жертву саму переказати їм гроші – наприклад, під приводом того, що до них намагаються отримати доступ невідомі. Також аферисти можуть запропонувати оформити кредит, щоб “випередити зловмисників”, які ось-ось візьмуть позику на ім’я жертви.

Справжні співробітники банку не вимагають вчиняти жодних дій з грошима на рахунках або будь-які інші фінансові операції (оформити кредит, страховку, зняти готівку тощо) – у разі будь-яких проблем або підозрілої активності, картка блокується, щоб до неї не зміг отримати доступ ніхто. Розблокувати її зможе тільки сам власник.

Прохання встановити додаток

Зловмисники можуть просити встановити нібито банківський додаток на телефон – приводів для цього буває кілька:

Старий додаток більше небезпечний, тому потрібно встановити новий.
Невідомі намагаються отримати доступ до особистого кабінету жертву, тому їй потрібно встановити іншу банківську програму, щоб цьому запобігти.
Шахраї використовують збентеження деяких користувачів через те, що додаток банку зник з деяких магазинів застосунків (наприклад, Play Store) – вони можуть пропонувати завантажити і встановити його за їхнім посиланням напряму.
Справжні співробітники не просять завантажувати жодних програм і не надсилають посилання на них у вигляді SMS-повідомлення. Додаток банку можна завантажувати тільки з офіційного сайту банку або з інших офіційних магазинів, де програма доступна.

Питання про вклади, рахунки та сам банк

Справжні співробітники банку знають про відкриті рахунки і вклади клієнта. А ось шахраям ця інформація невідома – часто вони не знають навіть те, яким банком користується жертва, тому можуть ставити їй такі запитання (наприклад, дзвонити від імені співробітника банку і питати, чи є у жертви рахунок у цьому банку). Почувши такі запитання, можна відразу закінчувати розмову, оскільки на тому кінці дроту аферисти.

Співробітники банку вкрай рідко телефонують клієнтам – найчастіше дзвінки з номера 900 здійснюють роботи в рекламних цілях або для опитувань клієнтів. Але якщо справжній співробітник банку і телефонує в будь-якій потенційно небезпечній ситуації (наприклад, у разі виявлення підозрілої активності), то робить він це тільки після блокування картки та надсилання повідомлення про це на номер телефону клієнта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.