Топ-5 ознак, що смартфон заражений вірусами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувачі смартфонів іноді навіть не підозрюють, що їхній пристрій заражений вірусами. Є кілька вірних ознак, які показують, що смартфон зазнав атаки хакерів. Детальніше про них розповімо в цій статті.

Повільна робота

Раніше всі додатки відкривалися миттєво і працювали без збоїв. Тепер пристрій “думає”, перш ніж виконати команду або відреагувати на натискання пальців. Додатки відкриваються довше 10-15 секунд, часто зависають або припиняють роботу з повідомленням про помилку. Це означає, що якась стороння програма використовує ресурси вашого телефона і засмічує оперативну пам’ять. Що довше вірус господарює в телефоні, то більше зменшується продуктивність і швидкодія пристрою.

Часті запити додатків на дозволи

На екрані постійно з’являються запити додатків на використання камери, доступ до сховища файлів або списку контактів. Якщо ви самі встановили застосунок, що надсилає запит, і розумієте, для чого йому дозвіл на роботу із запитуваними ресурсами, то все нормально. Але якщо ви не пам’ятаєте, що встановлювали програму з таким ім’ям або запит здається вам підозрілим, то варто насторожитися. Часто шахраї маскують під нешкідливими на вигляд програмами програми, які намагаються вкрасти ваші персональні дані, номери та паролі від банківських карток або надіслати запити на платні підписки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Збільшення реклами

Рекламні банери раніше тулилися внизу браузера або з’являлися тільки в умовно безкоштовних програмах, тепер ваше спілкування зі смартфоном постійно переривається через настирливі рекламні оголошення. Вони займають весь екран, і закрити їх можна, проявивши чудеса спритності й терпіння. Характер рекламних оголошень також став відрізнятися. Якщо раніше реклама була нейтральною або прив’язувалася до ваших пошукових запитів, то тепер ви бачите пропозиції інтимних послуг, онлайн-казино або товарів, продаж яких заборонено законом.

Швидка розрядка акумулятора

Акумулятор, який до цього міг тримати заряд кілька днів за активного використання ігор, інтернету та перегляду відео, тепер розряджається за кілька годин. Якщо ви не упускали пристрій, на батарею не потрапляла вода, то, найімовірніше, в телефоні з’явилася шкідлива програма, яка запускається в таємниці від вас і споживає заряд акумулятора. Перевірити, які програми розряджають ваш смартфон, можна за допомогою звіту про споживання енергії в налаштуваннях на вкладці “Живлення і продуктивність”.

Збільшення витрат на мобільний зв’язок

Гроші, покладені на рахунок мобільного телефону, стали закінчуватися швидше, ніж раніше, а в роздруківці рахунка ви бачите смс, які не відправляли. Або вам стали приходити повідомлення про підключення підписок і послуг без вашої згоди. Перевірити, чи не підписалися ви випадково на додаткові послуги, можна онлайн в особистому кабінеті або з’явившись в офіс свого оператора зв’язку. Часто такі дії можуть здійснювати вірусні програми, які отримали доступ до ваших смс і персональних даних.

Що робити в разі підозри на зараження вірусом

Якщо ви виявили на своєму телефоні ознаки присутності несанкціонованих застосунків, то потрібно негайно вжити заходів для захисту свого телефону і грошових коштів.

  • дістаньте сім-карту, щоб запобігти подальшому списанню грошей;
  • попередньо збережіть усі дані на іншому пристрої або хмарному сховищі, щоб не втратити їх у разі поломки телефону;
  • скачайте з Play Market офіційний антивірусний додаток. Перевірте свій телефон цим додатком. Можна також провести повторну перевірку іншим антивірусом, попередньо видаливши перший;
  • уважно перегляньте список усіх додатків, встановлених на вашому пристрої. Підозрілі та незнайомі вам програми необхідно видалити.

Якщо ці дії не допомогли, телефон продовжує поводитися нестандартно, і списуються гроші за послуги, які ви не підключали, варто звернутися до сервісного центру. Кваліфіковані фахівці допоможуть вам очистити пристрій від шкідливих додатків і відновити його працездатність.

Смартфони та комп’ютери міцно увійшли в життя сучасних людей. Технології не тільки роблять життя простішим і зручнішим, а й відкривають нові можливості для зловмисників. Якщо ви не хочете стати жертвою шахраїв, втратити гроші та дані, які часом важливіші за фінанси, дотримуйтесь правил інформаційної безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.