Статті

Чи обов’язково виймати зарядник із розетки після вимкнення смартфона

Share

Багато хто з нас задається питанням – чи потрібно витягувати зарядний пристрій з мережі, адже набагато зручніше залишити його в розетці і використовувати в міру потреби. Це допоможе уникнути судомних спроб пошуку зарядки по всій квартирі, якщо вона терміново знадобилася, але водночас може призвести до деяких неприємних наслідків.

Чи витрачається електроенергія

Однією з причин побоюватися залишати зарядник у розетці є зайва витрата електроенергії. Дійсно, він, як і будь-який електроприлад імпульсного типу, поки підключений до мережі, хоч трохи, але використовує ресурси. У його пристрій паралельно ланцюгу впаяно опір, і саме він винен у споживанні енергії. Насправді, хоч цей момент і абсолютно справедливий, на загальному тлі повсякденного використання ноутбуків, мікрохвильових печей, пилососа та інших побутових приладів, увіткнений зарядник не відіграє взагалі жодної ролі – за тарифу 4 рублі за кіловат за рік у вас набіжить десь близько дванадцяти рублів. Зайвий пиріжок, який ви вирішили розігріти у своїй грубці перед сном, вдарить по вашому гаманцю сильніше, ніж це зробить зарядка, яку залишили без нагляду.

Чи навантажується зарядник

Будь-який прилад від частої і тривалої експлуатації навантажується і зношується з часом. Зарядка тут не виняток. Якщо постійно тримати її в мережі, то напруга поступово і непомітно, але невідворотно вимотає ваш пристрій. Це не означає, що через кілька тижнів, вам доведеться купувати новий пристрій. Але через рік-два такого режиму використання ви можете помітити, що ваш телефон заряджається вже не так швидко і не настільки ефективно, як раніше. Звісно, це не йде в жодне порівняння з побутовими ушкодженнями пристрою, на кшталт ударів, тертя від частого використання, зубів тварин і дітей – більшість людей міняє смартфони та зарядки до них набагато частіше, ніж вони встигають суттєво зіпсуватися. Якщо ви не звикли тримати в себе один і той самий телефон роками, то цим фактором можна знехтувати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому краще витягувати зарядник

Як ми вже з’ясували вище, споживання електроенергії у встромленому заряднику без телефона незначне, але воно все ж таки присутнє. Також, якщо телефон для вас це не просто іграшка, яку ви міняєте як рукавички, а пристрій для роботи, то нерозумно було б вимотувати його зарядник – скорочуючи його термін служби. Якщо ви рахуєте кожну копієчку, і навіть кілька зайвих рублів буде вам на допомогу, то, звісно, варто завжди контролювати, що стирчить із вашої розетки.

Найголовніша ж причина, чому однозначно варто витягувати зарядний пристрій з розетки, – невелика ймовірність того, що в мережі може статися стрибок напруги. У підсумку згорить конденсатор або понижувальні трансформатори. Небезпечно це, якщо у вас не фірмова зарядка, а пристрій низької якості. Також якщо пристрій від старого телефону, який не забезпечений більшістю сучасних захистів. Дешеві, китайські зарядки і “дідусі” мають набагато більше шансів постраждати від неполадок мережі, особливо, якщо ви живете в приватному будинку, який живиться від старих ліній електропередач.

Ще однією причиною перепаду напруги може стати удар блискавки в ЛЕП. Тоді всією електромережею пройде потужний імпульс більш ніж у 1000 В, який не стримає жодне реле і жоден стабілізатор. У кращому випадку вашій зарядці прийде кінець і вам доведеться купувати нову. У гіршому начинка не витримає, пристрій вибухне, і це спровокує пожежу. Імовірність цього невелика, але вона однозначно присутня, і її варто мати на увазі. Особливо це важливо, якщо вас немає вдома, а зарядка залишилася недоторканою.

Визначити безпеку свого пристрою можна на дотик. Вставте ваш зарядник у розетку без телефона і доторкніться до його поверхні через кілька хвилин. Якщо він сильно гріється, шумить або навіть вібрує, то, найімовірніше, у вас звичайна дешева підробка, якої краще швидше позбутися. Хороший девайс не повинен грітися зовсім, або бути ледве теплим.

У підроблених пристроях конденсатор дуже часто розташований близько до трансформатора, а його сильне нагрівання може спалити сам себе і всю начинку. Китайці можуть заощадити на мідному дроті, що теж не додає заряднику надійності. Такі пристрої особливо небезпечні, якщо перетримати їх і не витягнути з телефону після позначки в 100%.

Якщо боїтеся за збереження свого майна, то візьміть за правило щоразу витягувати зарядний пристрій з розетки. Завдання просте, але його невиконання може стати причиною як поступового псування пристрою, так і набагато сумніших наслідків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024