Статті

Названо 9 корисних функцій вашого роутера, про які ви можете не здогадуватися

Share
Час читання: 3 хв.

У більшості випадків роутер купується користувачами тільки для швидкої організації бездротової мережі. Однак навіть бюджетні пристрої мають цілий набір додаткових функцій.

Роз’єм USB

Цей порт мають багато сучасних роутерів, проте часто користувачі навіть не знають про його призначення. Він дає змогу:

  • підключити бездротовий модем 3G/4G і налаштувати його як резервний канал. У цьому разі мережевий пристрій буде автоматично перемикатися на нього в разі виникнення проблем із дротовим інтернетом;
  • підключити мережевий принтер. Це дасть змогу повноцінно інтегрувати його в локальну мережу, що дасть змогу надсилати файли на друк з інших пристроїв, підключених до мережі;
  • підключити USB-накопичувач для організації загального файлового сховища або мультимедійного сервера.

Перепризначення WAN-порту

Зазвичай підключення до зовнішньої мережі здійснюється через порт WAN (позначається іншим кольором). Однак при його фізичному виході з ладу можна через налаштування перепризначити його на будь-який вільний LAN-роз’єм.

Завантаження торрентів

Незважаючи на певні юридичні моменти, торренти в Росії продовжують користуватися популярністю. Однак можна не навантажувати інтернет-канал, а організувати автоматичне завантаження в нічний час через роутер, підключивши до нього зовнішній накопичувач. Для цього багато роутерів мають повноцінні торрент-клієнти, що дає змогу налаштувати завантаження без участі ПК. Навіть якщо такий модуль за замовчуванням відсутній у штатній прошивці, у багатьох випадках його можна додати за допомогою встановлення на роутер альтернативної прошивки DD-WRT.

Батьківський контроль

Більшість сучасних роутерів також мають власну реалізацію батьківського контролю. Це може виявитися зручнішим, якщо необхідно контролювати кілька пристроїв локальної мережі – відпадає потреба встановлювати обмеження на кожен з них. Роутер дає змогу централізовано сформувати список заборонених сайтів і застосувати його до зазначених пристроїв.

Функція QoS

Роутер використовується для об’єднання значної кількості пристроїв різного типу, включно з розумною електронікою. Без встановлення обмежень пристрій може займати весь доступний канал, що може призводити до падіння швидкості на інших вузлах мережі. Для вирішення цієї проблеми допоможе розставлення пріоритетів за певним типом трафіку.

Функція IPTV

У мережеві пристрої нерідко вбудовують можливість доступу до IPTV на різних пристроях домашньої мережі. У деяких випадках навіть присутній окремий порт для виведення трансляції.

Підключення через WPS

Ця функція дає змогу швидко під’єднати пристрій до домашньої бездротової мережі. Її підтримують багато пристроїв, включно з комп’ютерами, принтерами та смартфонами. Для активації WPS досить натиснути відповідну кнопку на корпусі роутера.

Функція VPN

У світлі останніх подій популярність цього сервісу в Росії різко зросла. Однак мережевий пристрій дає змогу запустити VPN централізовано, що позбавить від необхідності налаштовувати його на кожному ноутбуці або смартфоні. Наявність цього інструменту й опис його налаштування необхідно уточнити в інструкції до конкретної моделі роутера.

Гостьова мережа

Розгортання окремої гостьової мережі може бути корисним у багатьох випадках. Наприклад, при роздачі інтернету гостям, коли необхідно обмежити доступ до домашньої мережі. При цьому в налаштуваннях можна вказати додаткові обмеження для таких пристроїв.

Також гостьову мережу можна використовувати для підключення домашніх пристроїв, які часто піддаються злому. Це дає змогу ізолювати їх від домашньої мережі, що убезпечить її в разі компрометації такого пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Google Chrome на Android отримає функцію читання статей вголос без інтернету

    У браузері Google Chrome на платформі Android може з'явитися нова функціональність під назвою "Читання вголос",…

    03.07.2024

    Чекати iPhone 16 чи купувати iPhone 15: що варто знати

    Ентузіаст-розробник Ніколас Альварес виявив рядки коду на серверах Apple, які розкривають цікаві деталі про майбутні…

    03.07.2024

    Московська біржа втратила підтримку китайських банків

    Китайські банки, що продовжують співпрацювати з Росією, залишають підсанкційну Московську біржу, повідомляє російський "Коммерсантъ" із…

    03.07.2024

    Сем Альтман про GPT-5: суттєвий крок вперед у порівнянні з GPT-4

    Генеральний директор OpenAI Сем Альтман нещодавно представив інтригуючий погляд на майбутню модель штучного інтелекту GPT-5.…

    03.07.2024

    Новинка від Nothing: що відомо про камеру в CMF Phone 1

    Відомо, що CMF Phone 1 отримає тильну камеру з головним 50-мегапіксельним датчиком від Sony з…

    03.07.2024

    Найскандальніша функція Windows 11 з’явиться в Google Pixel 9

    В останні роки кількість штучної інтелектури у смартфонах та інших гаджетах стрімко зростає. Нещодавно Google…

    03.07.2024