Експерти розповіли, чи шкідливо часто вимикати комп’ютер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви коли-небудь замислювалися, чи можна зламати комп’ютер, якщо щодня вимикати його? Це питання не має простої відповіді – все набагато складніше, ніж здається.

У минулому користувачі намагалися не вимикати комп’ютер наприкінці дня, оскільки ввімкнення могло зайняти досить багато часу. Але сьогоднішні ПК завантажуються за лічені секунди, завдяки швидким процесорам і SSD накопичувачам.

Так що ж трапиться, якщо щодня вимикати комп’ютер? Це безпечно? Чи, навпаки, регулярні вимкнення можуть завдати йому шкоди?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Один із ключових аспектів, який потрібно враховувати під час вимкнення ПК: безперебійне живлення. Якщо ваш комп’ютер не захищений від стрибків напруги або перебоїв в електропостачанні, то періодичне вимкнення та ввімкнення може пошкодити його.

Крім того, комп’ютери, як і будь-які інші пристрої, зношуються з часом. Регулярне вимкнення може прискорити цей процес, але не так сильно, щоб ризикнути залишати комп’ютер увімкненим на всю ніч.

Фактично, справжній збиток виникає під час увімкнення ПК. Подібно до двигуна внутрішнього згоряння автомобіля, комп’ютер дуже зношується під час запуску. Цей процес спричинений підвищеним рівнем тертя, що виникає під час руху частин комп’ютера.

Пусковий струм

На перший погляд може здатися, що сучасні комп’ютери не мають жодних рухомих частин, окрім кількох вентиляторів і механічних жорстких дисків, які поступово витісняють механічні, на SSD. Однак, не все так просто.

Насправді, існує пусковий струм, який є частою причиною виснаження компонентів. Електронні схеми, що складаються з котушок індуктивності, конденсаторів і трансформаторів, під час запуску споживають величезну кількість струму. Наприклад, струм може бути в кілька разів вищим за споживану потужність під час роботи.

Що більше разів ви вмикаєте комп’ютер, то частіше його компоненти зазнають пікового навантаження під час запуску і то більше шансів на їхнє виснаження. Особливо це стосується дешевших компонентів, які можуть бути менш стійкими до високого струму.

Але не варто панікувати і перестати вмикати комп’ютери. Сучасні виробники комп’ютерної техніки роблять усе можливе, щоб зробити свої пристрої більш стійкими до пускового струму. До того ж, сьогодні існує безліч програмних рішень, які допомагають максимально знизити навантаження під час запуску комп’ютера. Важливо стежити за станом свого обладнання і правильно доглядати за ним, тоді проблем зі зношуванням можна буде уникнути.

Ніхто не любить працювати без перерви, навіть електроніка.

Постійна робота комп’ютера може негативно позначитися на терміні служби пристрою. Це пов’язано з обмеженим ресурсом важливих компонентів, відповідальних за регулювання напруги і фільтрацію, які присутні на типовій комп’ютерній платі. Конденсатори, які відіграють роль у регулюванні напруги, мають обмежений життєвий цикл, що часто не перевищує 32 000 годин. Отже, для електролітичних моделей це трохи більше 3,5 років. Твердотільні конденсатори служать набагато довше, але навіть вони не можуть нескінченно працювати без перерви. Виявляється, що постійна робота ПК має набагато більший вплив на їхній життєвий цикл, ніж щоденне вимкнення. Тому, щоб продовжити термін служби свого комп’ютера, рекомендується час від часу робити перерву і вимикати пристрій на кілька годин або на ніч.

Дослідження показують, що комп’ютер, який працює цілодобово, може прослужити менше, ніж той, який вимикають наприкінці робочого дня або переводять у режим сну. Проте, навіть якщо ви постійно використовуєте свій комп’ютер, це не означає, що він обов’язково зламається завчасно.

Крім того, вимкнення комп’ютера на ніч допоможе вам заощадити на рахунках за електроенергію. Адже щодня, коли ви залишаєте свій комп’ютер увімкненим на ніч, ви витрачаєте на це додаткову електроенергію. А якщо у вас є кілька комп’ютерів у будинку або офісі, то ця економія може бути досить значною. Тож, не забувайте вимикати комп’ютер на ніч, щоб не тільки зберігати свої пристрої, а й економити свій бюджет.

Отже, якщо ви хочете піклуватися про стан свого комп’ютера, а також заощаджувати електроенергію та гроші на рахунках за електрику, то вимикайте свій ПК на ніч. Інакше це може спровокувати досить великі витрати в майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.