Статті

Найпоширеніші помилки про Wi-Fi: чи настільки він небезпечний, як багато хто думає

Share

Незважаючи на те, що складно уявити сучасний світ без бездротових технологій, деякі користувачі безпідставно відмовляються від використання Wi-Fi, аргументуючи це тим, що такі мережі можуть заподіяти шкоду людині або несуть загрозу безпеці. На щастя, це не так: за правильного використання домашнього маршрутизатора можна не побоюватися, що він зашкодить.

Якщо інтернет “зависає”, то хтось зламав Wi-Fi

Користувачі часто бувають стурбовані безпекою домашньої бездротової мережі, і щиро вважають, що в разі уповільнення швидкості інтернету хтось нелегально підключився до їхнього роутера. Зараз ймовірність такого випадку мінімальна, оскільки Wi-Fi мережа давно стала буденністю, а вартість послуг інтернету доступна кожному.

Найпоширеніші причини зниження швидкості з’єднання, як правило, полягають в іншому:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • перевантажений канал бездротової мережі;
  • застаріле обладнання;
  • збої в інтернет-провайдера;
  • велика кількість підключених пристроїв;
  • проблеми безпосередньо на комп’ютері або телефоні.

Можна самостійно зайти в налаштування роутера і перевірити наявність сторонніх підключених пристроїв, а також змінити канал на менш завантажений для того, щоб збільшити швидкість з’єднання. У більшості ж випадків вистачає звичайного перезавантаження маршрутизатора.

Не зайвим буде також перевірити, як розташоване обладнання, чи не занадто далеко від нього розташований комп’ютер. Поширеною є ситуація, коли роутер купувався досить давно і перестав відповідати вимогам сучасних мереж. У цьому разі варто розглянути питання про купівлю нової техніки.

Якщо ж жодні самостійні заходи не приносять результату, то можна звернутися в технічну підтримку інтернет-провайдера – цілком імовірно, що проблема буде зафіксована з їхнього боку.

Wi-Fi у будинку небезпечний для здоров’я

Wi-Fi – це технологія, що забезпечує бездротову передачу даних за допомогою радіоканалу. Ніким із учених ще не отримано достовірних даних про шкоду хвиль подібної частоти. Для того, щоб заспокоїти недовірливих користувачів, найкраще звернутися до фактів.

Рівень випромінювання, який виробляє стандартний домашній маршрутизатор, приблизно в 600 разів менший порівняно з допустимими і доведено безпечними значеннями електромагнітного випромінювання. Також роутер працює на частоті 2,4 GHz, що приблизно дорівнює частоті роботи мікрохвильової печі. Однак потужність кухонного пристрою в 100 тисяч разів вища, ніж у маршрутизатора.

До того ж, крім техніки, що забезпечує інтернет-з’єднання, в кожному будинку присутні мобільні телефони, телевізори, мікрохвильові печі – рівень випромінювання роутера порівняно з ними мінімальний.

Для тих, хто хоче звести до мінімуму навіть незначний ризик, допоможуть найпростіші поради щодо безпечного використання бездротових пристроїв. Не варто ставити роутер у спальні або дитячій кімнаті, а також рекомендується вимикати його в ті моменти, коли ніхто не використовує інтернет.

Wi-Fi веде до поломки техніки в будинку

Характеристики радіосигналу, який використовується під час роботи Wi-Fi передавача, такі, що вони не перетинаються і не вступають у “конфлікт” з іншими пристроями, які також використовують у своїй роботі подібне випромінювання.

Існує міф про те, що через бездротовий маршрутизатор можна передати комп’ютерний вірус. Подібна інформація не має жодного наукового обґрунтування. Річ у тім, що Wi-Fi – це винятково середовище передавання даних, і від нього ніяк не залежить, які саме файли передаватимуться через інтернет.

Нас підслуховують через Wi-Fi роутери

Легенда про те, що за допомогою пристроїв, які передають Wi-Fi, можна дізнатися персональні дані власника, походить найчастіше через спостереження за контекстною рекламою. Деякі користувачі помічали, що в рекламних пропозиціях трапляються товари, про які йшла розмова поруч із телефоном або комп’ютером.

Дійсно, деякі додатки та соціальні мережі можуть використовувати таку можливість для збору даних про інтереси користувача, однак до самих роутерів це не має абсолютно жодного стосунку.

Сам маршрутизатор не має динаміків або записуючих пристроїв, щоб мати можливість будь-яким чином передати інформацію. А Wi-Fi – це всього лише технологія передачі інформації, з її допомогою ніяк не можна “вловити” дані власника.

Єдина небезпека, яка може чатувати на юзера – це злам бездротової мережі. Тоді, дійсно, персональні дані можуть бути викрадені. Врятує від цього надійний захист: під час первісного налаштування обирайте тип шифрування “WPA/WPA2 PSK” і використовуйте пароль, що містить випадкові літери в різних регістрах і цифри.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Apple вигадала дуже вишукану упаковку для свого нового продукту

    Після вчорашньої презентації нових планшетів Apple та аксесуарів до них, у мережі продовжують з'являтися приховані…

    09.05.2024

    Як зарядити телефон без електрики: 12 простих способів

    Тотальне вторгнення Російської Федерації та регулярні обстріли наших сіл і міст ворожими безпілотниками та ракетами…

    08.05.2024

    Е-кабінет для військовозобов’язаних запустять у червні: які дані у ньому будуть

    В Україні електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити на початку червня 2024 року. Про це повідомила заступниця голови Міноборони Катерина…

    08.05.2024

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024