Статті

Найкращі Wi-Fi роутери у 2023 році

Share

Як думаєте, чому ставити маршрутизатор у неправильному місці шкідливо для здоров’я? Навіщо вибирати дводіапазонний роутер, якщо живете в багатоповерхівці? Що таке SFP порт і навіщо в роутері USB-порт? Якщо не змогли одразу відповісти хоча б на одне з цих запитань, наша стаття точно буде вам корисною. Зібрали для вас роутери, з якими не тільки зможете сидіти в соцмережах і дивитися фільми, а й вести стрім і грати в онлайн-ігри.

Критерії вибору

У топі роутери з дальністю покриття від 40 квадратів, які працюють на двох частотах – два і чотири і п’ять гігагерц. Так ви отримуєте більш стабільний сигнал, ніж якщо роутер працює на одній частоті. До того ж, роутерів на частоті 5 гігагерц менше, тож якщо ви живете в багатоквартирному будинку, це варіант отримати більш якісний зв’язок. Також у всіх моделей є багатопотокова передача даних для стабільного сигналу, якщо користуєтеся інтернетом на кількох пристроях.

Інші критерії, які враховували при виборі:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Тип підключення. Будь-який роутер може роздавати вай-фай від дротового інтернету, але не кожен працює від стільникової мережі. Тим часом, за підтримки три-джі або чотири-джі можна створити резервну мережу, якщо пропаде дротовий інтернет. Для цього потрібен роз’єм для сім-карти або usb-модем. У топі є моделі, які підтримують обидва варіанти підключення.
  • Кількість ядер у процесорі і тактова частота впливають на стабільність роботи внутрішньої системи самого роутера. У рейтингу моделі з двоядерним і чотириядерним процесором.
  • Стандарт Wi-Fi. Що він новіший, то швидше буде передача даних мережі. Останнє покоління – wi-fi шість, я підібрав і таку модель. Це варіант для геймерів і стримерів, які грають в онлайн ігри або проводять прямі ефіри. Щоб дивитися ролики або спілкуватися в соцмережах досить wi-fi четвертого покоління, але я вибрав золоту середину і відібрав моделі, у яких п’яте покоління вай фай.
  • Кількість антен. Чим більше антен, тим краще сигнал поширюється і тим він стабільніший. Їхня кількість також залежить від числа підтримуваних потоків MIMO. У всіх моделей топа чотири антени.
  • Системи і технології, що підвищують якість покриття мережі і збільшують радіус її охоплення. Наприклад, Mesh – комплект з декількох роутерів для максимальної стійкості сигналу на великій площі. У топі є моделі, які підтримують меш-систему.
  • Додаткові функції, які полегшують життя. У топі є моделі з батьківським контролем, який обмежує відвідування певних сайтів. Є роутери з опцією “Гостьова мережа” з якою можна роздавати wi-fi без доступу до основної мережі. У всіх моделей є захист від зовнішніх загроз, який не дає перехопити конфіденційні дані.

І, звісно, розрахували зону покриття. Тут уточнимо, що цифри актуальні, якщо роутер стоїть приблизно посередині квартири, якщо його поставити десь у кутку, дальність покриття буде меншою.

Ну а тепер перейдемо до самого рейтингу.

5 місце: Xiaomi Mi Wi-Fi Router 4A Gigabit Edition

І відкриває його недорогий роутер Xiaomi Mi Wi-Fi Router 4A Gigabit Edition, який можна купити трохи більше ніж за дві тисячі рублів. Ця модель для однокімнатної квартири, тому що вона погано пробиває капітальні бетонні стіни. Зате якщо у вас однокімнатна квартира або студія, навіть при великій площі ви отримаєте стабільний сигнал за рахунок чотирьох зовнішніх антен.

У моделі два гігабітних лан-порти, через які можна підключити комп’ютер, принтер та інше обладнання для виходу в інтернет. Працює на двоядерному процесорі, обсяг оперативки – 128 Мб, цього вистачає, щоб роутер працював спритно без перевантажень. Знизу безліч вентиляційних отворів, тому за перегрів можна не переживати. USB-порту немає, так що працює тільки через дротове з’єднання. У моделі чотири спрямовані антени, підтримує IPv6 протокол.

Роутер працює в двох діапазонах 2,4 і 5 Гігагерц одночасно, тому не потрібно возитися з перемиканням між ними. Максимальна швидкість – 1167 МегаБіт на секунду.

Налаштувати модель можна через мережевий інтерфейс роутера або через мобільний застосунок. У першому випадку потрібно вбити ай-пі адресу з етикетки, у другому – завантажити програму Xiaomi Mi. Але потрібно враховувати, що інтерфейс не глобальної версії китайською і можуть бути складнощі з тим, щоб одразу розібратися у всьому. До того ж, коли купуєте роутер, перевірте, щоб це була не китайська, а глобальна версія, і заощадите час на пошуки адаптера для розетки.

Сам роутер невеликий, з тонким корпусом заввишки всього 25 міліметрів, можна скромно прилаштувати в будь-якому куточку. Але можливості кріплення на стіну немає, тому місце для нього знайти все ж доведеться.

4 місце: HUAWEI WS7100


На четвертому місці HUAWEI WS7100, який коштує близько п’яти тисяч рублів, але набагато функціональніший. Але про все по порядку. Тут площа покриття більша, роутер підійде для двокімнатної квартири площею до 70 квадратів. Також тут є підтримка Меш-системи, ви можете підключити кілька роутерів і збільшити площу впевненого покриття.

Працює на частотах 2,4 і 5 гігагерц одночасно, є wi-fi шостого покоління, тож отримуєте швидкий і стабільний інтернет навіть якщо якщо живете в десятиповерхівці в мегаполісі.

Тут три гігабітних лан-порти, можна під’єднати одночасно до трьох пристроїв і максимальна швидкість 2976 мегабіт на секунду, але вона можлива тільки між гаджетами Хуавей. Процесор, як і в Сяомі двоядерний, обсяг оперативної пам’яті такий самий – 128 мегабайт. USB-модему немає, тому підключення тільки через дріт. Є чотири спрямовані антени.

Модель налаштовується через веб-інтерфейс або мобільний додаток HUAWEI HiLink, але з останнім можуть бути проблеми, якщо у вас не Андроїд. Є батьківський контроль і гостьова мережа.

Роутер більший за попередню модель, висота майже 40 мм, настінне кріплення також відсутнє.

3 місце: MikroTik hAP ac2

Трійку лідерів відкриває MikroTik hAP ac2, який коштує майже вісім тисяч. Що ми отримуємо за ці гроші?

Тут чотирьохядерний процесор, який працює вдвічі спритніше, ніж у попередніх моделей, можна вести стрім і грати в онлайн-ігри. Об’єм оперативки – 128 мегабайт. Тут чотири гігабітних лан-порти для підключення чотирьох пристроїв. Максимальна швидкість – 1167 мегабіт на секунду.

Зона покриття – до 80 квадратів, підійде для трикімнатної квартири, за умови, що роутер стоїть посередині. Тут є меш-система, але вона більше для роботи у великій мережі і її важко налаштувати. Замість цього можна використовувати ретранслятор і прості режими точки доступу та підключити додатковий роутер. Зате є чотири антени, які відповідають за стабільність сигналу. Вони внутрішні, тому модель найкомпактніша в нашому рейтингу, до того ж, її можна повісити на стіну. Є USB-порт для підключення USB-модема.

У моделі багато додаткових функцій, які будуть цікаві професіоналам. Але для домашнього використання достатньо знати, що налаштування можна зробити через веб-інтерфейс, додаток для Windows або через SSH. При цьому є кілька готових сценаріїв налаштувань, вам не доведеться розбиратися в купі незнайомих слів, щоб отримати інтернет. Проте у відгуках часто зустрічається, що налаштування займає багато часу.

З додаткових фішок: PoE – можна живити пристрій через інтернет-кабель, режим моста, що дає змогу об’єднати кілька локальних точок, режим ретранслятора, у якому ретранслюється і передається далі, посилюючи його. Підтримка безшовних мереж і гнучкі налаштування мережі.

2 місце: Keenetic Giga

На другому місці топа Keenetic Giga, вартістю майже десять тисяч рублів. Тут найбільша площа покриття в нашому топі – до 100 квадратів. Підійде для квартир із трьома або чотирма кімнатами, тому що сигнал непогано проходить крізь будь-які стіни.

Тут чотири незнімні напрямні антени – по дві незалежні на кожен діапазон. Є п’ять гігабітних лан-портів, можна підключити до п’яти пристроїв. Максимальна швидкість бездротового з’єднання – 1201 мегабіт на секунду. Працює на чотирьохядерному процесорі, обсяг оперативної пам’яті – 512 мегабайт, роутер потягне навіть перегляд 4К відео з одночасною онлайн грою без втрати швидкості в останній. Крім цього, тут є порти USB 3.2 Gen 1 і USB 2.0, через які можна під’єднати USB-модем, флешку або навіть жорсткий диск, як DLNA-сервер, так можна отримати медіа-бібліотеку, доступну всім пристроям у мережі. Для кожного передбачена власна кнопка для безпечного вимкнення пристроїв. На корпусі також є роз’єм SFP для під’єднання оптоволокна.

Є wi-fi шостого покоління і підтримка меш-системи.

Налаштування як і у всіх попередніх моделей через веб-інтерфейс або мобільний застосунок. Є батьківський контроль і гостьова мережа. Настінне встановлення не передбачено.

1 місце: TP-LINK Archer C80


На першому місці роутер із найкращим співвідношенням ціни та якості – TP-LINK Archer C80. Він обійдеться вам у три з половиною тисячі і забезпечить стабільний сигнал на площі до 70 квадратів. Чому ми не поставили на перше місце попередні наворочені моделі? Тому що не кожен хоче переплачувати за додаткові фішки, якими навряд чи буде користуватися.

Що тут цікавого? Звісно, підтримка двох діапазонів 2,5 і 5 гігагерц одночасно, чотири гігабітних лан-порти і максимальна швидкість 1900 мегабіт на секунду. У моделі чотири незнімні спрямовані антени і підсилювач OneMesh, який створює покриття по всьому будинку і ви не втрачаєте зв’язок, коли ходите з телефоном по кімнатах. Також є підтримка меш-системи – можете з’єднати різні роутери, щоб збільшити площу покриття. USB-порту немає, тому не можна підключити флешку або зовнішній жорсткий диск.

Для налаштування та управління можна використовувати веб-інтерфейс або мобільний застосунок.

Є гостьова мережа і батьківський контроль. Настінне встановлення не передбачено.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Apple прибрала зарядний пристрій з нових iPad Pro та iPad Air у Європі

    Учора Apple представила нові лінійки iPad Pro та iPad Air , а також оновлені Apple…

    08.05.2024

    iPad 10 став коштувати ще дешевше після анонсу нових iPad Air та Pro

    У відповідь на анонс нових моделей iPad Air та iPad Pro, що відбувся напередодні у…

    08.05.2024

    OnePlus 12 у крижаному білому кольорі скоро може з’явитися у всьому світі

    В даний час у покупців OnePlus 12 є вибір із двох кольорів: класичний Flowy Emerald…

    08.05.2024

    Як збільшити радіус дії Wi-Fi за допомогою смартфона: інструкція

    Більшість сучасних смартфонів можуть ретранслювати Wi-Fi і розширювати його радіус дії. Якщо такої функції немає,…

    08.05.2024

    Нові iPad 2024 року, як і раніше, працюють від акумулятора тільки 10 годин

    Представлені сьогодні компанією Apple моделі iPad Pro та iPad Air продовжують забезпечувати ті ж 10…

    08.05.2024

    Нові моделі iPad Air та iPad Pro втратили фізичний слот для SIM-карти

    Сьогодні на заході Let Loose компанія Apple анонсувала нові моделі iPad Pro та iPad Air.…

    07.05.2024