Не працює клавіатура ноутбука. Що робити

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Клавіатура – це один з компонентів, вбудованих у кожен ноутбук. Саме вона дозволяє вводити текст, цифри та спеціальні символи. Без клавіатури практично неможливо працювати з будь-яким комп’ютером, не тільки з ноутбуком. На практиці це означає, що справна клавіатура є чимось абсолютно необхідним для використання ноутбука. На жаль, це один з тих пристроїв, які схильні до виходу з ладу.

Реклама

Що може бути причиною виходу з ладу клавіатури? На жаль, на це питання важко відповісти однозначно. Оскільки клавіатура містить багато рухомих частин (клавіш, перемикачів), можливе її фізичне пошкодження. Клавіатура є однією з найбільш вразливих частин ноутбука, тому вона може перестати працювати в результаті впливу зовнішніх факторів, таких як бруд або затоплення. Ще однією з фізичних несправностей є втрата зв’язку між клавіатурою та материнською платою ноутбука.

На жаль, на цьому можливі несправності не закінчуються. Причина також може лежати і в програмному забезпеченні. Відсутність відповідних драйверів, збій операційної системи або, зрештою, помилка користувача – все це може призвести до того, що клавіатура перестане працювати.

Як діагностувати та вирішити проблему? У цьому посібнику ми спробуємо відповісти на це питання. Насамперед, будь ласка, пам’ятайте, що не варто панікувати або нервово реагувати – існує дуже висока ймовірність того, що клавіатуру можна відремонтувати. Що ще корисно, крім холодної голови? Якщо проблема пов’язана з програмним забезпеченням, вам може знадобитися зовнішня клавіатура, дротова або бездротова, підключена до USB-порту вашого ноутбука. Ви можете використовувати ту, якою користуєтеся щодня на настільному комп’ютері, або, в крайньому випадку, купити одну з простих моделей. Їх ціна становить кілька або десяток злотих, що все одно набагато дешевше, ніж вартість обслуговування ноутбука.

Чому не працює клавіатура в ноутбуці? Перевірте наступні причини. Швидше за все, одна з них стосується саме вас.

Чому не працює клавіатура на моєму ноутбуці?

Вам потрібно було виконати якусь роботу ще вчора, а клавіатура на вашому ноутбуці не працює? Причин може бути безліч, але це не означає, що вам слід негайно нести ноутбук в ремонт. Якщо ваш комп’ютер досить старий, цілком можливо, що клавіатура вирішила піти на пенсію. Вік не завжди є джерелом проблеми, тому спочатку варто пошукати причину несправності самостійно. Багато з них можна виправити самостійно.

Почніть з перевірки того, що клавіатура реагує на всі команди, що всі індикатори горять і що всі кнопки функціонують правильно. Потім перейдіть до перевірки системних і швидких клавіш, які призначені для блокування і розблокування клавіатури. Якщо ви все ще не знаєте, чому не працює клавіатура вашого ноутбука, ви також можете розпитати членів сім’ї, які також користуються пристроєм, про їхні спостереження.

Переконайтеся, що під час вашої відсутності не сталося нічого такого, чого не повинно було статися. Можливо, хтось щось клацнув, вимкнув комп’ютер і нічого вам про це не сказав, або навіть не знає, що клавіші на ноутбуці не працюють. Такі дрібні несправності особливо легко виправити, тому краще все ретельно перевірити і розпитати всіх в будинку, чи знають вони щось про проблему. Це допоможе вам уникнути зайвих витрат.

Не працює клавіатура на ноутбуці – можливі причини

Потенційних причин, через які, наприклад, не працює клавіатура на ноутбуці Lenovo, безліч. Однією з найпоширеніших причин є механічні пошкодження, причиною яких є падіння, поломки або залиття. Ноутбуки – чутлива техніка, тому не дивно, що навіть падіння з невеликої висоти може завдати великої шкоди. Затопити пристрій так само легко. Багато людей п’ють різні напої під час роботи і ставлять їх на ту саму стільницю, що й ноутбук. Тоді все, що потрібно, це легкий поштовх від чашки, і нещастя із залитою клавіатурою ноутбука завершено.

Коли ви впевнені, що це не технічна несправність, варто перевірити, чи не заблокована клавіатура вашого ноутбука. Мало хто знає, що існує така функція, як блокування клавіш комп’ютера. Однак у кожного трапляється так, що він натискає щось випадково. Якщо вам не пощастить, ви натиснете саме ту комбінацію клавіш, яка заблокує клавіатуру.

Якщо у вас не працює клавіатура у Windows 10, ви також можете шукати причину в самій операційній системі. Для цього потрібно перевірити налаштування в BIOS. Це базова система вводу-виводу, яка є посередником між обладнанням та ОС. Для цього натисніть F10 під час завантаження. Потім просто виберіть F5, щоб завантажити налаштування за замовчуванням, які потім потрібно зберегти за допомогою F10 і перезавантажитися.

Причиною, через яку не працює клавіатура на ноутбуці Asus, також може бути драйвер. Ця несправність часто трапляється у людей, які використовують альтернативні драйвери, а також у тих, хто рідко вимикає свій ноутбук і тримає його переважно в сплячому режимі. Якщо ви хочете з’ясувати, чи є проблема з драйверами причиною непрацюючої клавіатури, вам потрібно зайти в диспетчер пристроїв. Потім потрібно розгорнути меню, що стосується клавіатури. Коли один з пунктів буде позначений жовтим прапорцем – ви знайшли джерело проблеми.

Що робити, якщо не працює клавіатура на ноутбуці?

Якщо не працюють клавіші на ноутбуці, це ще не обов’язково свідчить про серйозну несправність. Перш ніж перейти до запропонованих рішень для усунення проблеми, варто почати з очищення клавіатури від пилу та інших дрібних частинок. Цілком можливо, що саме цей бруд впливає на неправильне спрацьовування кнопок. Найпростіший спосіб – нахилити ноутбук і потрясти його. Не менш ефективним рішенням є використання стисненого повітря. Газ під високим тиском виштовхне все сміття та крихти.

Якщо це не допомогло, і клавіатура на ноутбуці все одно не працює, можна спробувати відремонтувати її самостійно. Однак, якщо причиною несправності є залита клавіатура на ноутбуці, потрібно діяти дуже швидко, щоб не завдати ще більшої шкоди. Пристрій потрібно якомога швидше вимкнути і від’єднати від мережі. Тут, однак, вам знадобиться допомога хорошого комп’ютерного сервісу. Вони перевірять, чи немає інших пошкоджень, і подбають про заміну компонентів.

Якщо ви впевнені, що причиною того, що літери на клавіатурі вашого ноутбука не друкуються, є блокування, почніть вирішувати проблему з інструкції, яка додається до пристрою. Перевірте, чи немає в ній інформації про кнопку, яка активує блокування. Коли ви нічого не знайдете, можете спробувати наступні комбінації клавіш:

  • F1-F12 + функціональна клавіша (позначається буквами Fn, знаходиться в лівій частині клавіатури поруч з клавішею Ctrl);
  • Fn + NumLock;
  • Shift + Fn.

У деяких випадках також працює утримання клавіші Shift протягом 8-10 секунд. Можливо, на вашому ноутбуці є фізична кнопка блокування клавіатури. Шукайте її на корпусі.

Ви спробували відновити налаштування за замовчуванням в BIOS і це нічого не дало? Перейдіть до диспетчера пристроїв. Для цього просто знайдіть фразу “Диспетчер пристроїв” за допомогою лупи поруч з кнопкою “Пуск”. Там ви повинні знайти меню клавіатури. Двічі клацніть, щоб розгорнути панель опцій, і виберіть “Видалити”. Потім перезавантажте комп’ютер. Це рішення також може вирішити проблему з несправним драйвером. Однак, якщо жовтий прапорець біля піктограми клавіатури не зникає, вам можуть допомогти нові драйвери, які ви можете знайти на веб-сайті виробника обладнання. Просто завантажте їх і встановіть на свій ноутбук.

Після того, як ви спробували всі запропоновані рішення проблеми, через яку не працює клавіатура вашого ноутбука Dell, і нічого не допомогло, зверніться за порадою до фахівця. Він або вона перевірить, у чому полягає проблема, і за необхідності виправить її або встановить вам нову клавіатуру. Крім того, ви можете підключити додаткову бездротову клавіатуру з нашого магазину.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ