Як вибрати відповідну карту MicroSD. Топ-4 робочі поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Придбати карту пам’яті microSD, що може бути простіше? Підібрати потрібний об’єм, і вставити в телефон, камеру або відеореєстратор і готово.

Але не все так просто! Давайте розберемося, що може піти не так.

Купівля несумісних SD-карт: microSD, microSDXC, microSDHC, microSDUC

Будь-яку карту microSD можна вставити у відповідний слот, але не факт, що вона працюватиме. Формати SD-карт різняться, і потрібно вибрати карту пам’яті, сумісну з пристроєм. Основних форматів SD-карт усього три: SD, SDHC, SDXC, і вони мають різні специфікації. Формат SDUC існує тільки у формфакторі micro. Нові SD-карти можуть не працювати на застарілому обладнанні. Перед купівлею перевірте, чи підтримується файлова система SD-карти пристроєм.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відмінності між форматами карт microSD значні:

  • microSD має ємність до 2 ГБ і працює в будь-якому слоті microSD.
  • microSDHC має ємність від 2 ГБ до 32 ГБ і працює на обладнанні, що підтримує SDHC або SDXC.
  • microSDXC має ємність від 32 ГБ до 2 ТБ і підтримується тільки пристроями, сумісними з SDXC.
  • microSDUC підтримує карти ємністю до 128 ТБ і вимагає сумісного пристрою.

Вибір невідповідної ємності

Апаратне забезпечення, що підтримує слоти microSDXC, не підтримує інші типи карт microSD.

Наприклад, Samsung Galaxy S20 офіційно підтримує карти microSD місткістю до 1 ТБ, і немає гарантії, що карта більшої місткості працюватиме, навіть якщо вона належить до тієї ж специфікації.

Якщо планується використовувати карту microSD з MacBook, переконайтеся, що ПК підтримує файлову систему, в якій відформатована карта. Карти microSDXC за замовчуванням використовують систему exFAT. Windows підтримує її вже давно, а macOS – тільки з версії 10.6.5.

Не той клас швидкості

Цей показник показує мінімальну швидкість запису карти microSD в МБ/с. Існує 4 класи швидкості: 2 МБ/с, 4 МБ/с, 6 МБ/с, 10 МБ/с. Клас швидкості UHS показує мінімальну швидкість запису SD-карт, що підтримують швидкості шини UHS-I, II, III. У нього два класи швидкості: UI (10 МБ/с), U3 (30 МБ/с). Клас швидкості відео встановлює мінімальну швидкість послідовного запису. Якщо потрібно знімати відео з високою роздільною здатністю, слід вибрати більш швидкісну карту. Класів швидкості відео п’ять: V6 (мінімальна швидкість запису 6 МБ/с), V10 (10 МБ/с), V30 (30 МБ/с), V60 (60 МБ/с), V90 (90 МБ/с).

Вибір невідповідної SD-карти для конкретного завдання

Під час купівлі карти пам’яті важливо врахувати специфіку використання. Потрібно знайти не найоб’ємнішу, найшвидшу і найдорожчу, а карту, яка підходить для ваших завдань і пристрою.

Наприклад, карти UHS-II U3 великої ємності досить дорогі, але далеко не завжди можна помітити різницю з більш бюджетними моделями.

Якщо ви використовуєте карту microSD для зберігання додатків на смартфоні, вибирайте карту класу Application Performance Class. У неї чудові швидкісні показники під час роботи з застосунками, а також мінімальна стійка кількість операцій введення-виведення за секунду.

Якщо вам потрібна карта, щоб знімати відео 4K на смартфон, то пріоритетом буде об’єм розмір і швидкість як пріоритет.

Рекомендується розглянути клас швидкості UHS 3 (U3) або вище для зйомки відео 4K і V60 або V90 для відео 8K. Для відео у форматі Full HD підійде карта класу 6 або 10.

Для фотографії краще використовувати кілька карт microSD меншого розміру, ніж одну велику. Це мінімізує ризик втратити всі фотографії одразу, якщо карта буде пошкоджена.

Якщо ви знімаєте у форматі RAW, де файли можуть мати розмір 50 МБ або більше, вам буде корисною SD-картка зі швидкістю U1 або U3 (для них знадобиться щонайменше формат SDHC).

Тепер ви знаєте все, ну майже все, щоб вибрати правильну, а головне, відповідну карту пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.