Чим відрізняється ліцензійна Windows від піратської

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наразі ми зіткнулися з тим, що легально отримати Windows 10/11 вже неможливо. Хіба що, купити операційну систему на диску або флешці у тих продавців, у яких залишилися запаси дистрибутивів. Але існує ще й інший спосіб отримання операційної системи – активація за допомогою спеціального софту. Таку копію Windows прийнято називати “піратською”. Чим же вони відрізняються?

За фактом, абсолютно нічим. Як правило, береться офіційна збірка Windows і до неї додається активатор – програма, яка прибирає різні повідомлення про активацію Windows, а сервери оновлень вважають цю копію ліцензійною. Також піратською копією можна назвати ту Windows, яка була активована за допомогою краденого ключа. Але компанія Microsoft у міру виявлення, що на десятки, а то й сотні комп’ютерів встановлено систему з однаковим ключем, анулює ліцензію і користувач знову отримує повідомлення про активацію.

Варто розуміти, що програма-активатор може містити будь-який шкідливий код – тут усе залежить від совісті того, хто створив такий софт. Якщо ви користуєтеся різними активаторами, то приготуйтеся до можливого зараження вашої системи комп’ютерними вірусами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але в природі, а точніше в інтернеті, існують ще “піратські” збірки Windows. Точніше навіть так – вони не завжди можуть бути піратськими, але носять таку назву заради привернення уваги.

Що всередині?

Береться звичайний дистрибутив Windows, який допрацьовується. Наприклад, відключаються зайві й непотрібні служби, додаються програми. Пам’ятаю, в епоху популярності Windows XP була збірка, яка ставила відразу всі необхідні програми – архіватор, графічний редактор, текстовий редактор. Також до збірки було додано багато шпалер для робочого столу та іншої графіки.

У таких збірках може бути також усе що завгодно – усе залежить від автора. Пам’ятаю ще кумедний випадок – у ті роки була одна дуже популярна збірка, якою користувалися багато хто. А потім раптом з’ясувалося, що в збірку був вшитий вірус, який приніс автору не один мільйон доларів. До того ж зовні нічого не було видно – вірус працював у фоновому режимі і робив із комп’ютера шлюз для підвищення анонімності.

Не знаю, байки це чи ні – але цю інформацію потрібно взяти до відома, якщо збираєтеся використовувати так звану “піратську” збірку.

Що ж робити, де брати Windows?

Завантажити з офіційного сайту Microsoft засіб встановлення Windows. У принципі, Windows 10 може працювати без активації без будь-яких проблем, хіба що деякі налаштування будуть недоступні. А ось до всіляких “піратських” збірок і активаторів потрібно ставитися з великою обережністю, оскільки безкоштовний сир буває в мишоловці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.