Чому не випускають смартфони з матовим екраном і чи потрібні вони зараз

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Обираючи телевізор, монітор або ноутбук, ви, напевно, замислювалися, що краще: матовий екран чи глянцевий. Але під час купівлі смартфона таке питання ні в кого не виникає. Цікаво, з чим це пов’язано? Відповідь максимально банальна: сьогодні просто немає смартфонів з матовим покриттям екрана. Дисплеї майже всіх кишенькових гаджетів накриті глянцевим шаром, і ніхто не збирається від нього відмовлятися. Але чому монітори з матовим екраном – це розповсюджене явище, а смартфони – дивина, яку вдень з вогнем не знайдеш?

Різниця між глянцевим і матовим покриттям

Якщо ви користувалися смартфоном у сонячну погоду, то прекрасно знаєте про головний мінус глянцевого екрана. Від нього відбивається все навколо, а це часто робить дисплей нечитабельним. Нам доводиться закривати його однією рукою або спеціально відходити в тінь, щоб хоч щось розгледіти.

Матові екрани позбавлені такого недоліку. Вони мають додатковий шар зі світлорозсіювального та антивідблискового покриття, який зводить нанівець виділені недоліки глянцевих аналогів. При цьому через матове напилення знижується контрастність зображення. Але чому виробників телевізорів і моніторів цей факт не бентежить, на відміну від виробників дисплеїв для телефонів?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому немає матових екранів телефону

Низький рівень контрастності – далеко не найголовніший недолік матових екранів. Крім іншого додатковий шар розмиває зображення і робить поверхню дисплея шорсткою. Той факт, що виробники моніторів і телевізорів йдуть на такі компроміси, а виробників смартфонів це змушує відмовитися від матових екранів, пояснюється особливостями останнього типу пристроїв.

Яскравість екрана на телефоні

Смартфони оснащують екранами з високою яскравістю, яка компенсує відблиски
Якщо для ноутбука і телевізора яскравість 300 ніт вважається хорошою, то смартфон із таким показником одразу б відправився на звалище історії. Сьогодні навіть найдешевші моделі мають IPS-екрани на 400-600 ніт. А в дорожчих моделях, де застосовується технологія AMOLED, яскравість і зовсім досягає 800-2000 ніт, що робить матове покриття просто зайвим.

Високий рівень яскравості компенсує відблиски, які створює сонце та інші джерела освітлення. Тому сьогодні все частіше навіть виробники ноутбуків відмовляються від матового покриття, обираючи глянець. Адже на лептопах преміального рівня яскравість сягає 600 ніт і вище.

Щільність пікселів екрана

Дисплей смартфона менший, ніж у телевізора, монітора або ноутбука, і цей факт робить використання матового покриття практично неможливим. Додатковий шар сильніше розмиває картинку на екранах з великою щільністю пікселів. Для наочності пропоную поглянути на те, який вигляд має будова рідкокристалічної матриці під 70-кратним збільшенням на FullHD-моніторі та дисплеї смартфона з аналогічною роздільною здатністю.

Через те, що матриця смартфона використовує пікселі меншого розміру, картинка загалом здається більш розмитою. Тому матовий монітор досі залишається поширеним явищем, а кишеньковий девайс – ні.

Олеофобне покриття для смартфона

Нарешті, смартфон являє собою пристрій, яким ми керуємо через екран, використовуючи тачскрін. Для нашої зручності на дисплей наноситься олеофобне покриття, що забезпечує приємне ковзання пальців.

Матове покриття, нагадаю, відчувається шорстким. Палець по ньому ковзає погано, через що жестове управління перетворюється на муку. З аналогічної причини сенсорні екрани тих же ноутбуків роблять глянцевими, а не матовими.

Матове скло на телефон

Незважаючи на всі недоліки додаткового шару з покриттям антивідблиску, у продажу зустрічаються матове скло на телефон і плівки з таким самим ефектом. Причому подібні аксесуари користуються непоганим попитом і в деякому сенсі є корисними.

Купивши матову плівку на телефон або скло, ви позбудетеся сонячних відблисків і відбитків пальців на екрані. Це може бути корисно людям, які користуються дешевими смартфонами з низькою роздільною здатністю і рівнем яскравості дисплея, а також з посередньою олеофобкою. Мінуси матового покриття на такому екрані виявляться не настільки помітними, а його плюси допоможуть більш-менш комфортно користуватися пристроєм у сонячну погоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.