Простими словами: що таке покоління стільникового зв’язку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щодня щодо стільникового зв’язку ми чуємо безліч термінів на кшталт 4G, 5G, UMTS, LTE тощо. Хтось каже: стандарти стільникового зв’язку, хтось – покоління. А що все це означає? Розкладемо все по поличках.

Головне, що очевидно: всі ці терміни відносяться до розвитку стільникового зв’язку. І це абсолютно правильно. За короткий проміжок часу (менш ніж за 40 років) технології стільникового зв’язку розвинулися від “дзвінків тільки для багатих” до “масових технологій передавання даних зі швидкостями вище 1 Гбіт/сек”.

Стрибок колосальний. Щоб систематизувати цей розвиток вирішили застосовувати термін ” покоління ” чи, англійською ” g eneration ” . Перша літера цього терміна і зустрічається в 4G , 5G та інших подібних скороченнях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб зрозуміти весь шлях розвитку стільникового зв’язку, наведу короткі характеристики кожного з поколінь 1G-5G:

1G – передача голосу. Низька ємність системи, висока вартість для абонентів

2G – передачі голосу, згодом додана низькошвидкісна передача даних. Масовий стандарт, автоматичний роумінг

3G – передача голосу та даних. Спроба створити широкосмуговий доступ до Інтернету та поєднувати дані та голос в одній системі.

4G – передача даних, згодом додана передача голосу. Справжній широкосмуговий доступ в інтернет

5G – адаптація для потреб виробництва та прикладних завдань. Передача даних можна додати передачу голосу

Якщо дати коротке визначення, що таке покоління стільникового зв’язку – це набір характеристик стільникового зв’язку в конкретному стандарті. А стандарт – це відповідь як ці параметри необхідно реалізувати.

Наприклад, поставили завдання інженери створити широкосмуговий доступ в інтернет, а стандарт UMTS поєднує в собі набір документів, які відповідають як побудувати систему, щоб вона цей широкосмуговий доступ в інтернет забезпечила.

Покоління – це завдання, а стандарт – це розв’язання задачі. Коли ви чуєте LTE, то мається на увазі стандарт, який відповідає вимогам четвертого покоління стільникового зв’язку. Він надає широкосмуговий доступ до Інтернету.

Хоча, на практиці, в тому числі і мною, всі ці абревіатури часто використовуються як синоніми. У якихось випадках це цілком припустимо, адже, наприклад, крім стандарту LTE у світі немає іншого масового стандарту 4G.

А ось, наприклад, у 2G є ціла серія стандартів. Крім відомого всім GSM, є також DAMPS та CDMA One. Обидва вони відносяться до другого покоління, тобто надають передачу голосу з можливістю низькошвидкісної передачі даних.

Тому коли говорять про майбутнє, наприклад, про 6G, насамперед потрібно запитати: що має надавати це покоління? А потім: чи є стандарт, який може це забезпечити? В обох випадках відповідь поки що: ні. Для роботи мережі мало бажання, потрібно ще й опис як це має працювати.

Залишається справа за малим: реалізувати все це в техніці, створити смартфони та базові станції. Але це вже зовсім інша історія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.