Статті

Ноутбук завжди на зарядці: це шкідливо

Share

Чи можна ноутбук на зарядці тримати постійно, навіть коли він не використовується?

Зі старими ноутбуками існував ризик зайвої перезарядки батареї, але сучасні варіанти мають вбудований датчик, який запобігає перезарядці. Проте, навіть за постійного під’єднання до розетки і повністю зарядженого акумулятора, завжди відбуватимуться невеликі розряди, компенсовані блоком живлення під час заряджання.

Це означає, що батарея працює весь час, навіть якщо вам здається, що це не так. Результатом може бути прискорене зношування батареї. Крім того, коли ноутбук постійно заряджається, постійне виділення тепла може негативно вплинути на продуктивність.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб запобігти швидкому зносу акумулятора ноутбука, дотримуйтеся таких порад:

  1. Від’єднуйте зарядний пристрій, коли акумулятор повністю заряджений, і підключайте його лише за низького рівня заряду. Це дозволить акумулятору проходити менше циклів заряджання і збільшить термін служби. Оптимальний здоровий діапазон батарей становить від 20 до 80 відсотків.
  2. Переконайтеся, що батарея працює в діапазоні температур від 10 до 30 °C і не піддається постійному впливу прямих сонячних променів.
  3. Стаціонарно встановлені акумулятори відключаються при повній зарядці, таким чином через них протікає мінімальний струм. Щоб відстежувати продуктивність батареї, можна використовувати зовнішній інструмент, наприклад BatteryCare.

Деякі ноутбуки дозволяють виймати акумулятор та використовувати адаптер змінного струму для живлення пристрою. Струм подається безпосередньо в ноутбук, і батарея взагалі не використовується.

Дотримуючись цих порад, ви зможете значно збільшити термін служби акумулятора ноутбука та одночасно підвищити продуктивність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024

    Стало відомо коли Apple випустить нову смарт-мітку AirTag 

    Трекер предметів AirTag наступного покоління від Apple може бути випущений у середині 2025 року. Про…

    20.05.2024