Ноутбуки на китайському Windows і з CN-вилкою – чи можна їх купувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ноутбуки, замовлені безпосередньо з Китаю, набирають дедалі більшої популярності. Але для російськомовних користувачів такий вибір тягне за собою кілька негативних моментів. Розповімо, чи варто замовляти такі ноутбуки.

Переваги купівлі ноутбука з Китаю

Є кілька причин, чому люди все частіше замовляють ноутбуки китайського виробництва безпосередньо через AliExpress або онлайн-магазини. Головна з них полягає в простому бажанні заощадити на купівлі дорогої техніки. Ноутбуки вже давно перестали бути елементом розкоші, і зараз ці гаджети потрібні як для роботи, так і для повсякденних справ, ігор, відпочинку та подорожей. Незважаючи на повсюдне використання, їхня вартість найближчим часом знижуватися не планує.

Ноутбуки з Китаю дають змогу серйозно заощадити і при цьому отримати товар гідної якості. Під час вибору ігрового ноутбука різниця особливо помітна: якщо вартість західних моделей варіюється в діапазоні 70-100 тисяч гривень, китайський варіант обійдеться всього в 40-50 тисяч. Ноутбуки для повсякденного використання і зовсім можна придбати за 10-20 тисяч, що приблизно в півтора раза дешевше, ніж на полицях магазинів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інша причина замовлення техніки з Китаю пов’язана із недавніми подіями у світі. Багато компаній припинили свою діяльність у Росії, а значить і ноутбуки цих брендів придбати більше не вдасться. Цю нішу в країні поступово займають китайські моделі, які часто не поступаються конкурентам за характеристиками.

Недоліки покупки ноутбука з Китаю

На жаль, нижча вартість техніки пов’язана з низкою незручностей та недоліків. Розглянемо найсерйозніші з тих, куди варто звернути увагу.

Ноутбуки китайських брендів спрямовані насамперед на споживачів зі своєї країни. Із цього випливає кілька особливостей, з якими російським користувачам доведеться мати справу:

  • Китайська CN-вилка. Для зарядки в Україні доведеться знайти і купити відповідний адаптер – багато продавців постачають його в комплекті, але так роблять далеко не всі.
  • Китайський Windows. Ноутбук може працювати під управлінням багатомовної версії ОС — у цьому випадку російську мову лише потрібно вибрати в налаштуваннях. Але найчастіше на техніці встановлена ​​одномовна версія, тому Windows доведеться встановлювати заново.
  • Відсутність російської клавіатури. Китайські ноутбуки поставляються з англійською клавіатурою, але часто в комплект входять спеціальні наклейки чи силіконові накладки із російськими літерами. Користувач може скористатися ними (придбати їх самостійно, якщо вони не входять в комплект) або віднести ноутбук на лазерне гравіювання, щоб фахівці нанесли на клавіатуру інші символи. Останній варіант хоч і коштує дорожче, але він більш довговічний, зручний і не потовщує клавіатуру, наприклад силіконові накладки.
  • Проблема із встановленням драйверів. Знайти відповідні драйвера для китайських моделей може бути складно, тому перед переустановкою системи знадобиться зробити бекап драйверів, що є. Після процедури залишиться лише поставити драйвери з бекапу.
  • Пошук комплектуючих. Залежно від популярності китайського бренду пошук запчастин для ремонту та апгрейду може перетворитися на головну проблему. Чим менш відомий виробник, тим більша ймовірність, що навіть він сам не зможе поставити клієнту потрібні комплектуючі.
  • Гарантійний термін. Ця проблема поширюється на всю замовлену техніку через AliExpress – якщо виробник не надає додаткової гарантії на свій ноутбук, то покупець може розраховувати тільки на гарантію платформи. Вона становить кілька тижнів після доставки, після чого спливає.

Чи варто купувати ноутбуки з Китаю?

І хоча список недоліків замовлення китайської техніки досить об’ємний, багато покупців погоджуються з ним змиритися. Але якщо перевстановити Windows, знайти адаптер для зарядки або російськомовну клавіатуру не становить особливої ​​проблеми, пошук комплектуючих і відсутність гарантій змушує серйозно замислитися над вибором.

У цьому випадку рекомендується звертати увагу на поширені китайські бренди, які вже мають непогану репутацію серед користувачів. До них відносяться Huawei, Honor, Xiaomi та Lenovo, які успішно зарекомендували себе серед конкурентів. Звичайно, менш відомі бренди можуть запропонувати нижчі ціни, але й ризик нарватися на відверто неякісну техніку підвищується.

Важливо пам’ятати, що навіть у найкращих моделях китайського виробництва часто є слабкі сторони, будь то низька яскравість, невисокий час автономної роботи або занадто тихі динаміки. При виборі спиратися варто на відгуки інших користувачів, огляди та рецензії, а потім робити вибір – чи варто економити гроші тих незручностей, з якими доведеться зіткнутися при покупці ноутбуків з Китаю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.