Статті

Смартфон з якого матеріалу краще купити: пластик, скло, метал або екошкіра

Share

Думаю, я не збрешу, якщо скажу, що предметом, який ви найчастіше берете в руки протягом дня, є смартфон. Виходячи з цього, виробники мобільних пристроїв намагаються приділяти пильну увагу матеріалам корпусу, розмежовуючи тим самим дешеві і дорогі моделі. Сьогодні на ринку представлені смартфони із пластику, скла, металу та інших матеріалів. Але що краще вибрати звичайному користувачеві, чи цей параметр взагалі варто викинути з голови?

Корпус смартфона із пластику

Найпоширенішим матеріалом корпусу телефону є пластик. Як правило, він зустрічається в недорогих моделях та пристроях середнього цінового сегмента. Матеріал дешевий і не дуже щільний, що у всіх сенсах полегшує смартфон. При цьому пластикова кришка реалізується по-різному:

  • Глянцевий пластик. Найменш практичний матеріал, який забезпечує класний зовнішній вигляд смартфона, доки він не опиниться у ваших руках. Глянцевий пластик моментально збирає відбитки та дуже легко дряпається.
  • Матовий пластик. Збирає відбитки негаразд активно, а ще робить подряпини менш вираженими. Тим не менш, смартфон з матового пластику вислизає з рук, змушуючи одягнути чохол.
  • Текстурований пластик. Зазвичай зустрічається в дешевих смартфонах і є найпрактичнішим. Рифлена текстура забезпечує надійне зчеплення і робить корпус менш схильним до появи подряпин.

Гадаю, висновок очевидний. З погляду практичності немає нічого кращого за смартфон з рифленого пластику . Однак полікарбонат не здатний подарувати вам приємні емоції від взаємодії з гаджетом, оскільки відчувається дешево та й виглядає відповідно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скляний смартфон та його надійність

Кришка смартфона середнього цінового сегмента та флагмана може бути виконана зі скла. За аналогією з пластиком матеріал буває глянцевим або матовим. У плані практичності видно таку тенденцію, коли глянець сильніше збирає відбитки і дряпається.

Скло має більш високу щільність, тому такий матеріал менше схильний до зовнішнього впливу. На відміну від пластику, він не так швидко дряпається, проте падіння пристрою часом призводить до появи тріщин, які змушують вирушати в ремонт з метою заміни кришки. Але головне — скло створює холодок, який дарує цей ефект преміальності.

Як не дивно, найчастіше важливішим параметром є не те, з чого зроблена кришка, а матеріал рамки . Саме за неї ми тримаємо смартфон, а до спинки ледь торкаємось із-за великих габаритів пристрою. У девайсах середнього сегмента торці переважно виготовляються з пластику, і лише флагмани готові похвалитися металом.

Смартфон з металу та скла

Важливо зауважити, що у 2023 році немає металевих смартфонів . Це з неможливістю матеріалу пропускати радіохвилі. Подібна особливість змусила б виробника смартфона відмовитися від незамінного нині NFC-чіпа. Тому сьогодні в категорії флагманів ми найчастіше зустрічаємо сендвіч, у якого спинка виконана зі скла, а рамка – з металу.

Корпус зі скла і металу апріорі важчий за пластиковий аналог, проте виглядає і відчувається помітно дорожче. При цьому метал буває різним. Як правило, використовується алюміній, а сталь з’являється дуже рідко. Вона збільшує вартість пристрою та робить його ще важчим, ніяк не впливаючи на ергономіку. Винятковий кіч.

Керамічний корпус смартфона

Те ж саме можна сказати про смартфони з кераміки. Взявши такий апарат в руки, ви не відчуєте жодної різниці зі склом, але в той же час матимете справу з:

  • тяжким корпусом;
  • вищою вартістю пристрою;
  • відсутністю різноманітності колірних рішень (зазвичай пропонується білий чи чорний глянець).

Чи є якісь плюси у керамічного корпусу ? Так, але, мабуть, він лише один – міцність. Чи цього достатньо для переплати? По-моєму ні. Втім, якщо хочете похвалитися керамікою – будь ласка.

Корпус з екошкіри – новий тренд

Головним трендом останнього часу стало кохання виробників смартфонів до корпусів з екошкіри . Якщо раніше такі пристрої можна було порахувати на пальцях однієї руки, то в 2023 році їх з’явився цілий розсип:

  • realme 11 Pro+ 5G ;
  • TECNO Camon 20 Premier ;
  • OPPO Reno7 ;
  • HUAWEI Mate 50 Pro ;
  • Xiaomi 13 Ultra та інші.

У екошкірі є дві переваги: ​​зовнішній вигляд та ергономіка. Виглядає смартфон з такого матеріалу дорого, та й у руці відчувається відповідно преміальному пристрою. Однак все розбивається про практичність екошкіри , яка відсутня.

По суті, смартфон із екошкіри є пластиковим. На спинку наноситься лише тонкий шар полімеру, що своєю текстурою нагадує шкіру. І ось з ним виникає головна проблема. У процесі експлуатації він може запросто відклеїтися, чому є маса свідчень від власників різних смартфонів. Крім того, корпус з екошкіри швидко мажеться, але відтирається з великими труднощами.

Який матеріал корпусу кращий

Швидше за все, матеріал корпусу не стане вам визначальним фактором при виборі пристрою. На те є дві причини. По-перше, ви напевно носитимете смартфон у чохлі . По-друге, ви навряд чи знайдете ультрабюджетник зі скла та металу або флагман із пластику, оскільки вибір матеріалу безпосередньо залежить від ціни пристрою.

Тим не менш, варто визнати, що найбільш приємним і практичним варіантом є смартфон, спинка якого виконана зі скла, а рамка – з алюмінію. Переплачувати за кераміку і вибирати екокожу не варто з описаних раніше причин. Ну а в сегменті недорогих пристроїв сподівайтеся на практичність, всіляко уникаючи глянсового пластику.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024