Що можуть зламати хакери крім смартфонів і комп’ютерів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комп’ютерний вірус – загальний термін, який підходить для цифрових пристроїв. За фактом, він є звичайною програмою, але з іншими цілями. Як правило, мета вірусів – нашкодити користувачеві або ж отримати якусь вигоду для зловмисника.

Багато хто вважає, що вірусами можуть бути заражені тільки комп’ютери або смартфони. Але це не так. Вірус може проникнути абсолютно в будь-який пристрій, який має можливість встановлення застосунків і підключений до інтернету. Розглянемо загальними словами кілька таких пристроїв. Підпишіться на мій блог, поставте лайк, так ви не пропустите нові публікації!

Wi-Fi роутер

Часто хакери проводять масові атаки на Wi-Fi роутери. Наприклад, якщо було знайдено вразливість у будь-якому пристрої. Злом роутера може дати хакеру доступ до вашої мережі, що може призвести до крадіжки особистих даних або прослуховування вашого інтернет-трафіку. Але найчастіше хакери використовують Wi-Fi роутер для створення шлюзу через який вони роблять свої протиправні справи. Дуже часто – від IP-адреси кінцевого користувача.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб цього не сталося, необхідно стежити за оновленнями прошивки маршрутизатора, а також періодично перевіряти налаштування пристрою. За фактом, власник Wi-Fi роутера має знати налаштування свого маршрутизатора буквально напам’ять, якщо не хоче, щоб його пристрій було зламано.

IP-камери

Хакери можуть використовувати уразливості в IP-камерах для отримання доступу до відеопотоку або управління камерою. Це може призвести до незаконного спостереження за вашим приватним життям або використання камери як точки входу у вашу мережу для подальших протиправних справ. Буває, що хакери точково обчислюють багаті сім’ї, записують відео з камер у будинку, а потім шантажують власника, щоб отримати гроші замість видалення матеріалів.

Порада тут така сама, як і в першому пункті про оновлення прошивки і перевірку налаштувань. Ну і також, за можливості, вимикати камери, коли всі вдома, і не використовувати в спальні, ванній кімнаті та туалеті.

Розумний будинок

Будь-який пристрій розумного будинку, який під’єднано до мережі, може бути зламано. Як правило, хакери використовують мережеву інфраструктуру будинку для створення проксі-шлюзів, як уже було описано вище. Тут варто розуміти, що стороннє втручання в систему розумного будинку може призвести до небезпечних наслідків. Наприклад, можуть відкритися розумні замки, спрацювати пожежна сигналізація, відкритися засувки тощо. За розумним будинком потрібно періодично стежити, щоб його не зламали.

Сюди ж і включимо розумну побутову техніку – повторюся, будь-який пристрій, у якому є можливість встановлення застосунків або заміни прошивки, може бути зламаний. Як правило, виробники постійно оновлюють прошивку пристроїв – користувачеві потрібно налаштувати автоматичне оновлення або робити апдейти вручну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.