11 програм на Windows, які давно пора видалити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Гадаєте, які додатки в Windows 10 вам більше не потрібні? У цій статті поговоримо про те, яких програм уже давно пора позбутися.

З усього програмного забезпечення, встановленого на вашому комп’ютері, скільки додатків ви дійсно регулярно використовуєте? Більшість людей навіть не замислюються про те, яка кількість непотрібного ПЗ засмічує їхню систему. У той час як деякі з цих програм просто застаріли, інші – можуть бути шкідливими додатками або просто “сміттям”, що уповільнює роботу вашого ПК.

Настав час дізнатися, які додатки в Windows 10 якнайшвидше потрібно видалити з вашої ОС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як перевірити, які програми встановлено в Windows 10

Ви можете переглянути список встановлених програм у вашій системі, відкривши налаштування і перейшовши в розділ “Додатки та можливості”. Там ви побачите всі додатки, які були встановлені у вашій ОС.

Тим, хто використовує Windows 8.1 або Windows 7, потрібно натиснути на кнопку “Пуск” і виконати пошук меню “Програми та компоненти”. Перед вами відкриється аналогічний список, де ви зможете переглянути всі додатки, які на даний момент встановлені у вашій системі.

Щоб видалити певне програмне забезпечення, просто натисніть на нього правою кнопкою миші та виберіть параметр “Видалити”. Залежно від типу програми вона може бути видалена миттєво або за допомогою спеціального вікна деінсталяції.

Тепер давайте дізнаємося, які програми ви вже давно повинні були видалити зі своєї Windows.

1. QuickTime

QuickTime – це відеоплеєр від компанії Apple . Хоча ця програма все ще доступна на macOS, компанія не підтримує випуск оновлень для версії Windows з 2016 року.

Незабаром після того, як Apple оголосила про відмову підтримки QuickTime для Windows, Trend Micro з’ясувала, що дане програмне забезпечення має кілька критичних вразливостей . Оскільки Apple не збирається їх виправляти, встановлювати QuickTime небезпечно.

Видалення QuickTime не повинно викликати у вас жодних проблем, оскільки коректна робота iTunes не залежить від наявності або відсутності цієї програми. Якщо вам потрібна програма, аналогічна QuickTime, використовуйте VLC . Це програма, яка сумісна з величезною кількістю форматів відеофайлів.

2. CCleaner

CCleaner колись був надійним додатком для очищення зайвого сміття в Windows, але його репутація пішла під укіс після того, як його купила компанія Avast . Користувачі повідомляли про примусове оновлення програми без їхнього дозволу, збір їхніх особистих даних і нецілеспрямоване поширення іншого шкідливого ПЗ.

Як аналог у Windows 10 є стандартна програма для очищення сміття. Ви можете використовувати її, якщо вам необхідно на постійній основі позбуватися кешу і непотрібних тимчасових файлів.

3. Непотрібні клінери

Багато людей встановили (цілком імовірно – випадково) додаток для очищення ПК у якийсь момент свого життя. Більшість із цих продуктів належать до категорії непотрібних або навіть шкідливих програм, оскільки очисники реєстру жодним чином не покращують продуктивність вашої Windows. Якщо ви виявите такі додатки, як MyCleanPC або PC Optimizer Pro , у списку встановлених додатків, вам слід негайно позбутися їх.

4. uTorrent

uTorrent у свій час вважався золотим стандартом програмного забезпечення в категорії торрентів. Однак протягом багатьох років програма обростала купою проблем, які роблять її небезпечною зараз.

Крім реклами, що відображається на постійній основі в головному інтерфейсі, uTorrent також пропонує своїм користувачам встановити інші непотрібні додатки. Ба більше, у 2015 році було виявлено, що застосунок зв’язується зі стороннім програмним забезпеченням для видобутку криптовалют, не повідомляючи про це користувачам. Це розтрачувало ваші системні ресурси у фоновому режимі, щоб заробити гроші для компанії, яка нібито віддавала частину свого доходу на благодійність.

Зараз немає причин користуватися uTorrent. Ми вважаємо, що qBittorrent – це чудовий торрент-клієнт, який не нав’язуватиме вам свої рекламні додатки.

5. Adobe Flash Player і Shockwave Player

Adobe Flash Player не підтримується розробниками з січня 2021 року. Хоча зараз він заблокований у всіх сучасних браузерах, вам все одно варто видалити його локальні копії. Це убезпечить вас від будь-яких проблем безпеки в майбутньому, оскільки Adobe більше не збирається випускати оновлення для програми.

Аналогічний плагін, Adobe Shockwave Player, перестав підтримуватися розробниками ще в 2019 році. Компанія більше не рекламує продукт і не радить будь-кому встановлювати його.

Таким чином, вам слід видалити як Shockwave Player, так і Flash Player. Вони обидва – реліквії минулої епохи, яких давно пора позбутися.

6. Java

Java – це середовище для запуску інших додатків. Воно містить у собі два компоненти: Java – для робочого столу і Java-плагін – для браузера (який сумно відомий своїми проблемами безпеки). Зараз дуже мало сайтів використовують його. На момент написання статті W3Techs стверджує, що менш ніж 0,02 відсотка веб-сайтів застосовують Java.

Сучасні версії Chrome і Firefox не підтримують її, а це означає, що у використанні Java немає жодного сенсу. Якщо ви не є розробником додатків Android або не використовуєте якесь спеціалізоване програмне забезпечення, що ґрунтується на середовищі Java, вам слід видалити її. Ви, ймовірно, навіть не помітите різниці.

7. Microsoft Silverlight

Silverlight – це веб-фреймворк, схожий на Adobe Flash , який колись був потрібен для відтворення мультимедійного контенту у вашому браузері. Багато років тому ці плагіни були невід’ємними компонентами популярних сайтів. Однак тепер вони застаріли і більше нікому не потрібні. W3Techs стверджує, що станом на початок 2021 року менш ніж 0,03 відсотків веб-сайтів використовують Silverlight.

Chrome і Firefox не підтримують його вже багато років, він також ніколи не був сумісний з Edge. Silverlight офіційно підтримується тільки в Internet Explorer, який є частиною Windows 10 з міркувань сумісності. Ви нічого не втратите, якщо видалите Silverlight.

8. Усі непотрібні панелі інструментів і розширення браузера

Коли ви ставите питання, які програми варто видалити зі своєї Windows 10, одним з очевидних кандидатів є сміття у вашому браузері. У той час як панелі інструментів колись були поширеною проблемою, сучасні версії Chrome та інших популярних браузерів, на щастя, викорінили їх. Проте спам-розширення все ще перебувають у тренді.

Подивіться на список ваших програм, доступних на панелі інструментів, Там ви побачите такі розширення, як пошук від Bing, Google, Ask, Yahoo! Якщо ви знайдете будь-який із цих плагінів, видаліть його. Після цього перегляньте встановлені доповнення у вашому браузері. Переконайтеся, що ви використовуєте тільки потрібні та надійні розширення від відомих компаній.

9. Програми від виробника пристрою

Якщо ви не використовуєте дорогі планшети, як-от Surface Pro, або не встановлюєте Windows з нуля на новий робочий стіл, найімовірніше, ваш комп’ютер має велику кількість “попередньо встановленого виробником сміття”. Ця проблема гостро стоїть для ноутбуків від компаній HP, Dell, Toshiba, Lenovo.

Подивіться на програми, якими ви не користуєтеся і видаліть їх. Деякі з попередньо встановлених фірмових додатків, як-от ПЗ для перегляду фото, прослуховування музики або відтворення відео, абсолютно не потрібні. Однак такі утиліти, як оновлення драйверів/BIOS (наприклад, Lenovo System Update), не варто видаляти.

Зайвий раз перевірте, яке ПЗ можна видалити, щоб бути впевненим у тому, що це безпечно і нічим не загрожує вашому пристрою.

10. Програми від Windows

Дратує той факт, що доводиться витрачати свій час на видалення програм від виробника. Однак Microsoft теж не дає нам розслабитися і за замовчуванням встановлює досить велику кількість додатків у Windows 10. Ви можете знайти їх у Microsoft Store. На щастя, більшість із програм можна з легкістю видалити.

Деякі зі стандартних застосунків, таких як Xbox і Погода, корисні для певного кола людей, але не для всіх. Інші, такі як Candy Crush Saga , – це сміття, якого точно варто позбутися.

11. WinRAR

Хоча наявність інструменту для вилучення і стиснення файлів, безумовно, корисна, але WinRAR – це не найкращий вибір для виконання цієї роботи. Додаток має так звану “умовно-безкоштовну” ліцензію. Ви можете безкоштовно завантажити “пробну версію” WinRAR, яка просить вас заплатити за неї після використання протягом певного часу. Однак додаток не буде повністю блокувати доступ до його функцій, навіть якщо ви не заплатите, тому ви зможете користуватися програмою нескінченно.

Незважаючи на це, немає жодних вагомих причин використовувати WinRAR . 7-Zip – це безкоштовний і простий інструмент, який зможе задовольнити потреби більшості користувачів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.