Статті

Яка клавіатура має бути в ноутбуці – звичайна чи урізана

Share
Час читання: 2 хв.

Сучасні ноутбуки можуть іти як з повнорозмірною клавіатурою, так і з так званою “урізаною”, у яких відсутній цифровий блок, а частина клавіш поєднана з іншими.

То яка клавіатура краща? Як вибрати ноутбук, відштовхуючись від клавіатури? Розглянемо це питання простими словами, а поки підпишіться на мій блог і поставте лайк.

Розмір і портативність

Якщо для вас важлива компактність і портативність ноутбука, то урізана клавіатура може бути кращою. Урізана клавіатура зазвичай займає менше місця на панелі пристрою, що робить ноут більш компактним і легким для перенесення. За якістю урізана і звичайна клавіатури однакові.

Зручність набору тексту

Повнорозмірна клавіатура, зазвичай, забезпечує більш комфортний набір тексту. Вона має повний набір клавіш, включно з окремою цифровою клавіатурою, функціональними клавішами та різними службовими клавішами. Якщо ви часто друкуєте великі обсяги тексту або працюєте з таблицями та числами, повнорозмірна клавіатура може бути більш зручною та ефективною.

Не забуваємо про те, що на урізаній клавіатурі відстань між клавішами може бути зовсім короткою, що збільшує відсоток помилкових спрацьовувань. Не забуваємо ще про клавіші стрілок – на урізаній клавіатурі вони можуть бути суміщені з іншими клавішами, що може бути дуже незручно, наприклад, для ігор.

Особливі функції та розміщення клавіш

Під час вибору клавіатури також слід врахувати наявність спеціальних функціональних клавіш та їхнє розташування. Деякі ноутбуки з урізаною клавіатурою можуть мати функціональні клавіші, доступ до яких здійснюється через комбінацію з клавішею Fn.

Це може бути незручно для деяких користувачів, особливо, якщо часто використовуються такі функції, як гучність звуку, яскравість екрана або керування мультимедіа. Також зустрічаються клавіатури, де можуть бути відсутні класичні кнопки, а доступ до потрібних функцій отримати можна через ту саму клавішу Fn.

Звичка і комфорт

Деяким користувачам може бути просто комфортніше працювати з повнорозмірною клавіатурою, особливо, якщо вони звикли до такого типу клавіатури на стаціонарних комп’ютерах або віддають перевагу більш просторому розміщенню клавіш. При переході зі звичайної клавіатури на урізану потрібен певний час для тактильного звикання. Можуть бути помилки і помилкові спрацьовування клавіш. Краще, щоб усі клавіатури були однаковими.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024