У якому місці квартири потрібно розміщувати Wi-Fi роутер?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi роутер є практично у всіх, тільки от не всі знають, де ж має розташовуватися цей прилад. Дам кілька універсальних порад, але варто розуміти, що планування квартир різне, тому і поради будуть загальними. Буду радий, якщо ви підпишетеся на мій блог і поставите лайк цій публікації. А також висловите свою думку в коментарях.

Під час вибору місця для розміщення Wi-Fi роутера у квартирі слід враховувати кілька факторів, які можуть вплинути на якість сигналу:

1. Центральне розташування. Розмістіть роутер у центральній частині квартири, щоб максимально розподілити Wi-Fi сигнал по всіх приміщеннях. Це допоможе знизити ймовірність слабкого сигналу у віддалених місцях квартири.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Уникайте перешкод. Розмістіть роутер у відкритому просторі та уникайте приміщень з великою кількістю перешкод, таких як стіни, меблі або металеві конструкції. Ці перешкоди можуть послабити сигнал Wi-Fi. Практика показує, що навіть наявність шафи або комода на шляху радіосигналу погіршують якість доступу в мережу.

3. Висота розміщення. Чим вище Wi-Fi роутер, тим краще покриття. У будь-якому громадському місці (кафе, ресторан) роутери завжди розміщуються на стелі або під стелею. А якщо у вас кілька поверхів, розмістіть роутер на середньому поверсі. Але у випадку з багатоповерховим будинком краще використовувати кілька роутерів або точок доступу.

4. Уникайте електронних пристроїв. Розмістіть роутер на деякій відстані від інших електронних пристроїв, таких як телевізори, мікрохвильові печі, колонки, кухонна техніка. Робота цих пристроїв може заважати Wi-Fi і погіршувати якість сигналу. Сильно впливають на роботу роутера електромотори – у процесі роботи такі агрегати можуть створювати велику кількість електромагнітних завад як у “повітрі”, так і в електричній мережі.

5. Спробуйте різні місця. Можливо, знадобляться деякі експерименти з різними місцями у квартирі, щоб знайти найкраще розташування для роутера. Ви можете перевірити силу сигналу на різних місцях, використовуючи додаток або програмне забезпечення для аналізу Wi-Fi сигналу.

На своїй практиці у мене була ситуація, коли я розмістив Wi-Fi роутер у середині квартири. Здавалося б, усе ідеально, але виникали періодичні проблеми з Wi-Fi у ранкові та вечірні години.

Як я потім зрозумів, проблема була в тому, що вранці та ввечері багато людей користувалися своїми гаджетами, тобто їхній Wi-Fi просто заважав моєму роутеру. Маршрутизатор починав працювати неефективно через перевантаженість частотного діапазону. Виникала інтерференція з іншими мережами, що призводило до поганої якості сигналу і повільної швидкості інтернету.

Мені довелося перемістити роутер углиб приміщення, щоб сторонні перешкоди не заважали його роботі. До речі, з появою 5-гігагерцового Wi-Fi ця проблема зникла, а з появою Wi-Fi 6 можна розміщувати десятки пристроїв у межах однієї мережі і вони не створюють проблем один одному.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.