Неочевидні функції кнопки живлення на смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кнопка живлення на телефоні може виконувати не тільки функцію блокування екрана і виклику меню перезавантаження/вимикання. На що ще здатна ця клавіша і як її налаштувати?

Примусове перезавантаження смартфона

Якщо телефон завис намертво і не реагує на будь-які натискання, активувати його примусовий перезапуск також допоможе кнопка живлення. Необов’язково чекати відповідного меню з пунктами “Перезавантажити” і “Вимкнути”, оскільки в разі серйозного зависання смартфона воно може і не з’явитися на екрані.

Для “екстреного” перезавантаження власнику необхідно утримувати кнопку живлення довше, ніж зазвичай – приблизно 20-30 секунд. На деяких моделях знадобиться одночасно затиснути не тільки цю клавішу, а й кнопку збільшення/зменшення гучності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Завершити виклик

Щоб не чекати поки екран телефону знову загориться, а потім натискати на сенсорну кнопку завершення виклику, можна закінчити розмову простіше – за допомогою одного натискання на клавішу живлення. Попередньо цю функцію знадобиться ввімкнути в налаштуваннях. Зробити це можна таким чином:

  • Знайти розділ “Додаткові налаштування” або “Розширені налаштування”.
  • Вибрати пункт “Спеціальні можливості”.

Активувати повзунок навпроти рядка “Завершення виклику кнопкою живлення”.
Тепер усі телефонні розмови можна буде закінчувати простим натисканням кнопки живлення.

Виклик голосового помічника

Щоб швидко викликати голосового асистента від Google або Яндекс, можна налаштувати для цього кнопку живлення. Залежно від бренду смартфона виклик може бути активований двома способами:

  • За допомогою утримання кнопки живлення 0,5 секунди.
  • За допомогою її подвійного натискання.

Розташування цього налаштування також може відрізнятися від телефона до телефона – зазвичай воно знаходиться в розділах “Функції кнопок”, “Зручні інструменти”, “Функції жестів” або “Жести”.

Якщо знайти потрібне налаштування не виходить, рекомендується скористатися внутрішнім пошуком за налаштуваннями телефону. У нього необхідно ввести словосполучення “кнопка живлення” – у результатах з’являться всі пункти налаштувань, які пов’язані з функціями цієї клавіші.

Увімкнення камери

Швидко запустити додаток “Камера” в потрібний момент також допоможе кнопка живлення. На багатьох пристроях у налаштуваннях можна призначити її подвійне натискання на ввімкнення камери. Шукати цей пункт необхідно в одному з таких розділів:

  • “Розширені налаштування”, а потім “Функції жестів”.
  • “Система”, а потім “Жести”.

Тут же в багатьох випадках можна налаштувати і запуск голосового асистента за допомогою кнопки живлення.

Увімкнення ліхтарика

За допомогою кнопки живлення можна оперативно увімкнути і ліхтарик. Для цього також потрібно налаштувати подвійне натискання під цю функцію. Найчастіше зробити це можна там же, де й активується ввімкнення камери за допомогою кнопки живлення – у розділах, присвячених налаштуванню жестів.

Перепризначення кнопки живлення за допомогою додатків

Стандартні можливості кнопки живлення сильно обмежені, однак за допомогою сторонніх програм їхній список можна розширити. Спеціальні додатки дають змогу задати будь-яку кількість натискань кнопки і “забити” під них потрібні функції, наприклад, дзвінок певній людині або запуск конкретного додатка.

Знайти такі програми можна в магазині додатків. Для цього необхідно вбити в пошук слова “перепризначення кнопок” або “power button remap”. Важливо пам’ятати, що багато з таких додатків працюють тільки з Root-правами, тому шукати потрібно ті, які обходяться без них.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.