Чому гальмує інтернет і як із цим боротися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Безперечно, це завдає незручностей і може перешкодити процесу роботи або навчання. Якщо він відбувається віддалено, то відеозв’язок пропадатиме, інформація губиться, файли не завантажуватиметься і ін.

Гальмує інтернет не тільки на комп’ютерах або інших цифрових пристроях, але також і на smart-телевізорах. При надходженні сигналу його якість може погіршуватися, на якийсь час повертатися в нормальний стан і знову виснути.

В основному, перебої трапляються ввечері або вночі, коли мережа перевантажена. Не всі працюють цілодобово і технічні оператори в цей час можуть закінчити свою роботу. Додзвонитися для вирішення проблеми не вдасться і доведеться чекати наступного дня.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що ж є причинами нестабільної роботи інтернету – розберемося у статті.

Пошкодження кабелю

Якщо у вас вдома є домашні тварини, то вони можуть погратися з кабелем і перегризти його. Також при перестановці меблів, побутової техніки і т.д. можна випадково його зачепити та нанести певний дефект. Тому якщо ви помічаєте гальмування сигналу, рекомендуємо оглянути кабель на наявність вм’ятин, заломів та інших механічних пошкоджень. Це впливає на роботу всього інтернету в цілому.

Також швидкість різко падає через нещільне підключення роз’єму з гніздом. Можливо, зламалася клямка і вона періодично відходить. Відповідно, сигнал надходить нестабільно. У цьому випадку необхідно усунути виявлені пошкодження або повністю замінити мережний кабель.

Обмеження швидкості тарифним планом

Якщо ви користуєтеся послугами мобільних операторів, то проблема досить актуальна. Відповідно до тарифного плану, абонент витрачає місячний трафік спочатку на високій швидкості. Далі гігабайти закінчуються та швидкість інтернету зменшується до мінімуму.

Для того, щоб знову налагодити нормальну швидкість роботи, пропонується придбати додатковий пакет гігабайтів або вибрати дорожчий тариф. Зазначимо, що кабельні провайдери на це не страждають і подача трафіку в основному відбувається без обмежень.

Робота маршрутизатора

Якщо на лінії провайдера все гаразд, то рекомендуємо звернути увагу на роботу вашого маршрутизатора. Підключіть мережний кабель безпосередньо до ПК та перевірте швидкість. Якщо все гаразд, то проблема нестабільного інтернету, швидше за все, в маршрутизаторі.

Спробуйте перезавантажити пристрій. Вимкніть його від мережі секунд на 10 і знову увімкніть. У процесі роботи роутер може засмічуватися і накопичувати помилки. Це веде до збоїв у подачі сигналу. Тому це перезавантаження слід робити періодично.

Неправильні установки або збій вихідних параметрів можуть стати причиною відсутності сигналу. У цьому випадку рекомендуємо ще раз уважно прочитати договір із провайдером та перевірити відповідність даних. Далі виконати налаштування заново або скинути роутер до заводських налаштувань. Деякі моделі починають гальмувати коли повністю заповнюється лог подій, або ж журнал. Рекомендується вимкнути запис другорядних подій, таких як підключення домашніх споживачів та їх відключення, залишивши лише події вхідної лінії.

На оптимальну роботу роутера може вплинути і застаріле програмне забезпечення. Тому не нехтуйте завантаженням оновлень і встановлюйте останні прошивки.

Якщо цифровий пристрій знаходиться далеко від роутера, то сигнал Wi-Fi буде слабшим. Можна встановити сигнал на максимальну потужність або зменшити відстань від маршрутизатора до комп’ютерів.

Не забувайте і про термін служби роутера. Якщо він був встановлений років 15 тому, то на даний момент він може не справлятися з роздачею. Незважаючи на його працездатність, наявних можливостей просто не вистачатиме. В основному він підійде для роздачі інтернету не більше ніж на два пристрої. Але в сучасних квартирах сигнал потрібен не лише на ПК та смартфон, а ще й на телевізор, планшет та інші гаджети. І тут потрібно вже сучасний апарат.

Пристрої на одному Wi-Fi каналі

Така проблема часто виникає у багатоквартирних будинках. Зазвичай у всіх мешканців встановлений роутер і список доступних бездротових мереж є значним. Вони, безумовно, створюють перешкоди роботі один одного, адже кількість каналів на одному роутері має бути обмежена.

У налаштуваннях роутера за замовчуванням налаштований режим авто, тобто при підключенні він сам вибирає вільний канал. Але у випадках, коли Wi-Fi мережі перевищують кількість доступних каналів відбувається зниження швидкості інтернету. Таку ситуацію можна змінити виправленням налаштувань вручну. За допомогою спеціальних програм визначити менш перевантажений канал та підключитися до нього.

Застарілий ПК

Комп’ютер із застарілими технічними характеристиками часто не тягне роботу багатьох браузерів. Так, він може досить добре працювати в офісних програмах, але при відкритті декількох вкладок починає сильно виснути. У цьому випадку перезавантаження операційної системи та будь-яких програм ситуацію не врятує. Комп’ютера з базовою конфігурацією буде недостатньо для роботи з новими інтернет-технологіями та сучасним програмним забезпеченням.

Тому якщо подача сигналу нестабільна тільки на вашому ПК, а інші пристрої працюють добре – справа в самому комп’ютері. На сьогоднішній день необхідний як мінімум двоядерний процесор і наявність не менше 4 Гб оперативної пам’яті. Для цього потрібно або модернізувати ваш ПК, або замінити його на більш сучасну модель.

Браузер та кеш

Трапляється так, що в одному браузері інтернет працює добре, а в іншому повільно і нестабільно. У цій ситуації необхідно звернути увагу на функціонування самого додатку.

Насамперед рекомендуємо очистити кеш. В основному більшість сайтів працює використовуючи файли Cookie. Відповідно, їхнє сховище з часом наповнюється і це гальмує подачу сигналу.

Якщо очищення кешу не допомагає, можна видалити програму та заново інсталювати. Можливо, програма накопичила помилки і потрібне оновлення. Вибирати для завантаження бажано останню версію.

Наявність вірусів

Найчастіше користувачі не ставлять питання безпеки в мережі. Як ми звикли думати, віруси поширюються переважно на зовнішніх носіях. Але на сьогоднішній день вони існують і в інтернет-просторі.

Шкідливі програми викликають не тільки зависання браузера, але й блокують все підключення до мережі. Крім цього, вони також можуть розсилати спам за допомогою ресурсів ПК та здійснювати атаки на мережевий сервер. Відповідно, швидкість інтернету знижуватиметься або зовсім пропадатиме.

У цьому випадку необхідно просканувати жорсткий диск на наявність різних шкідників. Нехтувати антивірусним захистом на своєму комп’ютері також не варто.

Таким чином ми розглянули основні причини низької швидкості інтернету. Але кожен випадок індивідуальний, тому рекомендуємо вам стежити за обладнанням, що використовується, і прислухатися до порад у цій статті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.