Що може “вбити” SSD диск завчасно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, багатьом відомо, що принципи роботи SSD істотно відрізняються від принципів роботи звичайних жорстких дисків HDD, тому і поводитися з ними потрібно зовсім інакше.

І саме в цій статті я розповім вам про те, чого не варто робити з твердотілими накопичувачами SSD, щоб уникнути їхньої передчасної поломки або виходу з ладу і, по можливості, продовжити термін їхньої служби.

Не захоплюйтеся частою дефрагментацією SSD дисків

Твердотілі накопичувачі SSD обмежені в циклах перезапису, і дефрагментація може серйозно скоротити термін їхньої служби. Не варто “захоплюватися” використанням стороннього софту для дефрагментації дисків, оскільки операційна система Windows здатна цілком самостійно підтримувати порядок на них.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоч і в інтернеті повно порад про вимкнення вбудованої утиліти “Дефрагментація дисків” у Windows 10, не раджу цього робити. Операційна система добре розпізнає твердотільні накопичувачі SSD і, в процесі своєї роботи, не робить нічого, що могло б їм нашкодити.

Уникайте переповнення або заповнення SSD диска до відмови

Дослідження показують, що при заповненні деяких SSD накопичувачів на 99% їхня робота може суттєво уповільнюватися. Раніше виробниками рекомендувалося залишати на SSD не менше 25% вільного простору. Сучасні ж SSD диски можуть бути заповнені трохи більше.

Але, якщо ви помітили, що індикатор вільного місця на диску SSD в Провіднику став червоного кольору, то краще видалити з нього всі непотрібні файли і продовжувати працювати з ним, уникаючи в подальшому його переповнення.

Обмежте завантаження або роздачу торентів з диска SSD

Завантаження або роздача файлів через торренти може призвести до підвищеного навантаження на диск SSD і, як правило, його значному зносу. Згодом це може стати причиною погіршення таких показників, як швидкість читання/запису на накопичувач.

Тому, для тривалих торент завантажень або роздач, краще використовувати звичайні диски HDD замість твердотільних SSD накопичувачів.

Будьте обережні з повним знищенням даних на дисках SSD

Напевно вам відомо, що просте видалення файлів не призводить до повного зникнення з диска, і дані, які нібито були видалені, все ще можуть бути відновлені. Однак є такі програми, які вміють остаточно знищувати дані з накопичувачів, перезаписуючи їх випадковими наборами нулів та одиниць. Наприклад, серед спеціалізованого софту, така функція часто називається “Повне стирання диска”.

Тому, не рекомендується використовувати подібну функцію на SSD дисках, оскільки це може призвести до його швидкого виходу з ладу.

Проведення подібної операції доцільно тільки в тих випадках, коли вам дійсно необхідне повне видалення даних з диска, тобто, без можливості подальшого їх відновлення, наприклад перед продажем пристрою.

На дисках SSD не рекомендується зберігати файли “великих розмірів”

SSD диски ідеально підходять для зберігання файлів, що постійно використовуються, таких як: файли операційних систем, додатків та ігор. І, якщо у вас на комп’ютері є файли великих розмірів, наприклад, колекція фільмів у форматі 4K, їх рекомендується зберігати на звичайному жорсткому диску HDD, щоб продовжити термін служби твердотільного накопичувача.

Не використовуйте на дисках SSD застарілі версії операційних систем

Такі, вже далеко не актуальні версії операційної системи, як Windows XP, Windows Vista, а також старі версії Mac OS і Linux, не можуть забезпечувати коректну роботу з SSD дисками. І, якщо ці операційні системи будуть встановлюватися на твердотільні SSD накопичувачі, то вони зношуватимуться швидше, ніж потрібно. Саме тому для SSD накопичувачів рекомендується використовувати тільки “нові” операційні системи.

Не захоплюйтеся бенчмарками і частим тестуванням продуктивності комп’ютера з SSD диском

Найчастіше, бенчмарки та різні тести використовуються для перевірки продуктивності комп’ютера. Як правило, вони включають і тести швидкості читання/запису даних на накопичувач.

Однак, активне використання SSD накопичувачів у бенчмарках та тестах, може сильно їх навантажувати, значно зменшуючи кількість робочих циклів перезапису та скорочуючи терміни їхньої служби.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.