Статті

Чому зношується АКБ смартфона і як продовжити його життя

Share
Час читання: 3 хв.

Чому акумулятор зношується?

Тому що акумулятор – це досить складний пристрій, практично всі процеси, в якому замішані на хімії. При цьому під час експлуатації постійне переміщення робочого тіла акумулятора (у нашому випадку – іонів літію) призводить до таких наслідків:

Це відбувається через деградацію силових модулів в акумуляторі під впливом постійних циклів перезаряджання. Вчені створили спеціальний пристрій для електронного мікроскопа, який дозволяє розглянути осередки літій-іонних акумуляторів, зробивши при цьому знімки, що демонструють деградацію живлення.

На зображенні літій, представлений як чорних «хмар», деякий час оточує електроди під час кожного циклу, але не зникає. Частий заряд акумулятора з кожним разом все більше оточує електрод «хмарами» літію та зменшує об’єм електрода, що негативно позначається на ємності самого акумулятора. Якщо говорити простіше, то деградація акумулятора відбувається так само, як поширюється іржа на залозі, тобто з’являється в окремих зонах, а потім поширюється на всю поверхню.

“Почистити” електроди від літію ніяк не можна, тобто зношений акумулятор, взагалі-то, ніяк не полагодити, тільки замінити його повністю.

Як зберігати батарею протягом цілого часу?

Для початку дайте відповідь собі на питання – а чи треба взагалі паритися? Природне зношування акумулятора під час активної експлуатації смартфона – це втрата приблизно 20% від початкової ємності за 2 роки, тобто якщо міняти телефон щодва роки, то не варто навіть паритися з приводу.

Але якщо з якихось причин таки хочеться відчувати дискомфорт, у мене для вас є деякі поради.

Перше – обмежити кількість циклів заряду-розряду

Очевидно, що ресурс акумулятора обчислюється не в роках, а в циклах заряду-розряду, приблизно як перезапис SSD для комп’ютерів. При цьому термін служби (у циклах) – це число циклів, після яких акумулятор матиме 80% своєї початкової ємності.

Якщо виробник вказує на термін служби 500 циклів, такий акумулятор через 500 циклів матиме ємність в 80% від ємності нового такого акумулятора.

Ну і якщо щодня заряджаєте телефон по три рази, то 500 циклів у вас буде вже в перший рік. Якщо раз на два дні – батарея зноситься на 20% лише через 5 років.

Друге – не порушувати експлуатаційний режим

Тобто не перегрівати акумулятор і не розряджати його в нуль. У першому випадку акумулятор може “здутися”, у другому випадку – піти в глибокий розряд, що погано для літій-іонних акумуляторів.

У першому випадку допоможе тільки заміна (проколювати акумулятор я не раджу. Це небезпечно, та й ємність ви не повернете. Максимум – спустіть надлишки газу і приберіть здуття. У першому випадку можна реанімувати акумулятор.

Якщо акумулятор сильно розряджений, самостійну зарядку він не почне. У такому випадку потрібно витягнути акумулятор, знайти клеми і приєднати відповідне джерело живлення, при цьому постійно моніторити напругу (загалом краще віднести в сервіс).

При такій зарядці акумулятор минаючи контролер отримує струм відразу з блоку живлення, а нам необхідно зарядити його до такого стану, коли акумулятор може живити контролер, який запобігає перерозряду. Тому в такому режимі акумулятор потрібно заряджати мінімальну кількість часу, тільки до того моменту, поки він зможе запитати контролер зарядки на пристрої.

Так, щось ми відволіклися.

Третє – не тримайте акумулятор постійно зарядженим. Це теж збільшує зношування, хоча не так сильно, щоб у сукупності з іншими факторами це було критично.

Пам’ятаємо про діапазон оптимальних значень зарядки на 40-80% і намагаємося тримати акумулятор у такому режимі.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Opera випустила нові функції та оновлення з ШІ для браузерів Opera One і GX

    На заході Opera Browser Days компанія Opera представила оновлення для своїх браузерів Opera One та…

    29.09.2024

    Xiaomi 14T Pro виходить на європейський ринок без зарядного блоку

    Xiaomi вирішила виключити комплектний зарядний пристрій із європейської версії смартфона 14T Pro. Замість нього у…

    29.09.2024

    iPhone 16 Pro Max лідирує у тесті на час роботи батареї

    iPhone 16 Pro Max продемонстрував найкращий час автономної роботи серед популярних смартфонів, згідно з оновленим…

    29.09.2024

    Google представила технологію проектування мікросхем AlphaChip за допомогою ШІ

    Google презентувала нову технологію розробки мікросхем під назвою AlphaChip, що використовує штучний інтелект. AlphaChip реалізує…

    29.09.2024

    Vivo готує смартфон який набрав 3 мільйони балів в AnTuTu

    Очікується, що Vivo X200 Pro буде представлено 14 жовтня. Смартфон отримає новий процесор Dimensity 9400,…

    29.09.2024

    ШІ-чатбот в Instagram і WhatsApp навчився говорити голосами знаменитостей

    На нещодавньому заході Connect Meta презентувала нову функцію для свого ШІ-чатбота на платформах Instagram, WhatsApp…

    29.09.2024