Статті

Чи шкодить швидка зарядка смартфону – відповідає інженер

Share
Час читання: 3 хв.

Як працює швидка зарядка, чи не є небезпечною для смартфона — поговорили з інженером.

Що таке швидка зарядка

Це технологія, завдяки якій акумулятор телефону заряджається швидше: набирає майже повний заряд через півгодини. Щоб усе запрацювало, швидку зарядку повинні підтримувати одразу три пристрої: смартфон, блок живлення та кабель. Якщо в одного з них такої функції немає, то і ваш гаджет заряджатися швидше не буде.

Швидкою вважається зарядка потужністю понад 10 Вт. Зарядка в 5-10 Вт – звичайна, така була ще понад 20 років тому. Згодом акумулятори стали місткішими, і зараз такої потужності недостатньо. Наприклад, для повної зарядки смартфона з акумулятором 4 000 мАг за допомогою адаптера на 5 Вт потрібно близько чотирьох годин! Нові моделі смартфонів можуть заряджатися за потужності 20, 60 і навіть 120 Вт. Вище потужність – швидше йде зарядка.

Як це працює

В адаптери живлення та смартфони встановлюють спеціальні мікросхеми – контролери живлення. З їх допомогою зарядний пристрій та смартфон домовляються, як заряджатимуть акумулятор.

Наприклад, ви взяли швидку зарядку на 100 Вт. Контролер в адаптері живлення запитує телефон, чи потрібно йому стільки? Якщо телефон має функцію швидкої зарядки, він відповість, що потрібно, наприклад, 20 або 50 Вт.. А якщо ваш гаджет старенький і не підтримує швидку зарядку, то він відмовиться і забере свої 5 Вт.

Контролери живлення з обох боків домовляються про конкретний стандарт, за яким відбуватиметься процес. Справа в тому, що майже у кожного виробника смартфонів зараз є своя реалізація технології швидкого заряджання, яка часто несумісна з реалізацією конкурентів. Якщо виявиться, що зарядний пристрій та смартфон підтримують різні стандарти, то зарядка відбудеться зі звичайною потужністю 5–10 Вт.

Смартфон не може взяти більше заряду, ніж потрібно. За цим також стежать контролери харчування: вони постійно обмінюються інформацією між собою.

Чи шкідлива швидка зарядка для смартфона?

Під час швидкого заряджання акумулятор нагрівається сильніше, а високі температури негативно позначаються на «здоров’ї» батареї, оскільки збільшують її зношування. Через це дехто вважає, що ємність впаде швидше.

За останні 10 років акумулятори в смартфонах стали більшими і тоншими — а чим більша поверхня, тим краще відводиться тепло і менше нагрівається акумулятор. Крім того, контролери постійно стежать за температурою та знижують струм, якщо є ризик перегріву. Тож негативний ефект зведений до мінімуму.

Чи можна заряджати смартфон без функції швидкого заряджання адаптером підвищеної потужності?

Так, нічого страшного не станеться. Якщо підключити телефон без підтримки швидкої зарядки до потужного блоку живлення, він все одно візьме свої 5-10 Вт – і не більше. Головне, щоб справний був рідний контролер.

Чи можна заряджати смартфон із функцією швидкого заряджання звичайним адаптером?

Так, телефон, який має функцію швидкого заряджання, можна заряджати будь-яким адаптером. Але врахуйте, що швидка зарядка не працюватиме, що збільшить час зарядки.

Що буде, якщо смартфон та адаптер підтримують швидку зарядку, а провід – ні?

Є ризик, що звичайний провід буде надто тонким, швидко нагріється та розплавиться. Щоб не ризикувати, використовуйте провід, що підтримує швидке заряджання, – з струмовим навантаженням від 2 А. Але сильно переживати з цього приводу теж не варто – в більшості випадків контролери живлення розпізнають кабель і не включають режим швидкої зарядки.

На яких смартфонах є швидка зарядка

  • Apple – від iPhone 8 і новіший;
  • Samsung – лінійка Galaxy (починаючи з S7), EDGE та Note з 7-го покоління, а також A5, A7, A9; C5, C7, C9, C9 Pro;
  • Honor – починаючи з Honor 7 і новіше;
  • Huawei – від Nova і новіше;
  • і Xiaomi – від Redmi 2 і Mi 3 і більше.

Виробники згадують швидку зарядку, де тільки можливо: на упаковці, в рекламних та промоматеріалах, в інструкції та характеристиках моделі на сайті.

Як увімкнути швидку зарядку

На iPhone: автоматично за умови, що ви використовуєте кабель Apple USB-C/Lightning та адаптер Apple USB-C потужністю 18, 20, 29, 30, 61, 87 або 96 Вт.

На Samsung: «Установки» → «Обслуговування пристрою» → «Батарея» → «Інші налаштування акумулятора» → «Швидка зарядка», «Супершвидка зарядка» або «Швидка бездротова зарядка».

На Huawei та Honor: автоматично за умови, що ви використовуєте зарядку SuperCharge, або через налаштування: «Батарея» → Super Charge.

На Xiaomi: автоматично за умови, що ви використовуєте оригінальну швидку зарядку Xiaomi, наприклад, Xiaomi USB 18W. На Redmi: «Налаштування» → «Батарея» → «Швидка зарядка».

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Будівельні гіганти інвестують $75 млн у низьковуглецевий цемент

    CRH і Holcim, два провідних гравці у будівельній галузі, інвестують $75 млн у Sublime Systems,…

    27.09.2024

    Шахраї використовували TikTok для злому користувачів Microsoft

    Як повідомляє видання SiliconANGLE, посилаючись на звіт Cofense, зловмисники почали використовувати соціальну мережу TikTok для…

    27.09.2024

    Оновлений iPad 11: Чого очікувати від бюджетної моделі Apple

    Apple працює над оновленням бюджетного ‌iPad‌, який не отримував змін із 2022 року. Оскільки це…

    27.09.2024

    Apple відмовиться від впровадження функцій ШІ на території ЄС через нове законодавство

    Компанія Apple розглядає можливість не запускати свої нові функції на базі штучного інтелекту, відомі як…

    27.09.2024

    Названо 6 нових функцій у прошивках Xiaomi HyperOS 2.0

    Очікується, що 23 жовтня відбудеться офіційна презентація нових флагманських смартфонів серії Xiaomi 15, а також…

    26.09.2024

    Новий аксесуар для розумного дому від Apple може отримати «квадратний» дисплей

    З’явилися чутки, що Apple працює над новим розумним дисплеєм, який буде схожим на iPad і…

    26.09.2024