У чому відмінності ліцензійної Windows і так званої “піратської”

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз уже модно стало називати Windows не тільки “піратською”, а й “трофейною”. А все це сталося після того, як Microsoft покинула російський ринок або обмежила свою присутність.

Але багато хто знає, що так звані “піратські” версії Windows існували давно, вони існують уже десятиліття. Та й, найімовірніше, нікуди не подінуться, якщо Microsoft не придумає якийсь 100% захист, що здається чимось фантастичним. Але все може бути.

Так звана “піратська” або “неліцензійна” Windows може бути різною. Є офіційна версія Windows, образ якої можна завантажити з офіційного сайту, але активувати не за допомогою ліцензійного ключа, а за допомогою стороннього софту. Є активовані версії за допомогою крадених ключів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А є й готові збірки, які вже містять у собі автоматичні активатори та різний софт. Такі збірки можуть бути змінені, якісь функції відключені тощо. Такі збірки можна завантажити на різних торрент-трекерах (сайтах). Цей варіант найнебезпечніший, оскільки ви завантажуєте “кота в мішку”. Такий образ (збірка) може містити в собі все що завгодно, зокрема й шкідливе програмне забезпечення. Напевно існують і чудові (нешкідливі) збірки, без будь-яких підводних каменів, але тут поки не перевіриш – не дізнаєшся.

По суті, ліцензійна Windows не особливо відрізняється від т.зв. “піратської” версії. У користувача десь буде відсутня офіційна підтримка Microsoft і є ризики з безпеки. Windows, активований за допомогою стороннього софту, навіть може отримувати оновлення, оскільки алгоритми будуть вважати цю версію ліцензійною.

А ось з боку закону все інакше. Виходить, що ліцензію було вкрадено і користувач “піратської” Windows є порушником, який підлягає покаранню, відповідно до поточного законодавства. Хоча зараз Microsoft покинула російський ринок і як це буде регулюватися, не зрозуміло. Напевно простих користувачів чіпати активно не будуть, як це було раніше, оскільки все це важко доказово, а ось з організаціями та підприємцями – питання.

Іноді активація злітає і крадені ключі блокуються, відбувається якась “чистка”. У такому разі багато користувачів повторюють процедуру “піратської” активації і продовжують користуватися далі.

Насправді існують легальні способи отримання ліцензійної версії Windows і зараз. Але в цій статті не буду розписувати детально ці способи.

Деякі користувачі просто завантажують офіційний образ Windows із сайту Microsoft і встановлюють його без активації. Мінімальні обмеження інтерфейсу їх не лякають. У статті нижче я розбирав це питання.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.