Статті

“Підборіддя” у смартфона – чому його позбуваються виробники

Share
Час читання: 3 хв.

Сучасні смартфони все ще мають невеликі недоліки, які виробники не поспішають виправляти. Розповімо, що таке “підборіддя”, і чому ця неприваблива деталь з’являється навіть на нових моделях мобільних пристроїв.

Сучасні смартфони під управлінням Android мають загальні тенденції, що стосуються зовнішнього вигляду. Так, виробники вже багато років прагнуть до повністю безрамкових моделей, весь корпус яких займав би лише сенсорний екран. Однак навіть топові флагмани на Android випускаються з хоч і невеликим, але все ще помітним “підборіддям”.

“Підборіддям” на смартфонах заведено називати рамку в нижній частині екрана, яка найчастіше товстіша, ніж верхня і бічні рамки. Через наявність занадто товстої чорної “смуги” внизу екрана створюється враження несиметричності та загальної непривабливості зовнішнього вигляду смартфона. І хоча для багатьох ця проблема непомітна, значна частина користувачів iPhone вважає “підборіддя” однією з головних проблем Android-смартфонів і навіть причиною не користуватися пристроями під управлінням цієї ОС.

Наявність “підборіддя” є однією з конструктивних відмінностей Android від iOS: на iPhone нижня рамка має таку саму товщину, що й інші. При цьому варто зазначити, що компанія спеціально розширила бічні грані, щоб на їхньому тлі нижня мала природний і симетричний вигляд.

Проте товщина нижньої рамки на Android більша, ніж на iPhone. Існує кілька пояснень того, чому виробники не поспішають позбуватися “підборіддя” і залишають його навіть у нових моделях.

Прибрати “підборіддя” на Android дорого

Причина, чому на iPhone нижня грань не така широка, як на Android, полягає в особливостях його конструкції. Спочатку в будь-якому смартфоні нижня грань має бути ширшою за інші: під нею розташовані конектори, які необхідні для з’єднання з материнською платою і виведення зображення на матрицю. З цієї причини в нижній частині екрана і потрібне додаткове місце – воно необхідне для розміщення шлейфу дисплея і його контролера.

Компанія Apple вирішила використати інноваційну технологію, щоб уникнути цієї проблеми і позбутися непривабливої “смужки” внизу екрана. У конструкції їхніх смартфонів контролер розміщується на спеціальній плівці, яку можна “загнути” під екран і тим самим звільнити місце. В Android-пристроях ті ж деталі кріпляться безпосередньо на скло.

Причина того, що виробники Android не поспішають наслідувати приклад Apple, може полягати в загальній дорожнечі виробництва. Використовувати таку технологію – означає підвищити собівартість смартфонів, на що готова піти далеко не кожна компанія.

Боязнь гарантійних ремонтів

Інша причина також полягає в конструктивних особливостях. Що менше простору внизу екрана залишається для комплектуючих дисплея, то гіршим буде контакт із конекторами. У результаті вони можуть вийти з ладу набагато раніше, а на самому екрані з’являться смуги. Через занадто ранні поломки компанія-виробник буде змушена зіткнутися з масовими гарантійними ремонтами, а значить і з додатковими витратами на них.

Рішення компаній навмисно залишити “підборіддя” на смартфоні

Деякі виробники заявляють, що навмисно залишають нижню грань такої ширини. Наприклад, виконавчий директор Huawei Річард Ю заявляв, що будь-який флагман під управлінням Android потребує “підборіддя”, а тому компанія навмисно його не прибирає. Він аргументував свою позицію тим, що товста нижня рамка дає змогу уникнути спрацьовування за випадкових натискань, а без неї смартфон не зможе відрізнити жест змахування від нижнього краю екрана від простого тапа.

Патент компанії Apple

Власну технологію, що позбавляє смартфон від “підборіддя”, компанія Apple захистила патентом. Це також може бути однією з причин, чому виробники Android-пристроїв не поспішають позбуватися нижньої грані – вони не хочуть витрачати додаткові кошти на те, щоб ліцензувати цей патент.

“Підборіддя” використовується для інших цілей

На деяких смартфонах простір нижньої грані використовується і в інших цілях. Наприклад, на його місці може розташовуватися фізична кнопка “Home” з вбудованим датчиком відбитків пальців.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Експерт заявив, що постійне використання гаджетів знижує концентрацію уваги

    Смартфони, планшети та ноутбуки стали невід'ємною частиною нашого життя, але надмірне проведення часу за екранами…

    13.10.2024

    Apple заявила, що ШІ-моделі насправді не думають, а лише створюють ілюзію мислення

    Дослідники Apple виявили, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, не здатні до логічного мислення…

    13.10.2024

    WhatsApp додає підтримку віджетів на iPhone

    У WhatsApp з'явиться підтримка віджетів для iPhone. Вони працюватимуть на всіх смартфонах Apple із встановленою…

    13.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024